Blog posts

Wieprzowina w sosie słodko – kwaśnym

Wieprzowina w sosie słodko – kwaśnym

drugie danie, Kuchnie świata, Obiady, Wieprzowina, Z patelni

Doskonały pomysł na pyszny obiad, czyli wieprzowina w sosie słodko – kwaśnym. Wieprzowina słodko – kwaśna przepis krok po kroku, jak przygotować to aromatyczne danie. Dobrze przyrządzona domowa wieprzowina w sosie słodko – kwaśnym to idealna propozycja na smaczny i pożywny posiłek. Przepis, który dziś prezentujemy to wersja kantońska, która zawiera ananasa oraz ma większą równowagę pomiędzy smakiem słodkim i kwaśnym. Naszym zdaniem smaki, którym nie można się oprzeć 🙂

Wieprzowina w sosie słodko – kwaśnym przepis, do którego użyliśmy łopatki wieprzowej. Według nas łopatka jest mięsem o większej marmurkowatości i dzięki temu kęsy są bardziej delikatne i aromatyczne. Tak jak napisaliśmy w składzie, jeśli wolisz, możesz użyć polędwiczki wieprzowej. Wybór mięsa należy do Ciebie. Możesz skorzystać z naszej porady: Jak wybrać dobre, świeże mięso? Do panierowania kawałków mięsa wykorzystaliśmy skrobię ziemniaczaną, a nie mąkę kukurydzianą. W przepisie znajdziesz również link do naszego sosu słodko – kwaśnego, dzięki czemu całe danie od podstaw przygotujesz z domowych składników.

Wieprzowina słodko – kwaśna, czy jak kto woli wieprzowina po chińsku to potrawa z ogólnie dostępnych składników. Znajdziesz je praktycznie w każdym sklepie. Cały przepis na wieprzowinę w sosie słodko – kwaśnym z ananasem jest bardzo prosty w przygotowaniu. Aromaty jakie towarzyszą szykowaniu tego dania są po prostu obłędne. Wypróbuj chociaż raz przyrządzić w domu sos słodko – kwaśny z warzywami i wieprzowiną, a będziesz wracać do tej potrawy wielokrotnie. Zapraszamy na przepis i bardzo polecamy!

Wieprzowina w sosie słodko - kwaśnym 


Jeśli lubisz proste pomysły na wieprzowinę, zobacz również te przepisy:


 

Wieprzowina w sosie słodko – kwaśnym 

Składniki:

3 porcje 

Do wieprzowiny

  • polędwiczka wieprzowa/ewentualnie łopatka: 300 g
  • imbir: 1 łyżka
  • czosnek: 2 ząbki
  • jajko: 1szt.
  • skrobia ziemniaczana
  • sos sojowy: 1 łyżeczka
  • pieprz biały (jeśli nie przepadasz za nim to może być czarny)
  • olej do smażenia

Warzywa: 

  • papryka zielona: 1/2 szt.
  • papryka czerwona: 1/2 szt.
  • cebula biała lub czerwona: 1 szt.
  • ananas świeży lub z puszki: 2 krążki
  • olej do smażenia

Przepis na sos słodko – kwaśny =>>> KLIK TUTAJ

Wieprzowina w sosie słodko – kwaśnym

Przepis:

Zacznij od przygotowania sosu słodko – kwaśnego według przepisu podanego w linku.

Mięso pokrój w kostkę 2,5 x 2,5 cm. Dopraw mięso sosem sojowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, imbirem oraz pieprzem. Odstaw na 60 minut. Następnie dokładnie obtocz kawałki wieprzowiny w roztrzepanym jajku, a następnie w skrobi ziemniaczanej. Poczekaj, aż mięso wchłonie nieco skrobi i zrobi jakby mokre. Wówczas jeszcze raz obtocz je w skrobi ziemniaczanej.

W woku lub w głębokiej patelni rozgrzej ok 1 szklanki oleju na średniej mocy palnika. Kiedy olej osiągnie odpowiedną temperaturę (ok. 180 stopni), wrzucaj partiami kawałki mięsa na rozgrzany tłuszcz i smaż przez ok 3 – 4 minuty z każdej strony. Kawałki mięsa mogą się ze sobą sklejać, dlatego oddzielaj je od siebie np. drewnianą łyżką. Następnie łyżką cedzakową wyjmij wieprzowinę, przełóż do małego garnka i przykryj.

Na dużą patelnię wlej niewielką ilość oleju i kiedy się rozgrzeje dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz cebulę. Jeśli masz świeżego ananasa, pokrój go i dodaj go również. Jeśli z puszki na razie się wstrzymaj i dodaj dopiero pod koniec smażenia. Smaż warzywa na średniej mocy palinka przez kilka minut. My lubimy warzywa chrupiące, wiec smażymy nie dłużej jak 3 minuty. Dodaj przygotowany sos słodko – kwaśny, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Na koniec włóż wieprzowinę, dokładnie połącz ją z warzywami i sosem. Pozostaw wszystko przez 2 – 3 minuty na małym ogniu kilka razy mieszając. Wieprzowina w sosie słodko – kwaśnym jest gotowa.

Możesz posypać sezamem. Podawaj na gorąco z ryżem.

Życzymy smacznego!

Jeśli podobał Ci się przepis i chcesz być na bieżąco z następnymi wpisami zapraszamy: dodaj nas do ulubionych na Facebooku.

 

Wieprzowina w sosie słodko - kwaśnym 

6 Comments

  1. Aska
    28 lutego 2021 at 19:40
    Reply

    Super wygląda, a z tym ryżem to aż człowiek robi się głodny. Skorzystam z przepisu i dam znać jak mi poszło.

  2. Alicja
    1 marca 2021 at 12:11
    Reply

    Właśnie wybieram się na zakupy! Dziś u mnie na obiad! Mąż będzie zachwycony bo uwielbia chińskie dania.

  3. Bookero
    1 marca 2021 at 12:30
    Reply

    Apetycznie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Zrobione było z myślą na dwa dni, ale poszło wszystko w jeden dzień. Dzięki za przepis.

    • KuchniaNaWypasie
      1 marca 2021 at 15:42

      Cieszymy się bardzo, że smakowało 🙂
      Pozdrawiamy!

  4. Agata
    1 marca 2021 at 12:40
    Reply

    Robiłam w sobotę, rewelacja. Muszę spróbować jeszcze z kurczakiem. Mąż stwierdził, że sos słodko-kwaśny jest lepszy jak w restauracji. Dzięki za przepis!

    • KuchniaNaWypasie
      1 marca 2021 at 15:40

      Z kurczakiem również rewelacyjny.
      Niebawem na Blogu zamieścimy też przepis na kurczaka w sosie s – k.
      Dziękujemy i polecamy się na przyszłość 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *