Grillowane kanapki z mozarellą, to bez wątpienia godna uwagi propozycja na pyszne danie z rusztu. Proste składniki, banalnie łatwy w przygotowaniu przepis i zawsze smaczny wynik, czyli zadowoleni biesiadnicy 🙂 Przepis na kanapki z grilla jest uniwersalny i możesz dowolnie modyfikować. Dzięki temu, za każdym razem kanapki wypełnisz innym nadzieniem i możesz bawić się smakami! To od Ciebie zależy, czym zaskoczysz domowników lub gości na następnym grillu 🙂
Przepis na grillowane kanapki polecamy wszystkim, którzy szukają małej odmiany w czasie sezonu grillowego. Gdy na ruszcie króluje karkówka, kiełbasa, czy też kaszanka, ten pomysł może nieco lżejszym, a zarazem równie smacznym i bardzo prostym grillowanym daniem. Zobacz również przepis na pyszny schab z kością grilla, a także na nasze udka z grilla w aromatycznej marynacie. Poznaj także sposób na doskonałe pierogi z grilla! Jak zrobić kanapki grillowane? Zapraszamy na przepis!
Grillowane kanapki z mozzarellą i pomidorem
Składniki:
- chleb tostowy: 10 kromek
- mozarella lub inny ser: 20 plastrów
- pomidor duży: 1 szt.
- czosnek: 1 ząbek
- bazylia posiekana: 1 szklanka
- majonez: 3 łyżki
- sól i pieprz do smaku
Grillowane kanapki
Przygotowanie:
Grillowana kanapka – przepis krok po kroku.
Z bazylii, czosnku oraz majonezu przygotuj sos, blendując wszystkie składniki na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Każdą kromkę chleba tostowego posmaruj z jednej strony pastą bazyliową, następnie na każdą połóż plasterek sera. Na jednej połóż plasterek pomidora i przykryj drugą kromką.
Tak przygotowane kanapki ułóż obok siebie na blacie i połóż na nich np. deskę do krojenia. Na deskę połóż coś, co ją lekko obciąży i tak zostaw kanapki na kilka minut, aby się zależały.
Następnie grilluj z obu stron, aż chleb się przyrumieni, a ser wewnątrz rozpuści. Kanapki z grilla gotowe!
Takie kanapki możesz podać z klasyczną sałatką z pomidorów i cebuli. Mogą być samodzielnym daniem z grilla, lub dodatkiem do mięsnych potraw z rusztu, np. karkówki oraz boczku.
Życzymy smacznego!