Blog posts

Bigos przepis

Bigos przepis

Grzyby, Jednogarnkowe, Kapusta, Kuchnia regionalna, Obiady, Święta, Wędlina, Wieprzowina

Sprawdzony przepis na pyszny, domowy bigos mieszany. Klasyczne danie kuchni polskiej, bez którego nie sposób wyobrazić sobie Świąt oraz uroczystości lub spotkań rodzinnych. W naszym przepisie od lat stawiamy na bigos tradycyjny, z kiszonej i białej kapusty. W którym nie brakuje swojskich, ulubionych dodatków, czyli mieszanych mięs, wędzonki, suszonych grzybów, śliwek oraz aromatycznych przypraw. Cudowny polski bigos duszony przez wiele godzin, dzięki czemu nabiera wspaniałego smaku i aromatu!

Przepisy na bigos, to temat rzeka. Ile domów, tyle samo (albo nawet więcej) wersji tego popularnego w Polsce dania. Dobry bigos, to przede wszystkim wysokiej jakości kapusta, odpowiednio dobrane porcje mięsa oraz sprawdzone dodatki. Na ostateczny smak bigosu wpływa również długość duszenia wszystkich składników. Im dłużej, tym lepiej. To jedno z tych dań, które najlepiej smakuje po kilku dniach od momentu przyrządzenia. W tym czasie warto go kilka razy zagotować, poddusić i schłodzić, nawet przemrozić, a potem czynności powtórzyć.

Bigos staropolski, to danie do którego warto dodać kawałki mięs pieczonych. Wniosą one kolejną porcję aromatu i smaku, którym „przejdą” pozostałe składniki. Kolejnym doskonałym dodatkiem będą wędzone żeberka lub kości schabowe. Bigos zawsze ze śliwkami, najlepiej wędzonymi lub suszonymi, ostatecznie, jeśli ich nie mamy z powidłami śliwkowymi. My zawsze dodajemy nieco wina, najlepiej wytrawnego lub półwytrawnego. Jeśli nie przepadasz, możesz ten składnik pominąć i zastąpić go np. bulionem.

Bigos przepis tradycyjny, znajdziesz u nas wśród innych przepisów na polskie staropolskie dania. Przepyszna jest nasza postna kapusta z grzybami oraz kapusta z grochem. Zobacz również przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty, a także na parzybrodę, czyli zupę na chłodne dni.  Jak zrobić bigos krok po kroku? Czy bigos lepiej zamrozić, czy zawekować? Zapraszamy na przepis!

Bigos przepis


Bigos przepis

Składniki:

  • kapusta kiszona: 600 g
  • kapusta biała: 400 g
  • cebula duża: 1 szt.
  • łopatka wieprzowa: 300 g
  • karkówka: 300 g
  • wędzony boczek: 200 g
  • kiełbasa myśliwska: 300 g
  • grzyby suszone namoczone: 1 szklanka
  • wino czerwone wytrawne lub półwytrawne: 1 szklanka
  • śliwki wędzone: 3 – 4 szt.
  • jabłko kwaśne duże: 1 szt.
  • skwarki ze słoniny: 2 – 3 łyżki
  • liść laurowy: 2 szt.
  • ziele angielskie: 3 szt.
  • kulki jałowca: 3 szt.
  • szyszka sosnowa: 1 szt. (opcjonalnie)
  • majeranek: 2 łyżki
  • kminek: 0,5 łyżeczki
  • pieprz ziołowy: 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
  • domowy smalec: 1 – 2 łyżki

Bigos przepis


 

Przepis na bigos 

Przygotowanie: 

Suszone grzyby namaczamy w 1/2 l wody przez kilka godzin, a następnie gotujemy w tej samej wodzie przez ok. 30 minut.

 Łopatkę, karkówkę i wędzony boczek kroimy w kostkę. Cebulę w piórka.

Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru kwasu i drobno kroimy. Przekładamy do dużego garnka i zalewamy niewielką ilością gorącej wody. Gotujemy po przykryciem przez 30 minut od czasu do czasu mieszając.

W tym czasie białą kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści i szatkujemy. Po 30 minutach gotowania kapusty kiszonej, dodajemy do niej kapustę białą. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jabłko. Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, śliwki oraz szyszkę. Dodajemy grzyby oraz połowę płynu (pozostały odstawiamy na razie na bok). Dokładnie mieszamy i gotujemy bez przykrycia na niskiej mocy palnika od czasu do  czasu mieszając.

 Pokrojoną cebulę podsmażamy na odrobinie smalcu. Kiedy się zeszkli, przekładamy do kapusty. Jeśli trzeba, na patelnię, na której smażyła się cebula dajemy jeszcze nieco tłuszczu. Boczek oraz łopatkę i karczek podsmażamy, ale tylko tyle, żeby się lekko przyrumieniły. Dodajemy do kapusty. Na patelnię wlewamy wino i zbieramy smaki, które na niej pozostały. Dopuszczamy, aby się zagotowało. Jeśli podczas gotowania, ubędzie nam płynu, podlewamy winem z patelni i pozostałą wodą z suszonych grzybów. Cały czas pamiętając o mieszaniu i pilnowaniu, aby bigos się nie przypalił.

Kiedy kapusta oraz mięsa zrobią się prawie miękkie, dodajemy pokrojoną w kostkę i lekko podsmażoną kiełbasę. Wrzucamy też skwarki ze słoniny. Gotujemy do miękkości i ostatecznie doprawiamy czarnym pieprzem, pieprzem ziołowym, majerankiem kminkiem i solą. Wyłączamy palnik, wyjmujemy z garnka szyszkę i zostawiamy bigos do następnego dnia.

 Bigos zagotowujemy i dusimy jeszcze w ciągu następnych dwóch dni. Można go podlać ponownie niewielką ilością wina. Za każdym razem bigos potem przemrażamy. Jeśli mamy taką możliwość i pozwala na to temperatura – najlepiej na dworze – za oknem lub na balkonie. Jeśli nie, wstawiamy po wystudzeniu do lodówki. Jeżeli jest taka konieczność, odparowujemy z niego nadmiar płynu i ewentualnie doprawiamy.

Życzymy smacznego!

Bigos przepis

Bigos przepis

Bigos przepis

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *