Łatwe w przygotowaniu, pachnące ziemniaki pieczone z boczkiem w piekarniku z 2 składników i kilku przypraw! To prosty przepis, który sprawdzi się niezależnie od tego czy szukasz pomysłu na idealną ziemniaczaną przekąskę, czy też propozycji na obiad! Chrupiące z zewnątrz, dobrze doprawione i mięciutkie w środku ziemniaki, to według nas świetny przepis na obiad z piekarnika. Wystarczy przygotować do nich pyszną surówkę i aromatyczny domowy sos!
Wszyscy lubimy proste, nieskomplikowane przepisy z niewielką ilością składników, szczególnie wówczas, gdy brakuje czasu, a chcielibyśmy uszykować coś dobrego na gorąco! Produkty na ziemniaki zapiekane z boczkiem w piekarniku zazwyczaj znajdują się w każdym domu. Jeśli chodzi o ich przygotowanie, to wystarczy każdy ziemniak pokroić na połówki lub ćwiartki w zależności od ich wielkości i ugotować prawie na miękko. Następnie owinąć plasterkiem boczku i zapiec na blasze w piekarniku. Przed podaniem posypać zestawem przypraw i gotowe!
Ten przepis na ziemniaki z boczkiem z piekarnika doskonale sprawdzi się zarówno na weekend, jak też ze względu na szybkie przygotowanie, w pozostałe dni tygodnia. Do przepisu możesz wykorzystać ziemniaki młode, które najlepiej przekroić tylko na pół. Jeśli masz ziemniaki duże, warto je podzielić na cztery części, dzięki czemu ładniej będą się prezentować. Nic również nie stoi na przeszkodzie, aby pod koniec pieczenia, posypać ziemniaczki żółtym serem. Zapraszamy na przepis!
Ziemniaki pieczone z boczkiem
Składniki:
- ziemniaki: 700 – 800 g
- boczek wędzony surowy w plastrach: 250 – 300 g
- tymianek suszony: 1/2 łyżeczki
- rozmaryn suszony: 1/2 łyżeczki
- papryka słodka płatki: 1 łyżeczka lub papryka słodka mielona: 1/2 łyżeczki
- sól i pieprz do smaku
- olej: 2 łyżki
Ziemniaki pieczone z boczkiem
Przygotowanie:
Jeśli masz ziemniaki młode, dokładnie je wyszoruj, umyj i osusz. Następnie pokrój na połówki lub na ćwiartki, wybór pozostawiamy Tobie. Ziemniaki starsze, z jesieni należy obrać i również dokładnie umyć. Jeśli są większe, też należy je pokroić na ćwiartki. Następnie ziemniaki gotujemy, aż będą al dente. Ziemniaki wyjmujemy z wody i zostawiamy do lekkiego wystudzenia.
W moździerzu utrzyj tymianek suszony oraz rozmaryn. Dodaj płatki słodkiej papryki lub paprykę słodką mieloną i dokładnie wymieszaj.
Jeśli masz dłuższe plastry boczku, przekrój je na pół. Jeśli krótsze, użyj całych. Każdą połówkę lub ćwiartkę ziemniaka owiń plastrem boczku. Przy pomocy pędzelka posmaruj delikatnie każdego ziemniaczka olejem.
Następnie ziemniaki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Temperatura zapiekania ziemniaków z boczkiem, to 210 stopni. Czas pieczenia wynosi 15 – 20 minut w zależności od stopnia przypieczenia ziemniaków i boczku jaki lubisz. Na 5 przed końcem pieczenia posyp ziemniaki przyprawami i wstaw ponownie do piekarnika. Upieczone ziemniaki posyp posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Podawaj jako przekąskę, przystawkę lub dodatek. Ziemniaki z boczkiem świetnie smakują z domowym sosem czosnkowym, sosem algierskim lub sosem tzatziki. Pysznym dodatkiem będzie też surówka Colesław.
Zapraszamy też do sprawdzenia innych naszych pomysłów z wykorzystaniem ziemniaków. Polecamy sprawdzony przepis na pieczone ziemniaki oraz na ziemniaki pieczone w mundurkach.
Życzymy smacznego!
Jak się całować
20 lutego 2022 at 10:07 pmIdealnie wypieczone ziemniaczki 😉