Blog posts

Domowy boczek pieczony

Domowy boczek pieczony

Porady, Wieprzowina, Wigilia i Święta

Pachnący, domowy boczek pieczony, to doskonała propozycja na pyszną, swojską wędlinę z piekarnika. Kanapka ze świeżym chlebem i takim boczkiem, to istna fantazja smaku 🙂 Pieczone i wędzone wędliny domowe to klasyka polskiej kuchni. Przewaga tych pierwszych polega na tym, że do ich wykonania potrzebny jest tylko piekarnik. Część osób piecze jeszcze też mięsa w prodiżu i bardzo sobie te wyroby chwali. 

Pieczone mięsa, a więc boczek, karkówka, szynka lub łopatka, to świetna alternatywa dla wędlin ze sklepu, które mają kiepską opinię. Ważne tylko, żeby kupować mięso w sprawdzonym miejscu i mieć zaufanie do dostawcy. A potem wystarczą już tylko ulubione przyprawy i zioła i możemy cieszyć się bez wątpienia pięknym zapachem uwalniającym się z piekarnika 😊

DOMOWY BOCZEK PIECZONY


DOMOWY BOCZEK PIECZONY

Składniki:

  • boczek surowy bez żeber: ok. 1,5 kg
  • majeranek: 1 łyżka
  • słodka papryka: 1 łyżeczka
  • sól: 1 łyżeczka
  • pieprz ziołowy: 1 płaska łyżeczka
  • imbir: 0,5 łyżeczki
  • czosnek suszony: 3/4 łyżki
  • miód: 1 łyżka
  • maślanka: 4 łyżki

DOMOWY BOCZEK PIECZONY 

Wykonanie: 

1. Boczek dokładnie osuszamy, wszystkie pozostałe składniki mieszamy razem i powstałą masą dokładnie nacieramy mięso z każdej strony. Następnie przekładamy do szczelnego pojemnika i wstawiamy na noc do lodówki.

2. Zamarynowane mięso wkładamy do naczynia do zapiekania, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni.

3. Po ok. 30 – 40 minutach ostrożnie obracamy boczek na drugą stronę i dopiekamy kolejne 30 minut. 

4. Na koniec wyłączamy piekarnik i zostawiamy mięso w środku do całkowitego wystudzenia. 

Boczek w tej wersji smakuje świetnie na gorąco i może być doskonałym dodatkiem do obiadu. 

Smacznego!

DOMOWY BOCZEK PIECZONY


 

1 Comments

  1. Tami
    12 marca 2021 at 6:51 am

    Zawsze piekę w rękawie,10 min przed wyjściem rozcinam rekaw aby się pięknie zarumienił. Boczuś jest cudownie soczysty i aromatyczny.

Napisz komentarz