Blog posts

Zupa serowo – brokułowa

Zupa serowo – brokułowa

Dania bez mięsa, Jednogarnkowe, Obiady, Zupy

Domowa zupa serowo – brokułowa, to przepis na pyszne danie główne lub kolację na ciepło, którym możesz cieszyć się przez cały rok! Ten przepis na zupę serowo – brokułową składa się z kremowego bulionu, delikatnych różyczek brokuła oraz cienkich plasterków marchewki! Kluczem do przygotowania gęstej i aksamitnej zupy brokułowej z serem jest przede wszystkim zasmażka z mąki i masła. Kolejną bardzo ważną zasadą jest kilkuminowe gotowanie bulionu z zasmażką bez przykrycia, dzięki czemu woda odparowuje, co z kolei ma bezpośredni wpływ na gęstość zupy. I wreszcie odpowiedni moment i temperatura na dodanie startego i co ważne, świeżego sera. Każda z wymienionych wskazówek z osobna i jednocześnie wszystkie razem tworzą najlepszą instrukcję przygotowania tej pysznej zupy!

Pełna miska zupy serowo – brokułowej, to definicja tego, czego oczekujemy od dobrej, domowej zupy. Jest więc pożywna, prosta w przygotowaniu i całkowicie jednogarnkowa. Są zupy, które skradły moje serce, gdy dorastałem w domu rodzinnym. Oprócz klasycznej zalewajki oraz koperkowej z ziemniakami, zupa brokułowo – serowa jest jedną z nich! Co czyni ją tak wyjątkową? Jest pełna warzyw, niesamowicie kremowa, aromatyzowana masłem oraz świeżo startym serem. Ten niesamowicie zrównoważony smak dodaje blasku głównemu składnikowi, czyli świeżym różyczkom brokułów. Odpowiednia kontrola nad czasem gotowania pozwala również korygować delikatność brokułów utrzymując je bardziej chrupiące lub gotując, aż będą super miękkie. Dlatego ten konkretny przepis na zupę serową z brokułami jest moim ulubionym.

Dzisiejsza zupa z brokułów i sera jest lżejszą wersją tej znanej mi z domu. Jednak mimo modyfikacji niektórych składników, nie straciła na smaku. To wciąż proste, jednogarnkowe danie z dobrych produktów, bez wątpliwej jakości serka topionego. Dla uzyskania dodatkowego smaku oraz białka zupę można wzbogacić kawałkami piersi z kurczaka lub drobiowym mięsem mielonym. Zupa jest na tyle pożywna, że idealnie spełni swoją rolę podana jako samodzielny posiłek. Podając ją z kromką zdrowego pieczywa sprawisz, że będzie zacnym daniem nawet dla najbardziej złaknionych członków rodziny i gości. Poniżej znajdziesz kluczowe składniki, których używam do przygotowania zupy serowo – brokułowej oraz dokładny przepis krok po kroku. Czas na zupę! Polecam!

Zupa serowo - brokułowa przepis


 

Zupa serowo – brokułowa

Składniki: 

  • masło: 2 łyżki
  • średniej wielkości biała cebula: 1 szt.
  • średniej wielkości marchew: 2 szt.
  • czosnek: 2 ząbki
  • mąka pszenna: 2 łyżki
  • bulion drobiowy lub warzywny: 3 szklanki
  • mleko: 1 szklanka
  • ser cheddar lub inny wyrazisty w smaku ser: 100 – 150 g
  • średniej wielkości brokuł podzielony na różyczki
  • musztarda Dijon: 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku

Rodzaj użytego sera będzie mieć znaczenie w ostatecznym smaku i konsystencji zupy, dlatego warto kupić dobrej jakości ser. Osobiście mam ogromną słabość do postarzanego, białego cheddara.

Do zupy serowo – brokułowej używam tylko świeżych składników, dlatego polecam skorzystać z brokułów świeżych, a nie mrożonych. Aby przygotować zupę w wersji bezglutenowej, do zasmażki użyj certyfikowanej mąki gluten free (GF).

Jeśli nie przepadasz za cheddarem, możesz użyć innego rodzaju sera. Świetnie sprawdzi się gouda – również wędzona, gruyere, a nawet mozzarella. Nie polecam kupować gotowego, startego sera, ponieważ zawiera on często substancje przeciwzbrylające, które mogą uniemożliwić odpowiednie jego rozpuszczenie w zupie.

Zupa serowo - brokułowa przepis


Zupa brokułowa – przepis z serem 

Przygotowanie: 

Do przygotowania przepisu potrzebny będzie też garnek o pojemności 3 – 4 litrów, a także tarka do warzyw, deska do krojenia, nóż oraz praska do czosnku. Aby przyspieszyć wykonanie całego przepisu warzywa możesz pokroić wcześniej i przechować w lodówce.

Jeśli chcesz przygotować bardziej kremową zupę brokułową, możesz zmiksować połowę lub całą zupę na gładką masę. Do zupy możesz też dodać inne warzywa, niż te proponowane powyżej. Jeśli tak zdecydujesz, wrzuć je odpowiednio pokrojone razem z innymi na rozpuszczone masło i podsmaż.

Jak ten przepis na zrobić zupę serowo – brokułową? 

Przepis na zupę serowo – brokułową zacznij od podsmażenia warzyw. W tym celu w garnku rozgrzej masło. Gdy się rozpuści dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz marchewkę. Smaż przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze ok. 2 minut. Potem wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.

Powoli, cały czas mieszając dodawaj mleko. Mieszaj, aż składniki dokładnie się połączą, a masa zgęstnieje. Dodaj bulion i wymieszaj, aż równomiernie połączy się z pozostałymi składnikami. Gotuj na niskiej mocy palnika, co pewien czas mieszając do momentu, aż marchewka będzie al dente.

Teraz dodaj różyczki brokułów oraz musztardę, wymieszaj i gotuj na małym ogniu do czasu, aż brokuły osiągną pożądany przez Ciebie poziom miękkości. Na koniec nie zdejmując z palnika dodawaj sukcesywnie starty ser i mieszaj, aż się rozpuści. Zupę serowo – brokułową dopraw do smaku solą i pieprzem.

W razie potrzeby zupę udekoruj dodatkowo starym serem i posiekaną natką pietruszki. Podawaj natychmiast z domowymi grzankami. Po wystudzeniu zupę przechowuj w chłodniczych warunkach, w zamkniętym pojemniku do 3 dni. Odgrzewaj na niskiej mocy palnika unikając mocnego  zagotowania zupy.

Zobacz też pomysł na domową zupę porową krem.

Zupa serowo - brokułowa przepis

Zupa serowo - brokułowa przepis

Dziękujemy, że przeczytałeś ten tekst do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl

Napisz komentarz