Jeśli lubisz gołąbki, ale nie przepadasz za kilkugodzinnym krzątaniem po kuchni, to zupa gołąbkowa będzie idealnym kompromisem. Pożywna, aromatyczna zupa z pulpetami, ryżem, kapustą, marchewką, pomidorami i przyprawami. Doskonała propozycja na proste, jednogarnkowe danie obiadowe, które przygotujesz w mniej niż 60 minut!
Zupa gołąbkowa, ale nie z gołębi, tylko z białej kapusty i mięsa mielonego 🙂 My proponujemy zrobić z mięsa pulpeciki, dzięki temu zupa stanie się bardziej subtelna. Dalej postawiliśmy na gołąbkową klasykę, a więc ryż i krojone pomidory. Zupa pięknie pachnie warzywami i jest cudownie rozgrzewająca. Idealna propozycja na jesienne i zimowe dni.
Przepis na zupę gołąbkową możesz łatwo dostosować do własnych upodobań. Zupa doskonale smakuje z kapustą pekińską oraz włoską. W wielu przepisach ryż zastępują ziemniaki. Zupę gołąbkową możesz także przygotować w wersji bezmięsnej. W tym wariancie świetnie sprawdza się dodatek fasolki szparagowej, która dodaje do zupy zdrową dawkę białka.
Zupa gołąbkowa z ryżem, to z pewnością godny uwagi pomysł na pyszne i pożywne danie z kilku prostych składników. Zupę możesz przygotować także w większej ilości i zamrozić lub przełożyć do słoików i trzymać w lodówce przez kilka dni. Jeśli zastanawiasz się więc nad tym, co zrobić z kapusty i mięsa mielonego na obiad, zobacz koniecznie nasz przepis!
Zupa gołąbkowa
Składniki:
Na zupę:
- kapusta: 1/2 kg
- marchew: 1 szt.
- pietruszka: 1 szt.
- cebula: 1 szt.
- korzeń selera: 1/4 szt.
- por – biała część: ok. 10 cm
- masło: 2 łyżki
- pomidory: 4 szt.
- ryż: 100 g
- liść laurowy: 1 szt.
- słodka papryka: 1 łyżeczka
- majeranek: 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
Na pulpety:
- mięso mielone: 1/2 kg
- cebula: 1 szt.
- jajko: 1 szt.
- czosnek: 1 ząbek
- sól i pieprz do smaku
Zupa gołąbkowa przepis
Kapustę szatkujemy. Marchew, pietruszkę, cebulę i seler kroimy w kostkę. Pora w półplasterki.
W dużym garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone warzywa oprócz kapusty. Podsmażamy kilka minut, cały czas mieszając, a następnie dodajemy poszatkowaną kapustę oraz paprykę. Smażymy wszystko ponownie kilka minut.
Do podsmażonych warzyw dodajemy liść laurowy i wlewamy ok. 1 litra wody lub bulionu. Płyn powinien przykrywać warzywa co najmniej 4 – 5 cm. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Bardzo wolno gotujemy.
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy startą cebulę, jajko, sól oraz pieprz. Dobrze wyrabiamy. Przy pomocy zwilżonych dłoni formujemy pulpeciki i wrzucamy do gotujących się warzyw. Dodajemy roztarty majeranek. Gotujemy na niskiej mocy palnika przez ok. 10 minut. Klopsiki obracamy i gotujemy kolejne 5 minut.
Na koniec dodajemy ugotowany ryż. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyłączamy palnik i zostawiamy zupę na kilka minut.
Ryż można również ugotować bezpośrednio w zupie. Jednak ten ugotowany osobno, daje nam kontrolę nad gęstością zupy. Jeśli ugotowaliśmy zupy nieco więcej, możemy ją podzielić i ryż dodać tylko do tej, którą będziemy bezpośrednio podawać. Dzięki temu ryż nie rozmięknie i niepotrzebnie nie zagęści zupy.
Pyszna jest również nasza surówka z kapusty pekińskiej, a także młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą. Nasza patelnia chłopska z kapustą i ziemniakami oraz zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, to proste pomysły na szybki obiad. Polecamy też gołąbki z ziemniakami.
Życzymy smacznego!