Blog posts

Ciasto ananasowe z kokosem

Ciasto ananasowe z kokosem

Ciasta i desery

Nasz ulubiony przepis na przepyszne ciasto ananasowe z kokosem i kremem budyniowym. Dzięki dwóm warstwom kremowego nadzienia oraz delikatnemu biszkoptowi, każda porcja tego ciasta jest pełna ananasowo- kokosowych smaków. To bez wątpienia idealne ciasto na specjalne okazje, jak komunie, urodziny, święta i inne wyjątkowe uroczystości rodzinne. Jeśli tak jak my, lubisz egzotyczne smaki, ciasto ananasowe z kokosem powinno trafić również w Twoje gusta.

Jak wszyscy doskonale wiemy, idealne ciasto na biszkopcie zaczyna się od pysznego, wilgotnego i puszystego spodu. Nasz biszkopt z lekką nutą cytryny świetnie kontrastuje ze słodyczą kremu ananasowego i kokosowego. Dzięki wyważonym proporcjom, nie dominuje w żaden sposób nad gwiazdą tego pysznego ciasta, którym jest ananas. Aby wydobyć głębię jego smaku, warto użyć do tego cytrusów. My zazwyczaj wykorzystujemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny i tak też zrobiliśmy tym razem, ale możesz również użyć soku z limonki lub pomarańczy.

Nie jest to może bardzo prosty przepis na na ciasto ananasowo – kokosowe, ale też naszym zdaniem również niezbyt trudny. Za to końcowy efekt na pewno zrekompensuje włożony wysiłek. To domowe ciasto jest nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również doskonale się prezentuje, co z pewnością docenią goście. Dlatego gorąco polecamy ten przepis na wszystkie wydarzenia, na których sprawdzają się ciasta jasne, pasujące do symboliki oraz zaakcentowania danej uroczystości.

Jeśli wiec Ty i Twoja rodzina lubicie ananasa, nasze pyszne ciasto z pewnością okaże się strzałem w dziesiątkę! Cudownie soczysty ananas oraz kokos dodają każdemu kęsowi lekko egzotycznego smaku. Zapraszamy na sprawdzony przepis na ciasto z ananasem i wiórkami kokosowymi i mamy nadzieję, że często będzie gościć na Waszych stołach. Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta, polecamy wcześniej dokładnie przeczytać cały przepis. Zapraszamy!

Forma do pieczenia 25 x 25 cm

Szklanka ma 250 ml

Ciasto ananasowe z kokosem 


Ciasto ananasowe z kokosem 

Składniki: 

Na biszkopt:

  • mąka pszenna uniwersalna: 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana: 1/3 szklanki
  • jajka: 6 szt.
  • cukier: 1/2 szklanki
  • sok z cytryny: 1 łyżka
  • szczypta soli

Masa ananasowa:

  • ananas w puszce plastry lub kostka: 1 op. (580g)
  • mleko: 250 ml
  • proszek budyniowy jasny: 2 torebki
  • masło: 200 g
  • żółtko jaja: 3 szt.
  • sok z cytryny: 1 łyżeczka
  • cukier puder do smaku

Masa kokosowa: 

  • mleko kokosowe: 400 ml
  • śmietana kremówka: 200 g
  • wiórki kokosowe: 100 g
  • cukier puder: 2 łyżki
  • fix do śmietany: 1 op.

Do nasączenia biszkoptu: 

  • pół szklanki wody
  • sok z cytryny: 2 łyżki
  • cukier z prawdziwą wanilią: 1 łyżeczka

Ciasto ananasowe z kokosem 


Ciasto ananasowe z kokosem – przepis

Przygotowanie: 

Biszkopt: 

Spód blaszki do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Boków foremki nie smarujemy żadnym tłuszczem.

Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy razem.

Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie etapami dodajemy cukier i ubijamy, aż całkowicie się rozpuści.

Do piany dodajemy po jednym żółtku i ostrożnie mieszamy z ubitymi białkami. Kiedy wszystkie żółtka się połączą z pianą, dodajemy sok z cytryny. Na koniec sukcesywnie (na 3 – 4 razy) wsypujemy przesianą mąkę i również delikatnie mieszamy.

Masę na biszkopt przekładamy do formy i delikatnie wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (środkowa półka) i pieczemy przez 35 – 40 minut. Następnie biszkopt wyjmujemy z piekarnika, a po 10 minutach przy pomocy noża oddzielamy ciasto od obrzeża formy, którą przykrywamy deską do krojenia i obracamy tak, aby dół biszkoptu był u góry.

Biszkopt zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Masa ananasowa: 

Do szklanki przelewamy syrop z ananasa i uzupełniamy wodą tak, aby płynu razem było 250 ml. Następnie wlewamy do rondla lub garnka i doprowadzamy do wrzenia. W mleku rozprowadzamy budynie oraz żółtka i wlewamy do gotującego się syropu, energicznie mieszając. Gotujemy przez ok. 2 minuty. Następnie zestawiamy z palnika, przykrywamy folią spożywczą, aby nie stworzył się kożuch i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Miękkie masło ucieramy do białości z 4 łyżkami cukru pudru. Następnie nie przerywając mieszania, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do jego wyczerpania. Polecamy spróbować masę pod względem ilości cukru. Jeśli trzeba, dodajemy jeszcze nieco cukru. Na koniec do masy dodajemy pokrojonego w niewielką kostkę ananasa, sok z cytryny i dokładnie mieszamy.

Bierzemy wystudzony biszkopt i jeśli w trakcie pieczenia powstał na nim brzuszek, ścinamy go przy pomocy ostrego noża. Formę, w której był pieczony, wykładamy folią spożywczą. Na dno kładziemy biszkopt równą stroną do góry. Mieszamy wodę z sokiem z cytryny oraz cukrem z wanilią i przy pomocy pędzelka nasączamy biszkopt.

Na biszkopt wykładamy masę ananasową i wyrównujemy.

Masa kokosowa: 

Ostrożnie otwieramy puszkę z mlekiem kokosowym, zlewamy rzadki płyn, a zostawiamy tylko gęstą część. Zimną kremówkę przekładamy do wysokiego naczynia i ubijamy, aż podwoi swoją objętość. Następnie dodajemy po 1 łyżce gęstego mleczka kokosowego. Na koniec dodajemy 2 łyżki cukru pudru. Wsypujemy fix oraz 3/4 ilości wiórek kokosowych i jeszcze chwilę wszystko razem miksujemy. Fix do śmietany możemy pominąć, jeśli ciasto będzie do szybkiego podania. Jeśli na dłużej, czyli 2 – 3 dni, masę należy usztywnić fixem.

Masę kokosową wykładamy na masę ananasową i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Zobacz również nasz przepis na ciasto kokosowe na biszkopcie, a także na ciasto Raffaello bez pieczenia. Pyszne jest też ciasto cappuccino na biszkopcie oraz szarlotka bez pieczenia.

Życzymy smacznego!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.