Przepis na sos z ogórków kiszonych, czyli jak zrobić pyszny ogórkowy dip na ciepło do mięsa, ziemniaków i jajek? To bardzo prosty w przygotowaniu sos, który idealnie komponuje się z większością dań tradycyjnej kuchni polskiej. Wykonanie sosu z ogórków kiszonych trwa tylko kilkanaście minut. Sos ma niewiele kalorii i potrafi dodać smaku nawet najbardziej nudnym potrawom! Choć jest inspirowany sosem tatarskim, sporo się od niego różni. Nie tylko głównym składnikiem, którym w tym wypadku są ogórki kiszone, a nie korniszony, ale też nie zawiera majonezu oraz ma bardziej płynną konsystencję. Tym aromatycznym sosem z ogórków kiszonych możesz podkreślić zarówno smak mięs jak i warzyw, domowych przekąsek i dań z grilla. Warto jeszcze wspomnieć, że sosy z ogórków kiszonych należą do tych dodatków, których nie należy szykować z nadwyżką, czyli na zapas. Składniki, które podaję poniżej, wystarczą jako porcja dla dwóch – trzech osób. Natomiast osobiście sądzę, że zarówno konwencja jak i dostępność składników, zdecydowanie zachęca do przygotowania go za każdym razem, gdy tylko mamy na to ochotę! Dlatego, gdy następnym razem będziesz szukać któregoś z fantazyjnych sosów na półce sklepowej, przypomnij sobie o tym przepisie! Tym bardziej, że wszystkie potrzebne produkty z pewnością masz w domu!
Sos z ogórków kiszonych
Składniki:
- średniej wielkości domowe ogórki kiszone: 4 szt.
- cebula: 1 szt.
- mąka pszenna BIO: 1 łyżeczka
- śmietanka 30 %: 100 ml
- posiekany świeży koperek: 1 łyżka
- woda: 200 – 300 ml
- liść laurowy: 1 szt.
- ziele angielskie: 2 ziarna
- sól kłodawska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- masło: 1 łyżka
Sos z ogórków kiszonych przepis
Przygotowanie:
Do wykonania tego pysznego sosu potrzebna będzie też: patelnia, tarka do warzyw, deska do krojenia i podstawowe akcesoria kuchenne.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a kiszone ogórki ścieramy na tarce na większych lub małych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojoną cebulkę. Smażymy na średniej mocy palnika do momentu, aż cebulka się zrumieni. Następnie dodajemy starte ogórki oraz liść laurowy i ziele angielskie.
Podlewamy wodą i dusimy przez 12 – 15 minut. Potem dodajemy mąkę rozrobioną w niewielkiej ilości wody, mieszamy i gotujemy przez 1 minutę. Na koniec sos zdejmujemy z palnika i dodajemy śmietankę. Ponownie mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem i wsypujemy posiekany koperek.
Gęstość sosu zależy od tego, jakiej konkretnie potrzebujemy. W naszym przepisie wystarczyła łyżeczka mąki, aby go dostatecznie zagęścić. Sos powinien mieć lekko płynną konsystencję, ale dodając lub ujmując ilość dodanego płynu można go dostosować do aktualnych potrzeb.
Podobnie należy dostosować poziom kwaśności sosu. Jeśli chcesz, aby był bardziej wyrazisty w smaku, dodaj więcej startego ogórka. Dla łagodniejszej wersji, po prostu zmniejsz ilość głównego składnika lub dodaj więcej śmietanki.
Podawaj na ciepło.
Sos z ogórkiem kiszonym
Ten sos ogórkowy z ogórkiem kiszonym sprawdzi się idealnie jako dodatek do ryby, kurczaka, makaronu oraz domowego burgera. Jeżeli wolisz bardziej kremowy sos, możesz go po ugotowaniu zmiksować. Do sosu możesz dodać też nieco musztardy oraz czosnku. Zazwyczaj jednak domowe ogórki są tyle czosnkowe, że nie ma potrzeby dodawania tego składnika do gotowego sosu. Choć sos z ogórkiem kiszonym, to zupełnie inna bajka niż greckie tzatziki lub polska klasyczna mizeria, to jednak zarówno pod względem smaku jak i uniwersalności może bez problemu z nimi konkurować. Nie wiem na ile w tym zasługa dobrej jakości ogórków, bo o tym też należy wspomnieć, a na ile pozostałych dodatków. Wiem natomiast, że w przeciwieństwie do sosu niemieckiego, to bardzo polski przepis, wykorzystujący klasyczne, tradycyjne składniki z ogórkiem kiszonym w roli głównej.
Sos z ogórka kiszonego
Domowy sos z ogórka kiszonego wymaga tylko trzech prostych kroków, czyli pokrojenia cebuli oraz starcia ogórków, gotowania składników przez kilkanaście minut, a na koniec zagęszczenia śmietaną oraz niewielką ilością mąki. I choć dodatek mąki pewnie nie wszystkim się spodoba, nie powinien być tu zaskoczeniem. Problem w tym, że ten sos nawet po długim gotowaniu sam się nie zagęści. Z kolei ilość mąki w przepisie jest symboliczna, a zarazem wystarczająca. Podobnie jak większość domowych sosów, tak i ten przepis nie jest trudny w przygotowaniu. Warto jednak wspomnieć, że sporej części z tych specjałów nie kupimy jako gotowca w sklepie. Analogicznie jest z sosami z ogórków kiszonych, bez względu na to, czy są to sosy na ciepło, czy na zimno. Dzięki ogólnej dostępności składników, dziś praktycznie każdy z sosów ze sklepowej półki, jak na przykład sos ranczerski, możemy bez problemu przygotować w swojej kuchni.
Smacznego!
Dziękujemy, że przeczytałeś ten tekst do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl