Blog posts

Ciasto adwokatowe z sezamem

Ciasto adwokatowe z sezamem

Ciasta i desery, Święta

Przepis na ciasto adwokatowe z sezamem na biszkopcie. Kakaowy biszkopt, masa kajmakowa oraz maślany krem z adwokatem tworzą wyjątkowo pyszne połączenie. Całości dopełnia dekoracja ze startej gorzkiej czekolady. Ciasto z adwokatem i sezamem to połączenie smaków, w których każdy znajdzie coś dla siebie.

Ciasto adwokat z sezamem wymaga z pewnością nieco pracy. Przy dobrze zorganizowanej pracy przygotowanie ciasta nie powinno zająć zbyt wiele czasu. Adwokatowiec zrekompensuje nam to niewątpliwie smakiem oraz wyglądem i będzie ozdobą niejednego stołu.

Ciasto z adwokatem, to jeden z wielu doskonałych deserów do kawy i herbaty. Z pewnością spodoba Ci się również nasz przepis na ciasto malinowa chmurka na kruchym spodzie. Pięknie się prezentuje oraz pysznie smakuje również rolada karpatkowa z kremem budyniowym. Polecamy również oryginalne ciasto biszkoptowe z orzechami i kajmakiem. Zapraszamy na przepis 🙂


Forma 25 x 25 cm

Szklanka ma 250 ml

Ciasto adwokatowe z sezamem

Składniki: 

Biszkopt

  • mąka uniwersalna: 1 szklanka
  • kakao: 3 łyżki
  • cukier: 0,5 szklanki
  • jajka: 5 szt.
  • proszek do pieczenia: 1 łyżeczka z brzuszkiem

Masa sezamowa: 

  • kajmak: 250 g
  • sezam: 0,5 szklanki
  • kakao: 1 łyżka
  • masło: 50 g

Masa adwokatowa: 

  • śmietana 30%: 400g
  • serek mascarpone: 250 g
  • ajerkoniak: 200 ml
  • żelatyna: 5 łyżeczek
  • mleko: 100 ml
  • cukier puder (opcjonalnie)

oraz

  • czekolada do dekoracji
  • masa kajmakowa: 200 g

ciasto


Przepis na ciasto adwokatowe z sezamem 

Przygotowanie:

 

Jak zrobić ciasto adwokatowe?

Biszkopt: 

Spód formy wysmaruj masłem i oprósz mąką. Oddziel białka od żółtek, ubij białka na sztywną masę, a następnie dodając po łyżce cukru, miksuj, aż cukier się rozpuści.

Następnie dodawaj po jednym jajku i miksuj na najmniejszych obrotach.

Na koniec dodaj partiami (na 3 – 4 razy) mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj łyżką. Wyłóż do formy, wyrównaj wierzch i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkową półkę na 30 minut lub do “suchego patyczka”.

Zimny biszkopt wyjmij z blachy i przekrój na dwa placki. Jeżeli góra się wybrzuszyła, delikatnie ją zetnij do równości.

Masa sezamowa: 

Kajmak zmiksuj z masłem i kakao. Jeśli lubisz mniej słodkie masy, możesz dodać więcej masła. Kiedy masa będzie gładka, dodaj sezam i wymieszaj. Rozprowadź równomiernie jednym biszkoptowym placku. Na koniec przykryj drugim plackiem.

Masa adwokatowa:

Żelatynę namocz w mleku i zostaw aż napęcznieje. Następnie ją pogrzej i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia.

Śmietanę ubij na sztywno, gdy zaczną tworzyć się wzorki dodawaj po łyżce serka i nadal ubijaj na wolnych obrotach. Następnie cienkim strumieniem dodaj adwokat. Wymieszaj. Dwie łyżki masy dodaj do przestudzonej żelatyny, wymieszaj i wlej cienkim strumieniem do masy śmietanowo – serowej i dokładnie połącz składniki. Wyłóż na biszkopt, wyrównaj i odstaw do stężenia.

Gdy masa zwiąże, wierzch udekoruj kajmakiem i posyp startą czekoladą. Jeśli kajmak będzie się trudno rozprowadzał, zmiksuj go z łyżką masła.

Życzymy smacznego!

Ciasto adwokatowe z sezamem

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *