Blog posts

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym

Jednogarnkowe, Obiady, Warzywa, Wieprzowina

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym i ziemniakami, to prosty przepis na pyszne danie z patelni bez potrzeby wcześniejszego gotowania warzyw. Delikatne, pachnące ziemniaki, lekko chrupiąca fasolka, aromatyczne mięso oraz owocowo – pikantna nuta parmezanu, to pojedyncze nitki tego dania, które finalnie tworzą niebanalny posiłek. Dzięki temu przewidywalne połączenie składników: fasolka szparagowa i mięso mielone, okazuje się tylko idealnym pomysłem na szybki obiad jednogarnkowy, który świetnie sprawdzi się nie tylko w dni powszednie, ale będzie też świetną propozycją na rodzinny obiad na weekend!

Fasolka szparagowa z mięsem do obiadu, to sprawdzony przepis na pyszne i pożywne danie. Zazwyczaj przygotowujemy klasyczną kombinację, którą uwielbiają również dzieci i taką jest oczywiście fasolka szparagowa z bułką tartą i masłem. Ten poprzedni, klasyczny przepis, podobnie zresztą jak makaron z fasolką szparagową wymagał gotowania fasolki. W dzisiejszym przepisie wszystkie składniki przygotujesz na patelni, co tylko pozornie niewiele zmienia. A jednak! Tym razem warzyw nie musisz wcześniej gotować, pilnujesz tylko jednego naczynia, a zmywanie po obiedzie też ograniczasz do minimum! Proste?

Nie bez przyczyny więc przepis na fasolkę szparagową z mięsem mielonym trafił na naszego Bloga. Jest to danie kompletne, które spełnia wszystkie oczekiwania w kwestii dobrego przepisu na obiad. Po pierwsze, do przygotowania potrzebne są tylko proste składniki, które z pewnością masz w kuchni, spiżarni lub w najgorszym wypadku w najbliższym sklepie. Po drugie, to idealny przepis dla zabieganych, którzy nie mają czasu na długie stanie przy kuchence. I wreszcie po trzecie, jest daniem bardzo uniwersalnym i bez problemu dostosuje się do potrzeb Twoich i Twojej rodziny i będzie pyszne również po odgrzaniu.

Sprawdzone danie z fasolki szparagowej i mięsa mielonego, to świetny wybór, szczególnie w sezonie na to pyszne warzywo. Podobnie jak sałatka z fasolki szparagowej i lekka zupa z fasolki szparagowej najlepiej smakuje z dodatkiem świeżych, kremowych strączków. Oczywiście gdy się nie ma co się lubi, to się lubi, co się ma, więc poza sezonem mięso mielone oraz pozostałe dodatki świetnie uzupełni też fasolka szparagowa w odmianie mrożonej. Jeśli zastanawiasz się nad tym, co zamiast bułki do fasolki szparagowej, powierz nam kredyt zaufania i sprawdź ten łatwy przepis. Zapraszamy!

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym


Fasolka szparagowa z mięsem mielonym 

Składniki: 

  • fasolka szparagowa: 400 – 500 g
  • ziemniaki: 500 g
  • mięso mielone drobiowe lub wieprzowe: 300 – 400 g
  • cebula: 2 – 3 szt.
  • czerwona papryka: 1 szt.
  • czosnek: 2 ząbki
  • masło: 2 łyżki
  • olej do smażenia
  • bulion lub woda: 200 – 300 ml
  • świeży szczypiorek: 1/2 pęczka
  • parmezan: 50 g
  • koperek suszony: 1 łyżeczka
  • sól i czarny pieprz do smaku

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym


Fasolka szparagowa z mięsem mielonym przepis 

Przygotowanie: 

Do przygotowania przepisu potrzebne będą: duża patelnia z pokrywką oraz deska do krojenia, nóż, łopatka drewniana lub silikonowa oraz tarka.

Fasolka szparagowa powinna być świeża, jędrna, mieć gładką, a nie pomarszczoną skórkę i łatwo pękać. Warto pamiętać o tym, aby końcówki fasolki obcinać już po umyciu. Ten zabieg sprawi, że do środka nie dostanie się woda, a fasolka podczas smażenia nie będzie pryskać.

 Jakie mięso pasuje do fasolki szparagowej? To zależy od Twoich preferencji smakowych. Dziś użyliśmy mięsa z mielonej łopatki wieprzowej, ale czasem dodajemy mięso drobiowe, zdarza się również, że mieloną wołowinę.

Co do punktu nr. 2 z listy składników, a więc do tego, czy i jaki procent ziemniaków dodać, to warunkiem jest oczywiście, czy lubisz połączenie ziemniaków z fasolką szparagową. Jeśli wolisz, ziemniaki możesz zastąpić makaronem.

Najważniejsze, wręcz kluczowe w tym daniu jest przede wszystkim przygotowanie warzyw w taki sposób, aby wszystkie pozostały lekko Al dente i się nie rozpadły.

Jak zrobić fasolkę szparagową z mięsem mielonym? 

Fasolkę szparagową należy odpowiednio wcześniej zalać zimną wodą i odstawić na 20 – 30 minut, aby odmokły ewentualne zabrudzenia. Następnie fasolkę dokładnie umyj i odetnij jej końce. Możesz ją zostawić w całości, przekroić na pół, bądź też na trzy części, to zależy od Twoich preferencji. Pamiętaj o wysuszeniu jej z resztek wody.

Ziemniaki obierz i pokrój w 0,5 cm plasterki, cebulkę w piórka, a paprykę w kostkę.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i dodaj pokrojone, oprószone solą, pieprzem oraz suszonym koperkiem ziemniaki. Smaż z obu stron, aż ziemniaki się przyrumienią, a następnie odłóż na bok.

Teraz dodaj 2 łyżki masła i podsmaż fasolkę szparagową, a chwilę później cebulkę i paprykę. Warzywa również zdejmij z patelni i odłóż.

Jeśli patelnia jest sucha, wlej odrobinę oleju i przełóż mielone mięso oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Oprósz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smaż, aż mięso się lekko zrumieni, a następnie dodaj wodę lub bulion. W tym momencie przełóż do mięsa ziemniaki, fasolkę, cebulę i paprykę. Chwilę później przykryj patelnię i duś do miękkości. Powinno to potrwać ok. 20 – 25 minut. Warto jednak co pewien to sprawdzać, tak aby finalnie warzywa były miękkie, ale zachowały swój kształt.

Danie dopraw ostatecznie solą oraz pieprzem. Bezpośrednio przed podaniem fasolkę posyp posiekanym szczypiorkiem oraz startym parmezanem.

Smacznego!

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym

 

Dziękujemy, że przeczytałeś ten artykuł do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl 

Napisz komentarz