Blog posts

Kurczak w sosie koperkowym

Kurczak w sosie koperkowym

Dania mięsne, drugie danie, Obiady, Wigilia i Święta

Kurczak duszony w delikatnym, kremowym sosie koperkowym bez śmietany, to idealny przepis dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na podudzia lub pierś z kurczaka w lekkim wydaniu. W nie więcej niż 60 minut przygotujesz łatwy, lekkostrawny i ekonomiczny obiad z prostych składników takich jak kurczak, warzywa, bulion i koperek. Pachnący i soczysty kurczak dla całej rodziny, który możesz według uznania podać z makaronem, ryżem lub ziemniakami oraz ulubioną surówką bez dodatku zbędnego tłuszczu!

Przepis na pałki z kurczaka w sosie koperkowym warto zapisać, nawet jeśli nie jesteś fanem lub fanką pałek z kurczaka. Jeśli wolisz pierś nie ma problemu ponieważ ten przepis jest bardzo uniwersalny i bez trudu dostosujesz go do potrzeb własnych i swojej rodziny! Podobnie jak pałki z kurczaka pieczone w piekarniku lub kotlety siekane z kurczaka, tak i ten przepis jest dokładnie opisany i zawiera przydatne wskazówki oraz zdjęcia z wykonania.

Dlaczego warto wybrać właśnie ten przepis? Po pierwsze możesz dodać dowolne kawałki kurczaka, jakie aktualnie masz pod ręką. Po drugie bez problemu zwiększyć ilość składników i uszykować obiad na kilka dni. I wreszcie, po trzecie, możesz indywidualnie dostosować ilość porcji oraz sosu. A jeśli zamiast porcji kurczaka, masz drobiowe mięso mielone, mam dla Ciebie przepis na pieczone pulpety z indyka w sosie koperkowym oraz na klopsiki z kurczaka w sosie koperkowym.

Mięciutkie kawałki kurczaka w sosie koperkowym doskonale smakują z kaszą gryczaną lub jęczmienną i dodatkiem zasmażanych buraczków. Bez względu jednak na to, jak postanowisz je ostatecznie podać, mam nadzieję, że komisja degustacyjna w postaci pozostałych członków rodziny dokona autoryzacji przepisu! Ten kurczak z rosołu, to kulinarna chwila, nad którą warto się zatrzymać i uwzględnić jako dobry pomysł na sobotni lub niedzielny obiad! Polecam!


 

Przepis na kurczaka w sosie koperkowym 

Składniki: 

Na wywar: 

  • podudzia z kurczaka: 1 kg
  • mała pietruszka: 1 szt.
  • mała marchew: 1 szt.
  • mały por
  • cebula: 1 szt.
  • liść laurowy: 2 szt.
  • ziele angielskie: 3 kulki
  • sól: 1/2 łyżeczki

Na sos: 

  • spory pęczek koperku
  • masło: 1 łyżeczka
  • mleko: 100 ml
  • mąka ziemniaczana: 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku


Kurczak w sosie koperkowym przepis 

Przygotowanie: 

Do przygotowania przepisu potrzebne będą też oprócz składników: garnek o pojemności ok. 3 litrów, deska do krojenia, obieraczka do warzyw i podstawowe akcesoria kuchenne.

Chociaż użyłem podudzi, to możesz wykorzystać dowolne mięso z kurczaka, jakie akurat masz pod ręką. Jeśli jednak zdecyduje się na pierś z kurczaka, polecam użyć ugotowanego wcześniej bulionu, najpierw przygotować sos i dopiero wówczas dodać pokrojony filet.

Do tego dania możesz użyć dowolnych warzyw jakie lubisz, dzięki czemu przepis będzie świetnym sposobem na wyczyszczenie lodówki.

Jak zrobić kurczaka w sosie koperkowym? 

Podudzia lub udka z kurczaka dobrze oczyść i dokładnie umyj. Przełóż do garnka, dodaj obraną marchewkę, pietruszkę, pora oraz opaloną cebulkę i zioła. Zalej wodą ok. 2 cm ponad poziom mięsa i gotuj na niskiej mocy palnika, aż kurczak zmięknie. Jeśli jest taka konieczność, w trakcie gotowania zbierz z wywaru szumowiny.

Następnie wyjmij mięso z bulionu i odłóż na bok. Usuń też warzywa. Do wywaru dodaj posiekany drobno koperek. Jego ilość dostosuj do swoich upodobań smakowych. Następnie dodaj mleko i podgrzewaj na niskiej mocy palinka, aż sos się zagotuje.

Mąkę wymieszaj w kilkoma łyżkami zimnej wody i powoli wlewaj do garnka, mieszają, aż osiągniesz pożądaną gęstość sosu. Dopraw ostatecznie solą oraz pieprzem. Na koniec przełóż do sosu podudzia i ponownie zagotuj. Gotuj jeszcze wszystko przez kilka minut na bardzo niskiej mocy palnika, aby sos się nie przypalił.

Do sosu możesz też dodać drobno pokrojoną lub starą marchewkę i pietruszkę.

Jeśli zdecydujesz się zrobić sos z dodatkiem piersi z kurczaka, przygotuj według powyższego przepisu sos, a następnie dodaj do niego pokrojony filet i wolno gotuj, aż do miękkości mięsa. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Sos możesz przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 – 4 dni.

 Ten pyszny jest pyszny zaraz po przygotowaniu, ale nabiera wyjątkowego smaku po każdym następnym i kolejnym podgrzaniu. Dzięki czemu jest skutecznym pomysłem na pyszne danie nie tylko na jeden dzień.

Smacznego!

Zobacz też nasz przepis na kurczaka w sosie śmietanowym.

Kurczak w sosie koperkowym

Kurczak w sosie koperkowym

Dziękujemy, że przeczytałeś ten tekst do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl

Napisz komentarz