Blog posts

Zupa z tortellini ze szpinakiem

Zupa z tortellini ze szpinakiem

Dania bez mięsa, Obiady, Zupy

Bardzo prosta w przygotowaniu zupa z pierożkami tortellini ze szpinakiem, to pomysł na doskonały rodzinny obiad. Tę pyszną, pożywną zupę  przygotujesz w nie więcej, niż 30 minut. To nasz sprawdzony przepis na to, aby zaskoczyć rodzinę świetnym obiadem bezmięsnym. Jeśli szukasz więc pomysłu na obiad z tortellini, lub na to, co zrobić z tortellini na obiad, zainspiruj się tym prostym przepisem.

Przepis na zupę pomidorową z tortellini polecamy nie tylko fanom tych pysznych pierożków. Zupę przygotowaliśmy w wersji wegetariańskiej, dodając bulion warzywny oraz tortellini ze szpinakiem. Rzecz jasna, jeśli wolisz, możesz ją ugotować np. na rosole drobiowym i dodać pierożki z farszem miesnym. Przepis jest bardzo uniwersalny, dzięki czemu każdy może go dopasować do własnych upodobań.

Zupa z pierożkami tortellini przepis, do którego polecamy pierożki z chłodziarki, a nie suche, które są zazwyczaj na półce z makaronami. Świeże tortellini są delikatniejsze, bardziej aromatyczne oraz, co najważniejsze, ugotujesz je maksymalnie w 2 – 3 minuty. Zupę możesz przygotować dużo wcześniej. Jeśli chcesz wybrać ten wariant, pamiętaj, aby nie dodawać do niej pierożków. Zrób to w czasie podgrzewania przed samym podaniem. Dzięki temu tortellini nie wchłoną płynu z zupy. Zapraszamy na przepis na obiad z tortellini!

Zupa z tortellini ze szpinakiem


Zupa z tortellini ze szpinakiem

Składniki: 

Na 5 porcji

  • świeże tortellini ze szpinakiem: 2 op.
  • krojone pomidory: 1 puszka
  • przecier pomidorowy: 250 g
  • bulion warzywny lub drobiowy: 1 litr
  • marchewka: 1 szt.
  • pietruszka: 1 szt.
  • cebula: 1 szt.
  • czosnek: 2 ząbki
  • liść laurowy: 2 szt.
  • suszona bazylia: 1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki lub świeża bazylia
  • olej do smażenia: 1 łyżka

Zupa z tortellini ze szpinakiem


 

Zupa z tortellini

Przygotowanie: 

Marchewkę, pietruszkę oraz cebulę pokrój w niewielką kostkę.

Na dno garnka wlej łyżkę oleju i podgrzej, dodaj pokrojone warzywa oraz liście laurowe i smaż od czasu do czasu mieszając przez ok 5 – 7 minut. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż ok 1 minuty, uważając, aby go nie przypalić.

Dodaj bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Następnie dodaj krojone pomidory, przecier, a także suszoną bazylię. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Ponownie zagotuj. Dodaj tortellini i gotuj przez czas podany na opakowaniu pierożków (zazwyczaj nie dłużej niż 2 – 3 minuty).

zupa

Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki lub świeżą bazylią. Do zupy z tortellini możesz również dodać starty parmezan lub inny ulubiony ser. My lubimy tę zupę z dodatkiem mozzarelli.

Jeśli zupę będziesz przygotowywać w sezonie, zamiast krojonych pomidorów z puszki, polecamy użyć świeżych. Najlepiej sprawdzą się pomidory malinowe.

Poznaj również nasz przepis na pyszne chrupiące tortellini z serem, a także zapiekankę z tortellini w sosie serowym. Zobacz także przepis na piękną sałatkę z tortellini i kurczakiem.

Życzymy smacznego!

Zupa z tortellini ze szpinakiem

Napisz komentarz