Blog posts

Zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa

Jednogarnkowe, Obiady, Warzywa, Wieprzowina, Zupy

Jeśli lubisz gołąbki, ale nie przepadasz za kilkugodzinnym krzątaniem po kuchni, to zupa gołąbkowa będzie idealnym kompromisem. Pożywna, aromatyczna zupa z pulpetami, ryżem, kapustą, marchewką, pomidorami i przyprawami. Doskonała propozycja na proste, jednogarnkowe danie obiadowe, które przygotujesz w mniej niż 60 minut!

Zupa gołąbkowa, ale nie z gołębi, tylko z białej kapusty i mięsa mielonego 🙂 My proponujemy zrobić z mięsa pulpeciki, dzięki temu zupa stanie się bardziej subtelna. Dalej postawiliśmy na gołąbkową klasykę, a więc ryż i krojone pomidory. Zupa pięknie pachnie warzywami i jest cudownie  rozgrzewająca. Idealna propozycja na jesienne i zimowe dni.

Przepis na zupę gołąbkową możesz łatwo dostosować do własnych upodobań. Zupa doskonale smakuje z kapustą pekińską oraz włoską. W wielu przepisach ryż zastępują ziemniaki. Zupę gołąbkową możesz także przygotować w wersji bezmięsnej. W tym wariancie świetnie sprawdza się dodatek fasolki szparagowej, która dodaje do zupy zdrową dawkę białka.

Zupa gołąbkowa z ryżem, to z pewnością godny uwagi pomysł na pyszne i pożywne danie z kilku prostych składników. Zupę możesz przygotować także w większej ilości i zamrozić lub przełożyć do słoików i trzymać w lodówce przez kilka dni. Jeśli zastanawiasz się więc nad tym, co zrobić z kapusty i mięsa mielonego na obiad, zobacz koniecznie nasz przepis!

Zupa gołąbkowa 


Zupa gołąbkowa 

Składniki: 

Na zupę: 

  • kapusta: 1/2 kg
  • marchew: 1 szt.
  • pietruszka: 1 szt.
  • cebula: 1 szt.
  • korzeń selera: 1/4 szt.
  • por – biała część: ok. 10 cm
  • masło: 2 łyżki
  • pomidory: 4 szt.
  • ryż: 100 g
  • liść laurowy: 1 szt.
  • słodka papryka: 1 łyżeczka
  • majeranek: 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku

Na pulpety:

  • mięso mielone: 1/2 kg
  • cebula: 1 szt.
  • jajko: 1 szt.
  • czosnek: 1 ząbek
  • sól i pieprz do smaku

Zupa gołąbkowa 


Zupa gołąbkowa przepis

Kapustę szatkujemy. Marchew, pietruszkę, cebulę i seler kroimy w kostkę. Pora w półplasterki.

W dużym garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone warzywa oprócz kapusty. Podsmażamy kilka minut, cały czas mieszając, a następnie dodajemy poszatkowaną kapustę oraz paprykę. Smażymy wszystko ponownie kilka minut.

Do podsmażonych warzyw dodajemy liść laurowy i wlewamy ok. 1 litra wody lub bulionu. Płyn powinien przykrywać warzywa co najmniej 4 – 5 cm. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Bardzo wolno gotujemy.

Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy startą cebulę, jajko, sól oraz pieprz. Dobrze wyrabiamy. Przy pomocy zwilżonych dłoni formujemy pulpeciki i wrzucamy do gotujących się warzyw. Dodajemy roztarty majeranek. Gotujemy na niskiej mocy palnika przez ok. 10  minut. Klopsiki obracamy i gotujemy kolejne 5 minut.

Na koniec dodajemy ugotowany ryż. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyłączamy palnik i zostawiamy zupę na kilka minut.

Ryż można również ugotować bezpośrednio w zupie. Jednak ten ugotowany osobno, daje nam kontrolę nad gęstością zupy. Jeśli ugotowaliśmy zupy nieco więcej, możemy ją podzielić i ryż dodać tylko do tej, którą będziemy bezpośrednio podawać. Dzięki temu ryż nie rozmięknie i niepotrzebnie nie zagęści zupy.

Pyszna jest również nasza surówka z kapusty pekińskiej, a także młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą. Nasza patelnia chłopska z kapustą i ziemniakami oraz zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, to proste pomysły na szybki obiad. Polecamy też gołąbki z ziemniakami.

Życzymy smacznego!

zupa gołąbkowa zdjęcie przedstawiające potrawę według przepisu https://kuchnianawypasie.pl/

 

Napisz komentarz