Blog posts

Pieczone ziemniaki z blachy

Pieczone ziemniaki z blachy

Obiady, Ziemniaki

Bardzo proste w przygotowaniu danie, które cieszy się niesłabnącym powodzeniem, czyli pieczone ziemniaki z blachy / z piekarnika. Wystarczy ziemniaki obrać, delikatnie osuszyć i pokroić w ćwiartki. Potem tylko posypać ulubionymi przyprawami i wsadzić do piekarnika. Proste i pyszne!

My przed pieczeniem posypaliśmy ziemniaki tylko wędzoną papryką. Wyszły pachnące, z lekkim aromatem wędzenia. Takie jesienne, przypominające wykopki smaki 😊. I ziemniaki w mundurkach z głębokiego, gorącego popiołu – to było coś 🙄. Taka chwila na swojskie wspomnienia, ale wróćmy do tematu.

Ziemniaki pieczone z piekarnika, to doskonały pomysł na indywidualne danie, lub jako pyszne uzupełnienie rodzinnego obiadu. Kotlet schabowy, kotlet mielony, czy pierś z kurczaka – wszystko w ich towarzystwie smakuje wybornie. Ale dla mnie zawsze najlepsze z zsiadłym mlekiem. Zapraszamy na przepis!

PIECZONE ZIEMNIAKI Z BLACHY


PIECZONE ZIEMNIAKI Z BLACHY

Składniki:

  • ziemniaki: 1 kg
  • olej: 1 łyżka
  • wędzona papryka w proszku: 1 łyżeczka

PIECZONE ZIEMNIAKI Z BLACHY

Wykonanie:

1. Obrane, czyste, lekko osuszone z nadmiaru wody ziemniaki wkładamy do miski. Polewamy olejem i potrząsamy miską, aby się wszystkie dokładnie pokryły tłuszczem.

2. Następnie posypujemy papryką i ponownie potrząsamy.

3. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Miękkość ziemniaków najlepiej sprawdzić widelcem.

Smacznego!

PIECZONE ZIEMNIAKI Z BLACHY


Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *