Przepis dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na małe urozmaicenie klepanego mięsa, a więc karbonāde, czyli kotlet schabowy inaczej! Jest to propozycja na klasycznego schabowego w nieco innej odsłonie. Ale bez kontrowersyjnych zmian, które mogłyby zaburzyć mir domowy i doprowadzić kotletowych konserwatystów do kuchennej rewolucji 😉🙂.
Pomysłów na karbonāde, czyli kotleta mięsnego jest wiele. Spotykany jest w kuchni łotewskiej, która ma wiele naleciałości kulinarnych z różnych regionów Europy. Występuje z kością lub bez, z panierką, bez panierki, często z „pierzynką” z sera i młodego koperku lub pietruszki. Naszym zdaniem, dzisiejsza propozycja na kotlet schabowy, to interesująca alternatywa dla polskiego schaboszczaka. A zatem zapraszamy na przepis i liczymy, że chociaż z ciekawości do niego zaglądniecie 😊.
Karbonāde, czyli kotlet schabowy inaczej!
Składniki:
- schab bez kości: 4 plastry
- jajka: 2 szt.
- musztarda: 6 łyżek
- śmietana kwaśna gęsta: 1 łyżka
- bułka tarta
- sól i pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia (najlepiej domowy smalec lub masło klarowane)
Karbonāde, czyli kotlet schabowy inaczej!
Wykonanie:
1. Kotlety rozbijamy na cienkie płaty, z obu stron oprószamy pieprzem i dokładnie smarujemy musztardą.
2. Do głębokiego talerza wybijamy jajka, dodajemy śmietanę, sól i mieszamy aż powstanie jednolita konsystencja. Należy nie przesadzać z solą ponieważ musztarda już nada kotletom pikanterii.
3. Każdy kotlet panierujemy w jajku i bułce tartej, dokładnie dociskając panierkę do mięsa.
4. Na patelni rozgrzewamy około 2 cm tłuszczu, smażymy mięso partiami. Po każdym smażeniu należy zmienić tłuszcz na świeży.
5. Usmażone kotlety przekładamy na ręcznik papierowy aby osuszyć z nadmiaru tłuszczu. Zostawiamy na pięć minut aby sobie odpoczęły. Mięso się wtedy zamyka i jest bardziej soczyste niż takie krojone na świeżo. Kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami.
INNE NASZE PROPOZYCJE NA PYSZNE KOTLETY:
SOCZYSTE KOTLETY W CHRUPIĄCEJ PANIERCE
DOMOWE KOTLETY Z MUSZTARDĄ MIODOWĄ
KOTLETY SCHABOWE MARYNOWANE W MAŚLANCE
Smacznego!