Blog posts

Karbonāde, czyli kotlet schabowy inaczej!

Karbonāde, czyli kotlet schabowy inaczej!

Kuchnie świata, Obiady, Wieprzowina

Przepis dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na małe urozmaicenie klepanego mięsa, a więc karbonāde, czyli kotlet schabowy inaczej! Jest to propozycja na klasycznego schabowego w nieco innej odsłonie. Ale bez kontrowersyjnych zmian, które mogłyby zaburzyć mir domowy i doprowadzić kotletowych konserwatystów do kuchennej rewolucji 😉🙂.

Pomysłów na karbonāde, czyli kotleta mięsnego jest wiele. Spotykany jest w kuchni łotewskiej, która ma wiele naleciałości kulinarnych z różnych regionów Europy. Występuje z kością lub bez, z panierką, bez panierki, często z „pierzynką” z sera i młodego koperku lub pietruszki. Naszym zdaniem, dzisiejsza propozycja na kotlet schabowy, to interesująca alternatywa dla polskiego schaboszczaka. A zatem zapraszamy na przepis i liczymy, że chociaż z ciekawości do niego zaglądniecie 😊.

Karbonāde, czyli kotlet schabowy inaczej!


Karbonāde, czyli kotlet schabowy inaczej!

Składniki:

  • schab bez kości: 4 plastry
  • jajka: 2 szt.
  • musztarda: 6 łyżek
  • śmietana kwaśna gęsta: 1 łyżka
  • bułka tarta 
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia (najlepiej domowy smalec lub masło klarowane)

Karbonāde, czyli kotlet schabowy inaczej!


 

Karbonāde, czyli kotlet schabowy inaczej!

Wykonanie:

1. Kotlety rozbijamy na cienkie płaty, z obu stron oprószamy pieprzem i dokładnie smarujemy musztardą.

2. Do głębokiego talerza wybijamy jajka, dodajemy śmietanę, sól i mieszamy aż powstanie jednolita konsystencja. Należy nie przesadzać z solą ponieważ musztarda już nada kotletom pikanterii. 

3. Każdy kotlet panierujemy w jajku i bułce tartej, dokładnie dociskając panierkę do mięsa.

4. Na patelni rozgrzewamy około 2 cm tłuszczu, smażymy mięso partiami. Po każdym smażeniu należy zmienić tłuszcz na świeży. 

5. Usmażone kotlety przekładamy na ręcznik papierowy aby osuszyć z nadmiaru tłuszczu. Zostawiamy na pięć minut aby sobie odpoczęły. Mięso się wtedy zamyka i jest bardziej soczyste niż takie krojone na świeżo. Kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami.

INNE NASZE PROPOZYCJE NA PYSZNE KOTLETY:

SOCZYSTE KOTLETY W CHRUPIĄCEJ PANIERCE

DOMOWE KOTLETY Z MUSZTARDĄ MIODOWĄ

KOTLETY SCHABOWE MARYNOWANE W MAŚLANCE

FALAMENQUINY Z KORDOBY

Smacznego!

Karbonāde, czyli kotlet schabowy inaczej!

Karbonāde, czyli kotlet schabowy inaczej!

Napisz komentarz