Blog posts

Boczek gotowany na obiad i na kanapki

Boczek gotowany na obiad i na kanapki

Obiady, Święta, Wędlina

Domowy boczek gotowany idealnie sprawdzi się jako mięso do obiadu oraz jako aromatyczna wędlina na kanapki. Przepis na boczek gotowany w łupinach cebuli zawiera tylko sprawdzone i proste składniki. Przygotowanie jest bardzo łatwe i z pewnością każdy sobie z tym poradzi. Jeśli jeszcze nie spotkałaś lub nie spotkałeś się z tym przepisem, u nas dowiesz się jak ugotować boczek w cebuli?

Boczek gotowany w cebuli niewątpliwie spełni oczekiwania smakoszy, jako pyszna domowa wędlina na kanapki. Uważamy, że to jeden z najlepszych sposobów przyrządzania boczku gotowanego. Boczek jest miękki, delikatny, soczysty i bardzo aromatyczny. Jest też z pewnością zdrowszy niż boczek pieczony lub boczek smażony. Jako mięso na kanapki bez wątpienia zaskoczy wszystkich wyglądem. Do złudzenia przypomina bowiem boczek wędzony niemarynowany. Jak zwykle zachęcamy, aby pochylić się nad jakością mięsa, z którego będziemy przyrządzać boczek gotowany. Polecamy obszerny artykuł: Jak wybrać dobre, świeże mięso, który znajdziesz na Blogu Dieta Moja Pasja.

Boczek gotowany przepis, który polecamy również jako doskonały pomysł na mięso na obiad. Najlepiej podać go z klasycznymi dodatkami, czyli ziemniakami (najlepsze pieczone), oraz sosem pieczeniowym i surówką z kiszonej kapusty. Jeśli szukasz zatem pomysłu na wieprzowinę na kanapki lub do obiadu, to u nas znajdziesz godny uwagi przepis. Jak ugotować boczek do chleba? oraz Jak przyrządzić boczek na obiad? Zapraszamy 🙂

Boczek gotowany na obiad i na kanapki


Boczek gotowany na obiad i na kanapki przepis

Składniki:

 

  • boczek surowy: 1,5 kg
  • cebula duża: 5 szt.
  • czosnek: 5 ząbków
  • pieprz czarny lub kolorowy ziarna: 1,5 łyżeczki
  • liść laurowy: 2 szt.
  • sól kłodawska: 1,5 łyżeczki

wędlina


 

Boczek gotowany na obiad i na kanapki przepis

Przygotowanie:

 

Do dużego garnka wlej 2,5 – 3 l przefiltrowanej wody.

Cebule i czosnek wraz z łupinami umyj dokładnie w ciepłej wodzie. Jedną cebulę wraz z łupiną odetnij ok 2 cm od strony korzenia i całą włóż do garnka. Z pozostałych cebul obierz łupiny i również wrzuć do wody (bez cebul). Każdy ząbek czosnku rozgnieć i przełóż razem z łupiną do garnka z wodą. Dodaj wszystkie przyprawy. Wodę doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut.

Do garnka z wywarem i wszystkim, co się w nim znajduje, włóż boczek. Jeśli trzeba uzupełnij wodą, która powinna sięgać ok. 2 cm ponad mięso. Gotuj boczek (z uchyloną przykrywką) na bardzo niskiej mocy palnika do miękkości, kilkukrotnie go obracając. Po 1,5 godzinie (od momentu zagotowania), możesz sprawdzić, czy boczek jest już miękki. Jeśli tak, wyłącz palnik i przykryj garnek. Pozostaw na 15 minut.

Po tym czasie wyjmij boczek z wody. Jeśli jego przeznaczeniem są pyszne kanapki z domową wędliną, zostaw go do wystygnięcia. Boczek możesz opcjonalnie czymś obciążyć, aby się ładnie spłaszczył.

Jeśli boczek będzie mięsnym dodatkiem do obiadu, podaj go rzecz jasna na gorąco. Do tak przygotowanego boczku idealnie sprawdzi się nasz domowy sos pieczeniowy.

Zapraszamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na pyszną domową wędlinę. Polecamy doskonały boczek pieczony, a także aromatyczny obiad gotowany, czyli grochówka na wędzonce.

Życzymy smacznego!

Boczek gotowany na obiad i na kanapki

Boczek gotowany na obiad i na kanapki

 

1 Comment

  1. Andrzej
    11 marca 2021 at 12:09
    Reply

    Prawdziwe swojskie jadło. Zrobię w weekend.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *