Klasyczny włoski deser bez pieczenia, czyli tiramisu. Co sprawia, że jest tak wyjątkowe? Przede wszystkim przez połączenie pysznego, aksamitnego kremu z serka mascarpone i żółtek, przeplatanego biszkoptami nasączonymi kawą. To sprawia, że deser ten, to prawdziwa uczta i trudno oprzeć się przed skosztowaniem następnej porcji. Włoskie słowo pod nazwą którego kryje się ten wyjątkowy deser oznacza „pociesz mnie” lub „podnieś mnie” i jest jak najbardziej na miejscu, ponieważ każdy jego kęs wprawia w cudowny nastrój.
Przepis na tradycyjne tiramisu z na żółtkach, biszkoptach i z mascarpone, to krótka lista składników. Oryginalny przepis na krem do tiramisu zawiera surowe żółtka jaj. Lepiej i bezpieczniej jest ubić żółtka w kąpieli wodnej. Tak przygotowany krem pozwoli również na dłuższe przechowanie deseru w lodówce. Podłużne biszkopty zanurzamy dosłownie na chwilę w lekko posłodzonym espresso lub klasycznej mocnej kawie. Do kawy można dodać Marsali lub bardziej u nas popularnego likier Amaretto.
Tiramisu przepisy często zawierają oprócz wymienionych przez nas składników, również śmietanę, ubite białka jaj, a czasem żelatynę lub śmietan fix. Jednak oryginalny przepis tych produktów nie zawiera. Nasz deser zawsze przygotowujemy według tradycyjnej receptury i jeśli będziemy trzymać się kilku prostych zasad, zawsze wyjdzie tak samo pyszne! Najczęstszym problemem w wielu przypadkach jest zbyt rzadki krem. Co zrobić, aby krem wyszedł zwarty i się nie rozpływał?
Przepisy na tiramisu nie zawsze precyzyjnie określają sposób ubijania, a następnie łączenia żółtek z mascarpone. Żółtka najlepiej ubijać z klasycznym cukrem, który usztywnia masę. Tak jak w tradycyjnym koglu – moglu. Serek mascarpone nie powinien być bezpośrednio z lodówki. Należy dodawać go do żółtek w kilku etapach i nie mieszać zbyt długo, a tylko do momentu połączenia się składników. Na 5 żółtek powinniśmy dodać minimum 500 g serka. Zapraszamy na przepis!
Naczynie: 21 x 21 cm
Tiramisu
Składniki
- biszkopty długie: 220 g
- serek mascarpone: 500 g
- świeże żółtka jaj: 5 szt.
- cukier biały kryształ: 4 – 5 łyżek
- 250 ml zaparzonej kawy
- amaretto: 50 – 70 ml
- kakao do posypania
Tiramisu przepis
Przygotowanie
Ostrożnie oddziel białka od żółtek. Żółtka umieść w szklanej (koniecznie!) misce, dodaj cukier i połóż na garnku z parującą, ale nie wrzącą wodą. Pamiętaj, aby miska nie dotykała do wody. Woda powinna się cały czas gotować. W tym czasie miksuj jajka z cukrem. Miksujemy do momentu, aż masa zbieleje i powiększy objętość. Ważne jest dokładnie ściąganie masy ze ścianek miski, aby nie przywarła, ponieważ zrobi się jajecznica 🙂 Następnie masę zdejmujemy z garnka i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Do przestudzonej masy etapami dodajemy serek mascarpone. Na wolnych obrotach blendera, miksujemy masę cały czas dodając po łyżce mascarpone. Kiedy składniki się połączą kończymy mieszanie.
Na dno naczynia rozprowadzamy łyżkę przygotowanej masy. Każdy biszkopt zanurzamy na chwilę w zimnej kawie wymieszanej z amaretto. Nakładamy na krem w jednym kierunku, aby przygotować pierwszą warstwę. Na biszkopty rozprowadzamy połowę kremu i dokładnie wyrównujemy.
Następnie nasączmy kolejne biszkopty i układamy drugą warstwę pilnując tego samego kierunku układania, co w pierwszej. Wykładamy resztę kremu i wyrównujemy.
Przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem, ciasto tiramisu na biszkoptach posypujemy przesianym kakao.
Zobacz również nasz przepis na pyszny domowy krem z mascarpone do tortu oraz na ciasto z malinami i mascarpone. Polecamy również przepis na ciasto marchewkowe, a także na fit deser z mascarpone.
Życzymy smacznego!
Redakcja kuchnianawypasie.pl