Pachnący, domowy boczek pieczony, to doskonała propozycja na pyszną, swojską wędlinę z piekarnika. Kanapka ze świeżym chlebem i takim boczkiem, to istna fantazja smaku 🙂 Pieczone i wędzone wędliny domowe to klasyka polskiej kuchni. Przewaga tych pierwszych polega na tym, że do ich wykonania potrzebny jest tylko piekarnik. Część osób piecze jeszcze też mięsa w prodiżu i bardzo sobie te wyroby chwali.
Pieczone mięsa, a więc boczek, karkówka, szynka lub łopatka, to świetna alternatywa dla wędlin ze sklepu, które mają kiepską opinię. Ważne tylko, żeby kupować mięso w sprawdzonym miejscu i mieć zaufanie do dostawcy. A potem wystarczą już tylko ulubione przyprawy i zioła i możemy cieszyć się bez wątpienia pięknym zapachem uwalniającym się z piekarnika 😊
DOMOWY BOCZEK PIECZONY
Składniki:
- boczek surowy bez żeber: ok. 1,5 kg
- majeranek: 1 łyżka
- słodka papryka: 1 łyżeczka
- sól: 1 łyżeczka
- pieprz ziołowy: 1 płaska łyżeczka
- imbir: 0,5 łyżeczki
- czosnek suszony: 3/4 łyżki
- miód: 1 łyżka
- maślanka: 4 łyżki
DOMOWY BOCZEK PIECZONY
Wykonanie:
1. Boczek dokładnie osuszamy, wszystkie pozostałe składniki mieszamy razem i powstałą masą dokładnie nacieramy mięso z każdej strony. Następnie przekładamy do szczelnego pojemnika i wstawiamy na noc do lodówki.
2. Zamarynowane mięso wkładamy do naczynia do zapiekania, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni.
3. Po ok. 30 – 40 minutach ostrożnie obracamy boczek na drugą stronę i dopiekamy kolejne 30 minut.
4. Na koniec wyłączamy piekarnik i zostawiamy mięso w środku do całkowitego wystudzenia.
Boczek w tej wersji smakuje świetnie na gorąco i może być doskonałym dodatkiem do obiadu.
Smacznego!
Tami
12 marca 2021 at 6:51 amZawsze piekę w rękawie,10 min przed wyjściem rozcinam rekaw aby się pięknie zarumienił. Boczuś jest cudownie soczysty i aromatyczny.