Przepis na ciasto adwokatowe z sezamem na biszkopcie. Kakaowy biszkopt, masa kajmakowa oraz maślany krem z adwokatem tworzą wyjątkowo pyszne połączenie. Całości dopełnia dekoracja ze startej gorzkiej czekolady. Ciasto z adwokatem i sezamem to połączenie smaków, w których każdy znajdzie coś dla siebie.
Ciasto adwokat z sezamem wymaga z pewnością nieco pracy. Przy dobrze zorganizowanej pracy przygotowanie ciasta nie powinno zająć zbyt wiele czasu. Adwokatowiec zrekompensuje nam to niewątpliwie smakiem oraz wyglądem i będzie ozdobą niejednego stołu.
Ciasto z adwokatem, to jeden z wielu doskonałych deserów do kawy i herbaty. Z pewnością spodoba Ci się również nasz przepis na ciasto malinowa chmurka na kruchym spodzie. Pięknie się prezentuje oraz pysznie smakuje również rolada karpatkowa z kremem budyniowym. Polecamy również oryginalne ciasto biszkoptowe z orzechami i kajmakiem. Zapraszamy na przepis 🙂
Forma 25 x 25 cm
Szklanka ma 250 ml
Ciasto adwokatowe z sezamem
Składniki:
Biszkopt
- mąka uniwersalna: 1 szklanka
- kakao: 3 łyżki
- cukier: 0,5 szklanki
- jajka: 5 szt.
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka z brzuszkiem
Masa sezamowa:
- kajmak: 250 g
- sezam: 0,5 szklanki
- kakao: 1 łyżka
- masło: 50 g
Masa adwokatowa:
- śmietana 30%: 400g
- serek mascarpone: 250 g
- ajerkoniak: 200 ml
- żelatyna: 5 łyżeczek
- mleko: 100 ml
- cukier puder (opcjonalnie)
oraz
- czekolada do dekoracji
- masa kajmakowa: 200 g
Przepis na ciasto adwokatowe z sezamem
Przygotowanie:
Jak zrobić ciasto adwokatowe?
Biszkopt:
Spód formy wysmaruj masłem i oprósz mąką. Oddziel białka od żółtek, ubij białka na sztywną masę, a następnie dodając po łyżce cukru, miksuj, aż cukier się rozpuści.
Następnie dodawaj po jednym jajku i miksuj na najmniejszych obrotach.
Na koniec dodaj partiami (na 3 – 4 razy) mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj łyżką. Wyłóż do formy, wyrównaj wierzch i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkową półkę na 30 minut lub do „suchego patyczka”.
Zimny biszkopt wyjmij z blachy i przekrój na dwa placki. Jeżeli góra się wybrzuszyła, delikatnie ją zetnij do równości.
Masa sezamowa:
Kajmak zmiksuj z masłem i kakao. Jeśli lubisz mniej słodkie masy, możesz dodać więcej masła. Kiedy masa będzie gładka, dodaj sezam i wymieszaj. Rozprowadź równomiernie jednym biszkoptowym placku. Na koniec przykryj drugim plackiem.
Masa adwokatowa:
Żelatynę namocz w mleku i zostaw aż napęcznieje. Następnie ją pogrzej i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia.
Śmietanę ubij na sztywno, gdy zaczną tworzyć się wzorki dodawaj po łyżce serka i nadal ubijaj na wolnych obrotach. Następnie cienkim strumieniem dodaj adwokat. Wymieszaj. Dwie łyżki masy dodaj do przestudzonej żelatyny, wymieszaj i wlej cienkim strumieniem do masy śmietanowo – serowej i dokładnie połącz składniki. Wyłóż na biszkopt, wyrównaj i odstaw do stężenia.
Gdy masa zwiąże, wierzch udekoruj kajmakiem i posyp startą czekoladą. Jeśli kajmak będzie się trudno rozprowadzał, zmiksuj go z łyżką masła.
Życzymy smacznego!