Pomysł na aromatyczne danie z piekarnika, czyli biała kiełbasa pieczona w ciemnym piwie i cebuli. To prosty przepis z kilku ogólnodostępnych składników, który sprawi, że cały dom wypełni piękny zapach pieczonej kiełbasy. Ciemne piwo nadaje jej wyjątkowej delikatności oraz soczystości. Jeśli zatem nie masz pomysłu na to: Co zrobić z białej kiełbasy? Polecamy nasz przepis!
Biała kiełbasa zapiekana w ciemnym piwie to przepis dla wszystkich, którzy szukają tradycyjnych dań w nieco innym wydaniu. Pomysły na białą kiełbasę mogą być również inspiracją do wykorzystania innych rodzajów kiełbas w podobny sposób.
Biała kiełbasa z piekarnika w piwie to jedna z naszych propozycji na obiad z białą kiełbasą. Polecamy również białą kiełbasę pieczoną z cebulą. Rewelacyjne są również klopsiki z białej kiełbasy w sosie koperkowym. Warto również skorzystać z naszego przepisu i porad na domową białą kiełbasę.
Biała kiełbasa pieczona w piwie
Składniki:
- biała kiełbasa parzona: 6 szt.
- cebula duża: 1 szt.
- piwo ciemne: 0,5 litra
- majeranek: 1 łyżka
- sól i pieprz do smaku
Biała kiełbasa pieczona w piwie przepis
Przygotowanie:
Jak zrobić białą kiełbasę w piwie?
Do przygotowania tego dania polecamy białą kiełbasę przygotowaną domowym sposobem. Możesz również kupić białą kiełbasę w sklepie. Są już dostępne dobrej jakości produkty bez konserwantów i całej tablicy ze znaczkiem E. Dobra kiełbasa powinna mieć po sparzeniu kolor szary, a nie różowy.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Cebulę pokrój w piórka i wyłóż dno naczynia do zapiekania.
Sparzoną kiełbasę ponacinaj z jednej strony i ułóż na cebuli. Posyp majerankiem, solą oraz pieprzem.
Wszystko polej połową ciemnego piwa. Dla większego aromatu możesz dodać nieco chrzanu.
Następnie wstaw do piekarnika na 20 – 30 minut. Od czasu do czasu polej kiełbaski pozostałym piwem.
Kiełbasa przygotowana tym sposobem jest niesamowicie delikatna i krucha, wręcz rozpływająca się w ustach. Doskonale smakuje z sosem chrzanowym lub musztardowym. To bez wątpienia prosty i bardzo skuteczny pomysł na danie z białej kiełbasy, np. na pyszne śniadanie wielkanocne.
Życzymy smacznego!