Blog posts

Pieczony karczek

Pieczony karczek

drugie danie, Kanapki, Święta, Wędlina, Wieprzowina, Z piekarnika

Karczek pieczony w piekarniku, to sprawdzony przepis na pyszną domową wędlinę do chleba, lub na gorąco do obiadu. Karczek jest miękki, soczysty, idealny zarówno na świąteczny stół jako pieczeń, jak też do podania na zimno. Zazwyczaj szykujemy karkówkę pieczoną w całości, tym razem proponujemy przepis na domowy karczek z piekarnika w formie rolady. Tak przygotowane mięso możesz podać na zimno lub na ciepło. W jednym i drugim wariancie jest zawsze pyszne. Do naszego przepisu wykorzystaliśmy tylko klasyczne przyprawy. Część z nich użyjemy, aby przygotować marynatę, którą natrzemy mięso od środka. Z innego zestawu wykonamy glazurę, dzięki której karczek nabierze po upieczeniu intensywnego aromatu oraz ładnego koloru. Zapraszamy na przepis krok po kroku wraz ze zdjęciami!

Pieczony karczek 


Pieczony karczek 

Składniki:

Mięso i marynata: 

  • karkówka wieprzowa: 1,8 – 2 kg
  • majeranek: 2 łyżki
  • pieprz ziołowy: 1 łyżka
  • przeciśnięty przez praskę czosnek: 3 – 4 ząbki
  • słodka papryka: 1 łyżeczka
  • sól: 1 łyżeczka

Glazura: 

  • przeciśnięty przez praskę czosnek: 1 ząbek
  • majeranek: 1 łyżeczka
  • miód: 1 łyżka
  • papryka słodka: 1 łyżeczka
  • pieprz: 1/2 łyżeczki
  • sól: 1/2 łyżeczki
  • gorczyca mielona: 1 łyżeczka
  • olej: 5 łyżek
  • whisky: 2 łyżki

Oraz:

  • siatka do wędlin

Pieczony karczek 


Pieczony karczek – przepis

Przygotowanie: 

Na całej długości mięsa ostrym nożem wykonujemy nacięcie na głębokość ok. 1 cm. Następnie utrzymując ten poziom, kroimy karkówkę, rozwijając ją na blacie, nie docinając do końca, aby nie przeciąć mięsa. Kontynuujemy krojenie, aż uzyskamy jednolity, prostokątny kształt. Przy pomocy tłuczka rozbijamy ewentualne nierówności.

W małej miseczce mieszamy składniki na marynatę i rozprowadzamy ją na wewnętrznej stronie karczku. Następnie mięso ciasno zwijamy i umieszczamy w siatce. Związujemy końce i umieszczamy w lodówce na co najmniej 12 godzin.

Mieszamy składniki na glazurę. Karkówkę wyjmujemy z lodówki i dokładnie nacieramy glazurą.

Na dno naczynia do zapiekania wkładamy podkładkę metalową, na niej kładziemy karczek. Zamykamy naczynie i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Temperatura pieczenia karczku, to przez pierwsze 15 minut – 200 stopni, a następnie zmniejszamy do 150 stopni. Od tego momentu pieczemy przez ok. 2 godziny. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim karkówkę do wystudzenia.

Po wystudzeniu mięsa, rozcinamy siatkę. Tak przygotowany karczek jest aromatyczny i delikatny, idealny na kanapki. Możemy go również wykorzystać jako pyszną pieczeń do obiadu.

Karczek z piekarnika

Nasz przepis na pieczony karczek wieprzowy w naczyniu jest uniwersalny i bardzo prosty w wykonaniu. Dokładny opis oraz zdjęcia z przygotowania z pewnością sprawią, że poradzisz sobie z nim bez problemu, nawet jeśli jesteś początkującym kucharzem. Karkówka pieczona według naszego przepisu nie wymaga obsmażania mięsa. Dzięki podstawce, którą umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, mięso nie piecze się w wytopionym tłuszczu. Tym samym karczek nie będzie wędliną bardzo kaloryczną. Jak zawsze polecamy zakup świeżego mięsa ze sprawdzonego źródła. Nawet najlepszy przepis nie pomoże, jeśli wieprzowina nie będzie dobrej jakości. Zawsze zwracajmy na to uwagę.

Karczek w piekarniku 

To przepis nie tylko na karczek świąteczny. Chociaż pieczonych mięs nie może zabraknąć na świątecznym stole. Polecamy też inne przepisy na pyszną pieczoną i gotowaną wieprzowinę. Zobacz nasz domowy boczek pieczony, boczek gotowany na obiad i na kanapki oraz przepis na pasztet drobiowy. Pyszny jest także nasz schab na kanapki ze słoika oraz pieczeń z kurczaka.

Życzymy smacznego!

Pieczony karczek 

Pieczony karczek 

 

Pieczony karczek 

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.