Efektowne, faszerowane roladki z karkówki z pieczarkami i serem. Idealny pomysł na pyszne duszone mięso na rodzinny obiad lub specjalną okazję. Soczysta, mięciutka wieprzowina z prostym do przygotowania nadzieniem, w pachnącym sosie własnym. Te roladki z karczku, to jeden z naszych ulubionych przepisów na aromatyczne, niedzielne danie. Do przygotowania tego pysznego mięsa, potrzebne będą oprócz karkówki, tylko pieczarki, cebula, żółty ser oraz przyprawy. W tym przepisie roladki są smażone, a nie pieczone, więc przyda się również odrobina tłuszczu do smażenia oraz mąka do obtoczenia mięsa. Roladkę możesz podać z ziemniakami lub kaszą gryczaną. Doskonale smakuje również z kluskami śląskimi lub domowymi kopytkami. Spróbuj koniecznie!
Przepis na roladki z karczku wieprzowego z pieczarkami i serem, duszone w sosie własnym, to świetna alternatywa dla klasycznych bitek lub kotletów w panierce. Jak zawsze warto zadbać o dobrej jakości mięso. Jeśli jest taka możliwość, poprośmy w sklepie o rozbicie karkówki na bardzo cienkie kotlety. Ułatwi nam to pracę podczas formowania roladek oraz sprawi, że mięso nie skurczy się zbytnio podczas smażenia. Często przygotowujemy takie roladki wcześniej. Mięso faszerujemy podsmażonymi pieczarkami i żółtym serem. Następnie każdą roladkę zawijamy ściśle w folię spożywczą i zamrażamy. Wystarczy je potem rozmrozić i przygotować według naszego przepisu. Taki sposób świetnie sprawdza się np. w okresie przedświątecznym. Polecamy!
Roladki z karkówki z pieczarkami – Przepis
Składniki:
- kotlety z karkówki: 5 szt.
- pieczarki: 400 – 500 g
- cebula: 1 szt.
- ser żółty: 150 – 200 g
- mąka do panierowania
- masło: 2 łyżki
- smalec lub masło klarowane do smażenia
- woda: 500 ml
- sól i pieprz do smaku
Roladki z karkówki z pieczarkami – Przepis
Przygotowanie:
Tak jak pisaliśmy we wstępie, karkówkę najlepiej rozbić kotleciarką do mięsa. Będzie lepiej się rolować oraz mniej się skurczy podczas duszenia.
Pieczarki kroimy w drobną kosteczkę, cebulę również. Ser ścieramy na grube pazurki.
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła i podsmażamy cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodajemy pieczarki i smażymy, aż się zrumienią, a płyn z patelni wyparuje. Odstawiamy do przestudzenia.
Każdy rozbity kotlet posypujemy solą oraz pieprzem. Na każdego nałóż odpowiednią porcję pieczarek z cebulą (nie za dużo, tak aby swobodnie zawinąć roladkę) i porcję startego sera. Następnie składamy oba boki i ciasno rolujemy.
Roladki układamy na talerzu łączeniem do spodu i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Każdą roladkę obtaczamy w mące i kładziemy na tłuszcz łączeniem do dołu. Zrumieniamy je z każdej strony i podlewamy wodą. Dusimy na niskiej mocy palnika pod przykryciem przez ok. 20 minut. W tym czasie roladki można 2 – 3 razy obrócić. Zredukowany sos można zblendować, aby miał jednolitą konsystencję. Jeśli wolisz gęściejszy sos, możesz do zagęścić odrobiną mąki.
Jeśli chcesz roladki przygotować wcześniej i przeznaczyć do mrożenia, warto do ich zawijania użyć folii spożywczej. Do tego celu odcinamy odpowiedni kawałek folii, który powinien być ok. 7 – 10 cm większy niż kotlet. Kładziemy na nim rozbite mięso i nadziewamy. Przy pomocy folii składamy jak w przepisie. Skręcamy boki i tak zamrażamy. Tym sposobem każdą roladkę mamy oddzielnie zawiniętą, mięso nie wysycha i nie przechodzi innymi zapachami, a w czasie zamrożenia roladki się ładnie „zależą”.
Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na karkówkę. Polecamy: karkówkę wieprzową w sosie własnym, karkówkę pieczoną na kapuście, domową karkówkę na kanapki oraz bitki wieprzowe z karkówki w sosie własnym.
Życzymy smacznego!