Francuskie frytki Pont – Neuf, czyli pyszne, podwójnie smażone ziemniaki. Miękkie i puszyste w środku, otoczone chrupiącą skórką frytki są symbolem paryskich bistro. Fama głosi, że pierwsze frytki, które pojawiły się we Francji, można było kupić na najstarszym istniejącym moście Paryża. Dziś o nieco surrealnie brzmiącej nazwie Pont Neuf. Wówczas nazwany wiec nowym mostem, był pierwszą tego typu kamienną budowlą w stolicy Francji. Nazwa frytek nawiązuje więc bezpośrednio do tej wyjątkowej konstrukcji.
Tym, co odróżnia frytki Pont Neuf od klasycznych lub frytek z piekarnika, to po pierwsze ich grubość oraz dokładność w trzymaniu się konkretnego formatu. Druga różnica, którą należy podkreślić, to podwójne smażenie, na początek w niższej, a potem w wyższej temperaturze tłuszczu. Warto też zaznaczyć, że w oryginalnym przepisie frytki są smażone na dobrym tłuszczu wołowym, który zastępuje się czasem też smalcem kaczym lub gęsim. Z uwagi na to, że w polskich realiach nie każdy ma dostęp do wymienionych tłuszczów, można zastąpić je swoim sprawdzonym składnikiem.
To przepis o tyle wyjątkowy, że pierwszy etap przygotowania frytek Pont Neuf można wykonać dzień wcześniej. Po pierwszym smażeniu, frytki można wystudzić i przechować w lodówce do następnego dnia. Wówczas przed podaniem wykonać kilkuminutowe drugie smażenie i gotowe! Warto również wspomnieć, że jak każde danie smażone w głębokim tłuszczu również i to nie jest z pewnością fit. Jeśli szukasz zdrowszej alternatywy z tym składnikiem, zobacz przepis na pieczone ziemniaki na blasze.
Francuskie frytki
Składniki:
- duże, mączne ziemniaki: 1,5 kg
- tłuszcz do smażenia
- sól
Francuskie frytki
Przepis:
Do przygotowania frytek francuskich oprócz składników, potrzebne będą też: deska do krojenia, ostry nóż, garnek oraz papierowe ręczniki kuchenne.
Warto wybrać dość duże, podłużne ziemniaki, najlepiej jeśli będą mączyste.
Ziemniaki obierz. Za pomocą ostrego noża kuchennego, uformuj poszczególne ziemniaki w kształtny prostokąt o długości 7 – 8 cm. Następnie pokrój w słupki o grubości 1 cm. Dobrze, jeśli długość poszczególnych frytek będzie taka sama lub zbliżona. Najważniejsze jest, aby zachować ich grubość. To sprawi, że będą smażyć się w podobnym czasie.
Pokrojone ziemniaki przełóż do miski z bardzo zimną wodą i trzymaj w niej przez 10 minut. Potem przełóż na sitko i przepłucz. Ten zabieg spowoduje wypłukanie z surowych frytek jak największej ilości skrobi.
W dużym garnku zagotuj wodę i przełóż do niej pokrojone ziemniaki. Ponownie doprowadź wodę do wrzenia i zmniejsz moc palnika, aby tylko lekko się gotowała. W ten sposób gotuj ziemniaki przez ok. 5 – 6 minut. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmij ziemniaki z wody i odstaw do odsączenia.
W garnku rozgrzej olej. Jeśli masz termometr, pozwól, aby tłuszcz rozgrzał się do ok. 150°C. Frytki smaż partiami nie dłużej jak 5 – 7 minut. Nie pozwól im się zrumienić. Wystarczy, że lekko zmienią kolor. Następnie wyjmij frytki z tłuszczu i odstaw do lekkiego wystygnięcia. Potem ponownie rozgrzej olej, tym razem do 180°C i smaż frytki partiami do uzyskania złotego wyglądu przez 2 – 4 minut.
Podawaj samodzielnie z sosem czosnkowym lub ketchupem. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do smażonej ryby lub kurczaka. Osobiście uważam, że najlepiej smakują z dodatkiem gruboziarnistej soli.
Jeśli szukasz innych pomysłów na frytki, zobacz również chrupiące frytki belgijskie.
Smacznego!
Dziękujemy, że przeczytałeś ten artykuł do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl