Blog posts

Wiejska zapiekanka z mięsem mielonym

Wiejska zapiekanka z mięsem mielonym

Jednogarnkowe, Obiady, Wieprzowina, Z piekarnika, Ziemniaki

Aromatyczny obiad z jednego naczynia dla całej rodziny, czyli wiejska zapiekanka z mięsem mielonym. Do mięsa mielonego dodaliśmy pieczarki, oraz warzywa, dzięki czemu nie stało się ono po upieczeniu suche. Przepis jest uniwersalny jeśli chodzi o farsz. Zamiast wieprzowiny możesz użyć mięsa drobiowego lub przygotować ją zupełnie w wersji bezmięsnej. W każdym wydaniu zapiekanka bez wątpienia będzie tak samo aromatyczna i pyszna.

Wiejska zapiekanka z mięsem mielonym będzie świetnie smakować z surówką z kiszonej kapusty lub buraczkami. Polecamy również podaną z naszym domowym sosem pieczeniowym. Wiejska zapiekanka z mięsem mielonym przygotowana w pokazany przez nas sposób może być również doskonałą ozdobą świątecznego stołu.

Zapraszamy też na inne propozycje na pyszne domowe zapiekanki. Min. chrupiące i mega aromatyczne zapiekanki gyros, smaczną zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem, oraz niekwestionowany hit naszego bloga, czyli ekspresowe zapiekanki z chleba tostowego.

Wiejska zapiekanka z mięsem mielonym


Wiejska zapiekanka z mięsem mielonym

Składniki:

  • mięso mielone: ok. 800 g
  • ziemniaki: ok. 1,5 kg
  • pieczarki: 300 g
  • cebula: 1 duża lub 2 mniejsze
  • papryka: 1 szt.
  • jajko: 1 szt.
  • sól i pieprz do smaku
  • majeranek: 1 łyżka
  • olej do smażenia

Wiejska zapiekanka z mięsem mielonym


Wiejska zapiekanka z mięsem mielonym

Wykonanie:

1. Obrane ziemniaki gotujemy, następnie studzimy i przeciskamy przez praskę.

2. Cebulę, paprykę kroimy w małą kostkę, natomiast pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki podsmażamy ok 8 – 10 minut. Następnie dodajemy mięso mielone. Rozgniatamy widelcem, aby dobrze się połączyło z resztą składników. Po ok 10 minutach doprawiamy do smaku, zdejmujemy z ognia i powalamy farszowi lekko ostygnąć

3. Do ziemniaków dodajemy jajko, ok pół łyżeczki soli i dokładnie wyrabiamy.

4. Naczynie żaroodporne lekko przecieramy tłuszczem. Na spód wykładamy mięsny farsz. Masę ziemniaczaną wkładamy do rękawa cukierniczego i pokrywamy mięso ziemniaczanymi rozetami. Jeśli ktoś nie posiada rękawa, może użyć zwykłego woreczka. W którym należy odciąć jeden róg i doskonale zastąpi rękaw.

5. Wstawiamy do nagrzanego do 190 – 200 stopni piekarnika i pieczemy 20 – 25 minut, aż wierzch ziemniaków ładnie się zrumieni.

Zapiekankę podawaj na gorąco!

Smacznego!

Wiejska zapiekanka z mięsem mielonym

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *