Blog posts

Twarożek z ogórkiem i rzodkiewką

Twarożek z ogórkiem i rzodkiewką

Dania bez mięsa, Kolacja, Śniadanie

Jak zrobić dobry twarożek domowy z zielonym ogórkiem, szczypiorkiem i rzodkiewką? Kluczem jest jak zawsze połączenie składników w idealnych proporcjach. Twarożek z ogórkiem to świetny sposób na orzeźwiający dodatek do kanapki w upalny dzień oraz prosta metoda na wykorzystanie warzyw ogrodowych. To komfortowy, lekki posiłek dostarczający energii i wprawiający w dobry nastrój. Oprócz ogórka i rzodkiewek do twarożku lubię dodawać inne składniki, które akurat mam pod ręką – pomidory, czerwoną cebulkę, koperek, a czasem też oliwki. Ten przepis na twarożek świetnie smakuje również z ogórkiem kiszonym oraz z przyprawą grecką lub włoską. Nie ma zasad! Po prostu dodaj to, co lubisz i dostosuj ilość! Dzisiejsza propozycja, to mój ulubiony przepis. Jest nie tylko smaczny, ale też bogaty w białko, którego dostarcza twaróg oraz w warzywa, które z kolei dodają orzeźwiającego akcentu. Smaki uzupełniają świeże zioła. Twarożkiem domowym częstuję od razu lub chwilę schładzam w lodówce, aby smaki jeszcze bardziej się przegryzły. Niezależnie od tego jak Ty wolisz, ten twarożek to prosta przyjemność! Podobnie jak sałatka z serkiem wiejskim lub pasta kanapkowa z kremowym serkiem jest idealnym pomysłem na pyszne i zdrowe śniadanie. Polecam!

Twarożek z ogórkiem i rzodkiewką


Twarożek z ogórkiem i rzodkiewką

Składniki: 

  • twaróg półtłusty: 500 g
  • śmietana kwaśna 18% lub jogurt grecki: 2 łyżki
  • średniej wielkości ogórek zielony pokrojony w drobną koskę: 1 szt.
  • rzodkiewki pokrojone w drobną kosteczkę lub starte na dużych oczkach: 5 – 6 szt.
  • posiekany szczypiorek: 2 – 3 łyżki
  • sól: 1/2 łyżeczki
  • pieprz do smaku


Twarożek z ogórkiem i rzodkiewką – przepis

Przygotowanie: 

Ogórka obierz, przekrój na pół i wydrąż pestki oraz miąższ. Następnie pokrój w drobną kostkę. Z ogórka nie trzeba wyjmować pestek, ale radzę to zrobić, aby pozbyć się nadmiaru płynu. Rzodkiewki dokładnie umyj. Odetnij końcówki, a następnie również pokrój w małą kosteczkę lub drobno zetrzyj. Posiekaj szczypiorek.

Twaróg przełóż do szerokiego talerza i rozgnieć widelcem. Przełóż do miski, dodaj pokrojonego ogórka, rzodkiewkę oraz śmietanę lub jogurt. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Wsyp posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz. Ponownie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą.

Twarożek najlepiej podać od razu po przygotowaniu. W lodówce zacznie wilgotnieć, przestanie więc smakować i wyglądać atrakcyjnie. Najlepiej więc przygotować tyle, ile planujemy zjeść. Twarożek podaję z pełnoziarnistym pieczywem lub waflami ryżowymi.

Zobacz też przepis na pyszne fit placki twarogowe bez mąki pszennej.

Twarożek z ogórkiem i rzodkiewką

Twarożek z ogórkiem i rzodkiewką

Dziękujemy, że przeczytałeś ten artykuł. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl

Napisz komentarz