Blog posts

Rolada gołąbkowa z piekarnika

Rolada gołąbkowa z piekarnika

drugie danie, Jednogarnkowe, Obiady, Wieprzowina, Z piekarnika

Składniki identyczne jak na klasyczne domowe gołąbki, ale przepis o wiele łatwiejszy w przygotowaniu, czyli rolada gołąbkowa z piekarnika. Pyszna, aromatyczna rolada z mięsno – ryżowym farszem i w gęstym sosie pomidorowym smakuje jak najlepsze gołąbki. Tradycyjne gołąbki, to danie, które ma wielką rzeszę zwolenników. Najczęściej spotyka się gołąbki w kapuście białej. Niektóre przepisy na domowe gołąbki w sosie pomidorowym przewidują tylko mięsny farsz, bez dodatku ryżu. Są również amatorzy na gołąbki z mięsem i kaszą i bardzo sobie tę wersję chwalą.

Rolada gołąbkowa z piekarnika jest naszym zdaniem świetnym kompromisem pomiędzy tradycyjnymi gołąbkami oraz tzw. gołąbkami bez zawijania. Jest przy niej zdecydowanie mniej pracy, a efekt naprawdę wart przetestowania. W przepisie wykorzystaliśmy kapustę włoską. Do zawijania dobrze sprawdzi się też kapusta pekińska. Kapusta biała o tej porze roku może okazać się zbyt twarda do formowania. Istnieje też możliwość, że mogłaby się w przeznaczonym czasie nie upiec. Dłuższe pieczenie rolady gołąbkowej nie wchodzi w grę, ponieważ zbyt mocno wyschnie, a tego byśmy przecież sobie nie życzyli.

Przepis na roladę gołąbkową nie jest naszym pomysłem. Inspirowaliśmy się przepisem z BLOGA. Pomysł bardzo nam się spodobał. Mamy nadzieję, że I Ty znajdziesz w tym przepisie motywację do wykonania tej wyjątkowo pysznej i bardzo ładnej rolady. Polecamy!

Rolada gołąbkowa z piekarnika


Rolada gołąbkowa z piekarnika

Składniki:

Rolada: 

  • kapusta włoska: 1 główka
  • łopatka wieprzowa: 600 g
  • ryż: 200 g
  • cebula duża: 1 szt.
  • czosnek: 3 ząbki
  • majeranek: 2 łyżki
  • pieprz ziołowy: 1 łyżeczka
  • gęsta śmietana: 4 łyżki
  • jajko: 1 szt.
  • sól i pieprz do smaku

Sos pomidorowy:

  • przecier pomidorowy: 0,5 l
  • bazylia suszona: 1 łyżeczka
  • czosnek: 1 ząbek
  • majeranek: 1 łyżeczka
  • słodka papryka: 1 łyżka
  • cukier: 0,5 łyżeczki
  • sól i pieprz do smaku

Oraz blaszka do pieczenia 34 x 12 cm

Rolada gołąbkowa z piekarnika


Rolada gołąbkowa z piekarnika

Przygotowanie: 

W garnku zagotowujemy dwa litry wody. Ostrożnie odrywamy po jednym liściu kapusty i po kilka sztuk wkładamy do wrzątku na 2 – 3 minuty. Gdy lekko ostygną ścinamy grube żyły.

Ryż gotujemy w większej ilości wody do stopnia al dente, a następnie odcedzamy na sicie.

Do mięsa dodajemy startą cebulę, rozgnieciony czosnek, majeranek, pieprz ziołowy, śmietanę oraz lekko przestygnięty ryż. Wyrabiamy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dodajemy jajko i ponownie wyrabiamy.

Na blacie kuchennym rozkładamy folię spożywczą ( u nas były dwa pasy). Na folii układamy liście kapusty tak, aby na siebie zachodziły (zdjęcie).

Rolada gołąbkowa z piekarnika

Starajmy się ułożyć liście na długość blaszki, w której będziemy roladę zapiekać.

Na liściach rozprowadzamy farsz, zostawiając ok 2 cm wolnych krawędzi.

Rolada gołąbkowa z piekarnika

Składanie zaczynamy od krótszych boków. Następnie przy pomocy folii rolujemy.

Rolada gołąbkowa z piekarnika

Boki blaszki smarujemy tłuszczem, a na dno wkładamy kilka kawałków liści z kapusty. Obok rolady kładziemy na boku blaszkę i przy pomocy folii zsuwamy roladę do blaszki. Foremkę stawiamy, lekko ugniatamy dłonią, aby dopasowała się do naczynia.

Rolada gołąbkowa z piekarnika

Na koniec przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 60 – 70 minut.

Po wyjęciu z piekarnika ostrożnie zlewamy do rondla sos, jaki powstał w czasie pieczenia. To będzie naszą bazą do sosu pomidorowego. Foremkę przykrywamy deską, obracamy i ściągamy blaszkę z rolady.

Rolada gołąbkowa z piekarnika

Do rondla, w którym mamy sos z pieczenia, dodajemy przecier oraz resztę składników i doprowadzamy do wrzenia. Następnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z roladą gołąbkową.

Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych propozycji na dania z kapusty. Polecamy: kapustnica, czyli kapuśniak po słowacku, domowa golonka w kapuście, koperty z kapusty z wiejskim nadzieniem oraz ciapkapusta.

ŹRÓDŁO PRZEPISU

Życzymy smacznego!

Rolada gołąbkowa z piekarnika

Rolada gołąbkowa z piekarnika

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *