Blog posts

Boczek rolowany pieczony

Boczek rolowany pieczony

Święta, Wędlina, Wieprzowina, Z piekarnika

Sprawdzony przepis na pyszny boczek rolowany z czosnkiem i majerankiem, pieczony w naczyniu. Idealny jako doskonała, domowa wędlina na kanapki lub na ciepło jako mięsny dodatek do obiadu. Bardzo łatwa do przygotowania rolada z pieczonego boczku, do której potrzebujesz tylko prostej suchej marynaty. Doskonałe mięso nie tylko na Święta, ale również na co dzień! Jeśli szukasz więc pomysłu na smaczną i aromatyczną wędlinę domowej roboty, koniecznie zobacz nasz przepis!

Przepis na boczek rolowany pieczony zawiera tylko wieprzowinę oraz przyprawy, które znajdziesz na pewno w swojej kuchni. Wystarczy natrzeć nimi boczek bez skóry i zostawić na 24 h w lodówce. Zawijany boczek najlepiej piec w zamkniętym naczyniu żaroodpornym, dzięki czemu pozostanie mięciutki i nie przypali się. Naszym ulubionym dodatkiem do tej pysznej wędliny na zimno jest pełnoziarniste pieczywo. Świetnie smakuje także na ciepło z ziemniakami lub kaszą.

Boczek zawijany pieczony ze skórką czy bez? W przypadku rolady naszym zdaniem opcja bez skóry to lepszy wybór. Ale wybór oczywiście należy do Was. Zobacz również nasz przepis na domowy boczek pieczony oraz na pyszny schab na kanapki. Aromatyczna i mięciutka jest także gotowana w łupinach cebuli domowa karkówka na kanapki. A kurczak pieczony w piwie pszenicznym poleca się na niedzielny i świąteczny obiad. Jak zrobić boczek rolowany pieczony w piekarniku?

Boczek rolowany pieczony


Boczek rolowany pieczony

Składniki: 

  • boczek surowy bez skóry: 2 kg

Sucha marynata:

  • majeranek: 3 łyżki
  • pieprz ziołowy: 1 łyżka
  • słodka papryka: 1 łyżeczka
  • jałowiec: 4 ziarna
  • liść laurowy: 2 szt.
  • czosnek: 3 – 4 ząbki
  • czarny pieprz w ziarnach: 1/2 łyżeczki
  • sól: 1 łyżeczka

Oraz

  • sznurek wędliniarski

Boczek rolowany pieczony


Boczek rolowany pieczony przepis

Przygotowanie: 

Z boczku usuwamy skórę, ewentualne resztki z żeber oraz chrząstki.

Składniki na suchą marynatę oprócz czosnku przekładamy do moździerza i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy.

Nacieramy dokładnie boczek z obu stron. Boczek składamy na pół i wkładamy do zamykanego naczynia. Trzymamy w lodówce przez 24 godziny. W tym czasie należy boczek 3 – 4 razy przełożyć na drugą stronę, czyli mięso, które było do wewnątrz obrócić na zewnątrz.

Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni.

Boczek bardzo ciasno zwijamy i owijamy sznurkiem. Jeśli mamy taką możliwość, zamiast owijać sznurkiem, możemy go włożyć do siatki wędliniarskiej.

Naczynie do zapiekania przecieramy olejem, a na dno naczynia wkładamy podstawkę odporną na wysoką temperaturę. Roladę wkładamy łączeniem do spodu. Zamykamy naczynie. Boczek pieczemy w temperaturze 210 przez ok. 15. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 i pieczemy przez 1 godzinę i 45 minut.

Wyłączamy piekarnik i zostawiamy roladę do wystygnięcia. Następnie zdejmujemy sznurek lub siatkę.

Boczek zawijany z piekarnika może być również podany na ciepło i być świetnym dodatkiem do obiadu.

Polecamy też przepis na soczysty boczek z rękawa.

Życzymy smacznego!

Boczek rolowany pieczony

 

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *