Blog posts

Zalewajka

Zalewajka

Jednogarnkowe, Kuchnia regionalna, Obiady, Ziemniaki, Zupa

Klasyczny swojski obiad jednogarnkowy, czyli tradycyjna zalewajka z ziemniakami. Ta pyszna domowa zupa, to esencja smaku staropolskiej ludowej kuchni, w której dominowały tylko proste i tanie składniki. Kuchni bezmiar praktyczniej, w której nic się nie mogło zmarnować. Ziemniaki, cebula, czosnek, zakwas na żur, suszone grzyby, skwarki oraz klasyczne przyprawy, to główne składniki na zalewajkę. Wędzonka w postaci swojskiej kiełbasy lub boczku pojawiała się tylko na specjalne okazje.

Zupa zalewajka to pomysł na łatwy w przygotowaniu, bardzo ekonomiczny i szybki obiad. Dania kuchni chłopskiej, a co za tym idzie biednej były zestawem prostych, ale zaskakująco spójnych ze sobą smaków. Z czasem przeszły także do kuchni robotniczej. W ubogich rodzinach jako podstawy zupy używano często wody z parzenia wędzonych wędlin. Taki wywar można było kupić lub czasem dostać od znajomego rzeźnika. W nim gotowano ziemniaki, a potem zalewano je zakwasem na żur.

Domowa zalewajka przepisy często się od siebie różnią w drobnych szczegółach. W zalewajce radomszczańskiej znajdziemy najczęściej dodatek w postaci gąski zielonki. Zalewajka świętokrzyska natomiast jest zabielana śmietaną. Zalewajki są również podawane z dodatkiem zasmażki oraz maślanki. Spójnymi składnikami wszystkich wersji są zawsze żur, ziemniaki oraz słonina. Dziś często wzbogacamy smak zalewajki wędzonym boczkiem lub kiełbasą.

Dzisiejszy przepis na zalewajkę z ziemniakami i kiełbasą polecamy wszystkim szukającym staropolskich dań, które przeżywają ostatnio renesans. Na naszym Blogu Kulinarnym znajdziesz także przepisy na tradycyjną zupę grzybową oraz na pyszny jesienny rosołek z gąsek. Pyszna jest również nasza grochówka na wędzonce, a także kapuśniak z kiszonej kapusty i zupa kartoflanka. Jak zrobić dobrą zalewajkę? Zapraszamy na przepis!


Zalewajka 

Składniki: 

  • ziemniaki: 4 – 5 szt.
  • cebula: 1 szt.
  • czosnek: 2 ząbki
  • zakwas na żur
  • suszone grzyby najlepiej borowiki: 2 – 3 szt.
  • wędzona swojska kiełbasa: 200 – 300 g
  • słonina: 100 g
  • liść laurowy: 1 szt.
  • ziele angielskie: 3 ziarna
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • majeranek: 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku

Zalewajka 


Zalewajka przepis

Przygotowanie: 

Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy kiełbasę, czosnek, suszone grzyby, liść laurowy, czarny pieprz w ziarnach i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości ziemniaków.

Słoninę kroimy w kosteczkę, przesmażamy na skwarki, które bez tłuszczu dodajemy do zupy. Na wytopiony tłuszcz wrzucamy pokrojoną drobno cebulkę. Smażymy, aż cebulka się zrumieni.

Do zupy dodajemy zakwas. Najlepiej robić to stopniowo, aby dostosować kwaśność zupy do własnych upodobań. Dodajemy przetarty majeranek.

Zupę doprawiamy jeszcze ewentualnie solą oraz pieprzem. Podajemy ze zrumienioną cebulką.

Życzymy smacznego!

Zalewajka 

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *