Blog posts

Francuskie frytki Pont – Neuf

Francuskie frytki Pont – Neuf

Dania bez mięsa

Francuskie frytki Pont – Neuf, czyli pyszne, podwójnie smażone ziemniaki. Miękkie i puszyste w środku, otoczone chrupiącą skórką frytki są symbolem paryskich bistro. Fama głosi, że pierwsze frytki, które pojawiły się we Francji, można było kupić na najstarszym istniejącym moście Paryża. Dziś o nieco surrealnie brzmiącej nazwie Pont Neuf. Wówczas nazwany wiec nowym mostem, był pierwszą tego typu kamienną budowlą w stolicy Francji. Nazwa frytek nawiązuje więc bezpośrednio do tej wyjątkowej konstrukcji.

Tym, co odróżnia frytki Pont Neuf od klasycznych lub frytek z piekarnika, to po pierwsze ich grubość oraz dokładność w trzymaniu się konkretnego formatu. Druga różnica, którą należy podkreślić, to podwójne smażenie, na początek w niższej, a potem w wyższej temperaturze tłuszczu. Warto też zaznaczyć, że w oryginalnym przepisie frytki są smażone na dobrym tłuszczu wołowym, który zastępuje się czasem też smalcem kaczym lub gęsim. Z uwagi na to, że w polskich realiach nie każdy ma dostęp do wymienionych tłuszczów, można zastąpić je swoim sprawdzonym składnikiem.

To przepis o tyle wyjątkowy, że pierwszy etap przygotowania frytek Pont Neuf można wykonać dzień wcześniej. Po pierwszym smażeniu, frytki można wystudzić i przechować w lodówce do następnego dnia. Wówczas przed podaniem wykonać kilkuminutowe drugie smażenie i gotowe! Warto również wspomnieć, że jak każde danie smażone w głębokim tłuszczu również i to nie jest z pewnością fit. Jeśli szukasz zdrowszej alternatywy z tym składnikiem, zobacz przepis na pieczone ziemniaki na blasze.

Francuskie frytki Pont Neuf


Francuskie frytki 

Składniki: 

  • duże, mączne ziemniaki: 1,5 kg
  • tłuszcz do smażenia
  • sól


Francuskie frytki 

Przepis: 

Do przygotowania frytek francuskich oprócz składników, potrzebne będą też: deska do krojenia, ostry nóż, garnek oraz papierowe ręczniki kuchenne.

Warto wybrać dość duże, podłużne ziemniaki, najlepiej jeśli będą mączyste.

Ziemniaki obierz. Za pomocą ostrego noża kuchennego, uformuj poszczególne ziemniaki w kształtny prostokąt o długości 7 – 8 cm. Następnie pokrój w słupki o grubości 1 cm. Dobrze, jeśli długość poszczególnych frytek będzie taka sama lub zbliżona. Najważniejsze jest, aby zachować ich grubość. To sprawi, że będą smażyć się w podobnym czasie.

Pokrojone ziemniaki przełóż do miski z bardzo zimną wodą i trzymaj w niej przez 10 minut. Potem przełóż na sitko i przepłucz. Ten zabieg spowoduje wypłukanie z surowych frytek  jak największej ilości skrobi.

W dużym garnku zagotuj wodę i przełóż do niej pokrojone ziemniaki. Ponownie doprowadź wodę do wrzenia i zmniejsz moc palnika, aby tylko lekko się gotowała. W ten sposób gotuj ziemniaki przez ok. 5 – 6 minut. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmij ziemniaki z wody i odstaw do odsączenia.

W garnku rozgrzej olej. Jeśli masz termometr, pozwól, aby tłuszcz rozgrzał się do ok. 150°C. Frytki smaż partiami nie dłużej jak 5 – 7 minut. Nie pozwól im się zrumienić. Wystarczy, że lekko zmienią kolor. Następnie wyjmij frytki z tłuszczu i odstaw do lekkiego wystygnięcia. Potem ponownie rozgrzej olej, tym razem do 180°C i smaż frytki partiami do uzyskania złotego wyglądu przez 2 – 4 minut.

Podawaj samodzielnie z sosem czosnkowym lub ketchupem. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do smażonej ryby lub kurczaka. Osobiście uważam, że najlepiej smakują z dodatkiem gruboziarnistej soli.

Jeśli szukasz innych pomysłów na frytki, zobacz również chrupiące frytki belgijskie.

Smacznego!

Francuskie frytki Pont Neuf

Dziękujemy, że przeczytałeś ten artykuł do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl

Napisz komentarz