Blog posts

Drożdżowe bułeczki burrito – pikantne

Drożdżowe bułeczki burrito – pikantne

Bułki, Obiady, Przekąski, Wypieki

Pyszne, bardzo proste w przygotowaniu drożdżowe bułeczki burrito – pikantne. To nasza propozycja na doskonałą przekąskę, przystawkę lub jako główne danie, a także na śniadanie na wynos. Z soczystym farszem i chrupiącym ciastem będzie się świetnie komponował sos czosnkowy i pomidorowy. Naszym zdaniem najlepiej smakują jednak z pospolitym keczupem 🙂. Do wykonania drożdżowych bułeczek z burrito potrzebnych będzie oprócz ciasta drożdżowego, tylko kilka prostych składników. Między innymi mięso mielone wieprzowe, fasola czerwona i kukurydza. 

Bułeczki burrito, to proste swojskie danie, które z pewnością posmakuje wszystkim, którzy lubią niebanalne połączenia. Kto przecież powiedział, że burrito musi być koniecznie w tortilli? 😊

Zapraszamy więc na nasz przepis i czekamy na Wasze opinie. Czy takie połączenia Wam smakują? Czy lubicie drożdżowe pierożki/bułeczki nie tylko ze słodkim nadzieniem? Czekamy na Wasze komentarze na Facebook lub pod postem na blogu. 

Drożdżowe bułeczki burrito – pikantne

Składniki:

Ciasto

  • 2 i pół szklanki mąki pszennej
  • 120/130 ml ciepłej wody
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 saszetka suchych drożdży
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oleju

Nadzienie

  • 250 gr mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • pół puszki kukurydzy
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • 100 gr żółtego sera
  • 3 – 4 korniszony
  • pół szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki mleka

Drożdżowe bułeczki burrito – pikantne

Wykonanie:

1. Mąkę przesiewamy do miski, następnie na środku robimy dołek, wlewamy wodę, wsypujemy drożdże i zostawiamy na 15 minut.

2. Gdy drożdże rozmokną, dodajemy przyprawy, jajka oraz olej i dokładnie mieszamy, aż wchłonie się mąka. Zarobione ciasto przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 40 minut.

3. W tym czasie na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę. Po ok. 5 minutach zdejmujemy z patelni i wrzucamy mięso mielone wraz z drobno pokrojoną papryczką chili. Przesmażamy do momentu, aż mięso się zetnie, a następnie przykrywamy i dusimy pod przykryciem ok 15 – 20 minut. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy. 

4. Odsączoną i przepłukaną fasolę oraz kukurydzę dodajemy do mięsa wraz z podsmażoną wcześniej cebulą i papryką. Doprawiamy ew. pieprzem i solą. Wszystko razem jeszcze chwilę trzymamy na ogniu i zostawiamy do ostygnięcia. 

5. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na placek grubości 3 – 4 mm. Za pomocą szklanki lub ringu wykrawamy krążki. Na połowie krążków nakładamy nadzienie w taki sposób, żeby brzegi były wolne. Dokładamy trochę pokrojonego w kostkę ogórka i startego sera, następnie przykrywamy drugim krążkiem ciasta i zlepiamy brzegi. Układamy na blasze wyłożonej papierem. 

6. Po wyczerpaniu wszystkich składników, przykrywamy bułeczki ręcznikiem i zostawiamy na 15 minut.

7. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, bułeczki smarujemy mlekiem i pieczemy 20 minut.

Smacznego!

Drożdżowe bułeczki burrito - pikantne 2


Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *