Bardzo proste w przygotowaniu danie, które cieszy się niesłabnącym powodzeniem, czyli pieczone ziemniaki z blachy / z piekarnika. Wystarczy ziemniaki obrać, delikatnie osuszyć i pokroić w ćwiartki. Potem tylko posypać ulubionymi przyprawami i wsadzić do piekarnika. Proste i pyszne!
My przed pieczeniem posypaliśmy ziemniaki tylko wędzoną papryką. Wyszły pachnące, z lekkim aromatem wędzenia. Takie jesienne, przypominające wykopki smaki 😊. I ziemniaki w mundurkach z głębokiego, gorącego popiołu – to było coś 🙄. Taka chwila na swojskie wspomnienia, ale wróćmy do tematu.
Ziemniaki pieczone z piekarnika, to doskonały pomysł na indywidualne danie, lub jako pyszne uzupełnienie rodzinnego obiadu. Kotlet schabowy, kotlet mielony, czy pierś z kurczaka – wszystko w ich towarzystwie smakuje wybornie. Ale dla mnie zawsze najlepsze z zsiadłym mlekiem. Zapraszamy na przepis!
Składniki na ziemniaki pieczone w piekarniku na blasze:
- ziemniaki: 1 kg
- olej: 1 łyżka
- wędzona papryka w proszku: 1 łyżeczka
Przepis na ziemniaki pieczone w piekarniku na blasze:
1. Obrane, czyste, lekko osuszone z nadmiaru wody ziemniaki wkładamy do miski. Polewamy olejem i potrząsamy miską, aby się wszystkie dokładnie pokryły tłuszczem.
2. Następnie posypujemy papryką i ponownie potrząsamy.
3. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Miękkość ziemniaków najlepiej sprawdzić widelcem.
Smacznego!