Ryż na mleku z truskawkami i śmietaną to idealny przepis na pyszny deser lub obiad na słodko. Wprawdzie jest cudowny o każdej porze roku, ale najlepiej smakuje z dodatkiem świeżych, słodkich i soczystych truskawek. To połączenie, to prawdziwe bogactwo smaku i aromatu pachnących owoców, wanilii oraz kremowego, mlecznego ryżu. Sprawdzony, prosty w przygotowaniu przepis na ryż na mleku z musem truskawkowym, zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci.
Z jednej strony to aromatyczne danie jest najlepsze oczywiście wówczas, gdy możemy delektować się świeżo zebranymi, dojrzałymi w słońcu truskawkami. Z drugiej, dzięki truskawkom mrożonym możemy cieszyć się tym pysznym deserem przez cały rok. Zresztą zarówno mus z truskawek jak i ryż, to odrębne kreacje tej opowieści z lat dzieciństwa. Dopiero ich wzajemne spotkanie na talerzu tworzy prawdziwy sukces tego deseru. Podobnie jak ograniczone do minimum dodatki, które subtelnie, ale skutecznie domykają całość przepisu. Jak zrobić pyszny ryż na mleku z truskawkami jak w przedszkolu? Zapraszamy na przepis!
Ryż z truskawkami i śmietaną
Składniki:
Na ryż na mleku:
- ryż jaśminowy: 100 g
- mleko: 0,5 l
- woda: 50 ml
- cukier z prawdziwą wanilią: 1 łyżka
- sól: 1/3 łyżeczki
Mus truskawkowy:
- truskawki: 1/2 kg
- cukier do smaku
Śmietana do truskawek:
- kwaśna, gęsta śmietana: 200 g
- cukier z prawdziwą wanilią: 2 łyżki
Ryż z truskawkami i śmietaną – przepis
Przygotowanie:
Jaki ryż polecamy do ryżu z truskawkami? Zazwyczaj używamy ryżu arborio lub carnaroli. Tym razem skorzystaliśmy z ryżu jaśminowego, który naszym zdaniem też świetnie się w tym deserze sprawdza.
Najlepsza śmietana do ryżu z truskawkami, to kwaśna, gęsta,18 lub 12 %.
Do przygotowania przepisu najlepiej wykorzystać truskawki z własnego ogródka. Jeśli nie mamy takiej możliwości, starajmy się kupić owoce ekologiczne lub ze sprawdzonego źródła. Rzeczywistość jest jednak taka, że często nasz wpływ na jakość truskawek, które kupujemy jest znikomy. Po prostu pachnące i jędrne owoce, to czasem najlepszy wybór.
Jak ugotować ryż na mleku? Ryż umieść na sicie na o drobnych oczkach i spłucz pod bieżącą wodą do momentu, aż woda zacznie się oczyszczać. Następnie przełóż go do rondla lub garnka z grubym dnem. Dodaj mleko, wodę, cukier z wanilią oraz sól i wymieszaj. Na średniej mocy palnika doprowadź do zagotowania, często mieszając, aby ryż się nie przypalił. Potem zmniejsz moc palnika do niskiego poziomu. Garnek przykryj pokrywką, pozostawiając ją lekko uchyloną. Wolno gotuj, często mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn. Jeśli po spróbowaniu ryż nadal jest lekko twardy, wyłącz palnik, garnek przykryj i pozostaw na 10 – 15 minut. W tym czasie ryż dojdzie.
Jak zrobić sos – mus z truskawek do ryżu? Mus truskawkowy możesz przygotować na dwa sposoby: na zimno lub na ciepło. W pierwszej wersji umyte i pokrojone truskawki oraz cukier przełóż do rondelka. Podgrzewaj do czasu, aż cukier się rozpuści. Mieszaninę chwilę gotuj, aż lekko odparuje. Następnie zmiksuj na gładką masę. W drugim wariancie pokrojone truskawki oraz cukier przełóż bezpośrednio do blendera i zmiksuj.
Jak się robi ryż z musem truskawkowymi śmietaną?
Śmietanę wymieszaj dokładnie z cukrem. Jeśli lubisz do śmietany możesz dodać cynamon, odrobinę miodu lub syropu klonowego. Ugotowany ryż przełóż do miski. Dodaj odpowiednią ilość musu, pokrojone truskawki i kleks śmietany. Sposób, w jaki będziemy podawać deser, to już każdego indywidualna sprawa. Przecież i tak intuicyjnie wiemy, że ryż z polewą truskawkową najlepiej smakuje nikczemnie wymieszany przy pomocy łyżki, do czego nie potrzebujemy żadnego kunsztu wzrokowego.
Jeśli chcesz zrobić ryż z truskawkami mrożonymi, owoce należy koniecznie poddać obróbce termicznej. Po prostu zagotuj je razem z cukrem i zmiksuj. Następnie postępuj zgodnie z przepisem.
Biały ryż stawowi wspaniały kontrast z czerwonym, wręcz rubinowym kolorem syropu ze świeżych truskawek. Błogosławieństwem tego dania jest z pewnością łatwość przygotowania, przekleństwem natomiast fakt, że nie można się oprzeć temu pysznemu połączeniu składników, a w raz z tym również i kolejnej dokładce.
Truskawki z ryżem i śmietaną
Truskawki z ryżem i śmietaną, to przepis, który sprawdza się rewelacyjnie jako danie dla całej rodziny na słodko. Ryż możesz podać również z bitą śmietaną lub w nieco lżejszej fit wersji z jogurtem. Jeśli stawiasz na prostotę, trzymaj się podstawowych składników, które po zmieszaniu na pewno nie zaskoczą smakiem innym, niż tego oczekujesz. Ten prosty przepis jest również idealną odpowiedzią na pytanie, co zrobić z truskawek na obiad. Dostosuj go do własnych potrzeb i przygotuj w pojedynczych porcjach lub zrób całą miskę i podaj w rodzinnym stylu. Jeśli szukasz innych pomysłów na obiady na słodko, sprawdź również jak smakują nasze pyszne pierogi z truskawkami lub domowe pierogi z białym serem. Polecamy też bardzo prosty pomysł na kluski ryżowe.
Ryż na słodko z truskawkami
Czy każdemu to połączenie smakuje? Może to wydać się zaskakujące, ale są osoby, których zdaniem ryż nie powinien być używany jako składnik deserów. I to niezależnie od tego, czy jest podany na ciepło, czy na zimno. Naszym zdaniem ryż na słodko z truskawkami, podobnie zresztą jak ryż zapiekany z jabłkami, to nie tylko wspomnienie czasów dzieciństwa. Nie tylko dlatego, że uruchamia w nas wewnętrzne, małe dziecko wraz z jego emocjami i beztroskim poczuciem domowego ciepła. Ale też dlatego, że to naprawdę pyszne połączenie codziennych składników według sprawdzonego, dobrego pomysłu. I nieco na przekór coraz to bardziej egzotycznym, a czasem wręcz kuriozalnym potrawom, dowodzi, że także w świecie kulinarnym jest miejsce na proste dania zrodzone z pasji.
Życzymy smacznego!
Redakcja kuchnianawypasie.pl