Pyszne, bardzo proste w przygotowaniu drożdżowe bułeczki burrito – pikantne. To nasza propozycja na doskonałą przekąskę, przystawkę lub jako główne danie, a także na śniadanie na wynos. Z soczystym farszem i chrupiącym ciastem będzie się świetnie komponował sos czosnkowy i pomidorowy. Naszym zdaniem najlepiej smakują jednak z pospolitym keczupem 🙂. Do wykonania drożdżowych bułeczek z burrito potrzebnych będzie oprócz ciasta drożdżowego, tylko kilka prostych składników. Między innymi mięso mielone wieprzowe, fasola czerwona i kukurydza.
Bułeczki burrito, to proste swojskie danie, które z pewnością posmakuje wszystkim, którzy lubią niebanalne połączenia. Kto przecież powiedział, że burrito musi być koniecznie w tortilli? 😊
Zapraszamy więc na nasz przepis i czekamy na Wasze opinie. Czy takie połączenia Wam smakują? Czy lubicie drożdżowe pierożki/bułeczki nie tylko ze słodkim nadzieniem? Czekamy na Wasze komentarze na Facebook lub pod postem na blogu.
Drożdżowe bułeczki burrito – pikantne
Składniki:
Ciasto
- 2 i pół szklanki mąki pszennej
- 120/130 ml ciepłej wody
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 saszetka suchych drożdży
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 łyżki oleju
Nadzienie
- 250 gr mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 papryka
- pół puszki kukurydzy
- pół puszki czerwonej fasoli
- 100 gr żółtego sera
- 3 – 4 korniszony
- pół szklanki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki mleka
Drożdżowe bułeczki burrito – pikantne
Wykonanie:
1. Mąkę przesiewamy do miski, następnie na środku robimy dołek, wlewamy wodę, wsypujemy drożdże i zostawiamy na 15 minut.
2. Gdy drożdże rozmokną, dodajemy przyprawy, jajka oraz olej i dokładnie mieszamy, aż wchłonie się mąka. Zarobione ciasto przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 40 minut.
3. W tym czasie na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę. Po ok. 5 minutach zdejmujemy z patelni i wrzucamy mięso mielone wraz z drobno pokrojoną papryczką chili. Przesmażamy do momentu, aż mięso się zetnie, a następnie przykrywamy i dusimy pod przykryciem ok 15 – 20 minut. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy.
4. Odsączoną i przepłukaną fasolę oraz kukurydzę dodajemy do mięsa wraz z podsmażoną wcześniej cebulą i papryką. Doprawiamy ew. pieprzem i solą. Wszystko razem jeszcze chwilę trzymamy na ogniu i zostawiamy do ostygnięcia.
5. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na placek grubości 3 – 4 mm. Za pomocą szklanki lub ringu wykrawamy krążki. Na połowie krążków nakładamy nadzienie w taki sposób, żeby brzegi były wolne. Dokładamy trochę pokrojonego w kostkę ogórka i startego sera, następnie przykrywamy drugim krążkiem ciasta i zlepiamy brzegi. Układamy na blasze wyłożonej papierem.
6. Po wyczerpaniu wszystkich składników, przykrywamy bułeczki ręcznikiem i zostawiamy na 15 minut.
7. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, bułeczki smarujemy mlekiem i pieczemy 20 minut.
Smacznego!