Bardzo prosta w przygotowaniu zupa z pierożkami tortellini ze szpinakiem, to pomysł na doskonały rodzinny obiad. Tę pyszną, pożywną zupę przygotujesz w nie więcej, niż 30 minut. To nasz sprawdzony przepis na to, aby zaskoczyć rodzinę świetnym obiadem bezmięsnym. Jeśli szukasz więc pomysłu na obiad z tortellini, lub na to, co zrobić z tortellini na obiad, zainspiruj się tym prostym przepisem.
Przepis na zupę pomidorową z tortellini polecamy nie tylko fanom tych pysznych pierożków. Zupę przygotowaliśmy w wersji wegetariańskiej, dodając bulion warzywny oraz tortellini ze szpinakiem. Rzecz jasna, jeśli wolisz, możesz ją ugotować np. na rosole drobiowym i dodać pierożki z farszem miesnym. Przepis jest bardzo uniwersalny, dzięki czemu każdy może go dopasować do własnych upodobań.
Zupa z pierożkami tortellini przepis, do którego polecamy pierożki z chłodziarki, a nie suche, które są zazwyczaj na półce z makaronami. Świeże tortellini są delikatniejsze, bardziej aromatyczne oraz, co najważniejsze, ugotujesz je maksymalnie w 2 – 3 minuty. Zupę możesz przygotować dużo wcześniej. Jeśli chcesz wybrać ten wariant, pamiętaj, aby nie dodawać do niej pierożków. Zrób to w czasie podgrzewania przed samym podaniem. Dzięki temu tortellini nie wchłoną płynu z zupy. Zapraszamy na przepis na obiad z tortellini!
Zupa z tortellini ze szpinakiem
Składniki:
Na 5 porcji
- świeże tortellini ze szpinakiem: 2 op.
- krojone pomidory: 1 puszka
- przecier pomidorowy: 250 g
- bulion warzywny lub drobiowy: 1 litr
- marchewka: 1 szt.
- pietruszka: 1 szt.
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- liść laurowy: 2 szt.
- suszona bazylia: 1/2 łyżeczki
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki lub świeża bazylia
- olej do smażenia: 1 łyżka
Zupa z tortellini
Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę oraz cebulę pokrój w niewielką kostkę.
Na dno garnka wlej łyżkę oleju i podgrzej, dodaj pokrojone warzywa oraz liście laurowe i smaż od czasu do czasu mieszając przez ok 5 – 7 minut. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż ok 1 minuty, uważając, aby go nie przypalić.
Dodaj bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Następnie dodaj krojone pomidory, przecier, a także suszoną bazylię. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Ponownie zagotuj. Dodaj tortellini i gotuj przez czas podany na opakowaniu pierożków (zazwyczaj nie dłużej niż 2 – 3 minuty).
Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki lub świeżą bazylią. Do zupy z tortellini możesz również dodać starty parmezan lub inny ulubiony ser. My lubimy tę zupę z dodatkiem mozzarelli.
Jeśli zupę będziesz przygotowywać w sezonie, zamiast krojonych pomidorów z puszki, polecamy użyć świeżych. Najlepiej sprawdzą się pomidory malinowe.
Poznaj również nasz przepis na pyszne chrupiące tortellini z serem, a także zapiekankę z tortellini w sosie serowym. Zobacz także przepis na piękną sałatkę z tortellini i kurczakiem.
Życzymy smacznego!