Przepis na proste danie z piekarnika, czyli aromatyczny bakłażan faszerowany mięsem mielonym. Do farszu dodaliśmy oprócz mięsa cebulę, miąższ z wydrążonego bakłażana oraz paprykę. Pod koniec zapiekania bakłażan posypaliśmy startą mozzarellą, która stworzyła piękną pierzynkę. Jeżeli zastanawiasz się, co zrobić z bakłażana na obiad? To być może ten przepis jest właśnie dla Ciebie!
Bakłażan faszerowany z piekarnika pojawia się na naszych stołach w wersji z mięsem lub jako danie wegetariańskie. W jednej i drugiej opcji ma wielu zwolenników, albo nawet wręcz smakoszy. Z bakłażana należy przede wszystkim pozbyć się charakterystycznej goryczki. Co zrobić z bakłażanem, żeby nie był gorzki? Po przekrojeniu lub pokrojeniu, należy go posypać solą i odstawić na co najmniej 30 minut. Po tym czasie bakłażana dokładnie wytrzeć i można zapiekać!
Przepis na bakłażana faszerowanego mięsem mielonym to jedna naszych ulubionych wersji przygotowywania tego warzywa, a raczej owocu 🙂 W wersji bezmięsnej polecamy bakłażana z nadzieniem z kaszy jaglanej, orzeszków piniowych oraz krojonych pomidorów z puszki. Przepisy na obiady z bakłażana, to z pewnością godna uwagi alternatywa dla dużo bardziej popularnej u nas cukinii. Jak zrobić bakłażana faszerowanego mięsem mielonym w piekarniku? Zapraszamy na przepis!
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym
Składniki
- bakłażan: 3 szt.
- mięso mielone z łopatki wieprzowej: 500 g
- cebula: 2 szt.
- papryka: 1 szt.
- mozzarella kostka: 150 – 200 g
- przecier pomidorowy: 0,5 szklanki
- czosnek: 1 ząbek
- natka pietruszki: 1 łyżeczka
- papryka słodka: 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym
Przygotowanie
Bakłażany przekrój wzdłuż na pół. Przy pomocy łyżki lub łyżeczki do robienia kulek z owoców wydrążamy miąższ i odkładamy na bok. Bakłażany posypujemy solą i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i przygotowujemy farsz.
Odłożony miąższ kroimy w niewielką kostkę. Podobnie postępujemy z cebulą oraz papryką. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się lekko zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony miąższ z bakłażana. Lekko solimy. Następnie wrzucamy pokrojoną paprykę. Smażymy wszystko przez ok 10 minut i dodajemy mięso mielone. Dokładnie przesmażamy. Doprawiamy słodką papryką i wlewamy przecier pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy natkę. Dokładnie mieszamy.
Bakłażany wycieramy ręcznikiem papierowym, kładziemy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnikowej i faszerujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Wyjmujemy blachę i posypujemy wierzch bakłażanów startą mozzarellą. Wstawiamy jeszcze na chwilę do piekarnika, aby ser się rozpuścił.
Podajemy na gorąco.
Zapraszamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na pyszne obiady z mięsem mielonym. Pyszna jest papryka faszerowana mięsem mielonym oraz kotlety marmurkowe, czyli mielone inaczej. Polecamy też kotlety pieczone pod pierzynką, a także szwedzkie klopsiki Kottbullar. Zobacz również przepis na cukinię z mięsem i ryżem.
Życzymy smacznego!