Pomysł na pyszny obiad z piekarnika, czyli karkówka pieczona na młodej kapuście. Idealne, soczyste, mięciutkie mięso oraz aromatyczna młoda kapusta idealnie smakuje w połączeniu z pieczonymi ziemniakami. Tylko 3 składniki i kilka prostych przypraw. To wszystko czego potrzebujesz do przygotowania tego dania. Jeżeli zatem nie masz pomysłu na to: Co zrobić z karkówki na obiad? lub Co zrobić z młodej kapusty? Polecamy nasz prosty przepis na karczek z piekarnika.
Karkówka z kapustą to sprawdzony sposób na obiad z jednego naczynia. To danie bardzo łatwe w przygotowaniu i szybkie. Tak jak wspomnieliśmy, doskonale smakuje z pieczonymi ziemniaczkami, które możesz przygotować na blasze i upiec jednocześnie z karkówką. Jedno włączanie piekarnika i pełen obiad gotowy. Przepis na karkówkę pieczoną w kapuście to idealny pomysł na pyszny wiosenny obiad.
Karkówka z kapustą przepis, który zawsze się sprawdza. Czasem mniej znaczy więcej, co w tym wypadku potwierdza się idealnie. Wieprzowina z kapustą to tandem prosty, ale wyjątkowo skuteczny. Kotlety z karkówki pieczone są znakomite. Świeża, młoda kapusta jest aromatyczna, mięciutka, ale nie rozpada się. Pieczona karkówka w plastrach z piekarnika to z pewnością godny uwagi przepis na niedzielny obiad i nie tylko! Zapraszamy.
Karkówka pieczona na kapuście
Składniki:
Mięso:
- karkówka wieprzowa: 6 plastrów
- cebula: 2 szt.
- liść laurowy: 2 – 3 szt.
- majeranek: 1 łyżka
- papryka słodka: 1 łyżka
- czosnek: 3 ząbki
- ketchup pikantny: 3 – 4 łyżki
- pieprz ziołowy: 1 łyżeczka
- sól: 0,5 łyżeczki
Kapusta:
- młoda kapusta: 1 główka
- majeranek: 1 łyżka
- sól: 0,5 łyżeczki
- pieprz: 1/3 łyżeczki
Karkówka pieczona na kapuście
Przygotowanie:
Z majeranku, słodkiej papryki, przeciśniętego przez praskę czosnku, ketchupu, soli i pieprzu ziołowego przygotuj marynatę. Jeśli jest gęsta, dodaj niewielką ilość wody, aby uzyskać konsystencję sosu. Jeśli lubisz karczek w nieco ostrzejszym wydaniu, do marynaty możesz dodać ok 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne.
Cebulę pokrój w piórka. Karkówkę przełóż do miski. Każdy plaster mięsa dokładnie obtocz w marynacie i dodaj pokrojoną cebulę oraz liście laurowe. Wymieszaj, przykryj i ostaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Młodą kapustę drobno poszatkuj. Dopraw majerankiem, solą oraz pieprzem i wyłóż do naczynia do zapiekania. Na kapustę połóż cebulę marynowaną razem z karczkiem oraz liście laurowe. Na wierzch ułóż plastry karkówki. Naczynie przykryj.
Wstaw do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 15 minut, a następnie zmniejsz do 160 stopni i piecz 60 – 70 minut. Długość pieczenia zależy od mięsa. Najlepiej sprawdzić widelcem, czy karczek jest już wystarczająco miękki.
Pieczona karkówka na kapuście gotowa!
Poznaj przepis na pyszną karkówkę wieprzową w sosie własnym, a także świetny pomysł na obiad, czyli karkówkę z pieczarkami i cebulą. Sprawdź również prosty przepis na karkówkę duszoną w sosie.
Życzymy smacznego!