Blog posts

Makaron ze szparagami i kurczakiem

Makaron ze szparagami i kurczakiem

Jednogarnkowe, Kolacja, Kurczak, Makaron, Obiady, Warzywa, Z patelni

Sprawdzony przepis na makaron ze szparagami i kurczakiem. Smaczne, bardzo proste danie, które przygotujesz w nie więcej niż 30 minut! Idealny pomysł na obiad, kolację, lub szybką przekąskę zarówno w ciągu tygodnia, jak i na weekend! To klasyczna, świeża kombinacja sprawdzonych składników, do której warto wracać nie tylko w sezonie na świeże szparagi! Chociaż produkty są proste, a wykonanie przepisu również nie sprawi problemu, to danie z makaronem, czosnkowym kurczakiem i szparagami jest po prostu pyszne!

Do przygotowania tego przepisu potrzebujesz jedną pierś drobiową, pęczek szparagów, a także dowolny makaron oraz kilka przypraw. Zielone szparagi, to jedno tych warzyw, do których trzeba dojrzeć i nauczyć się doceniać ich zalety smakowe oraz zdrowotne. Delikatne, chrupiące, nieco słodkie z lekko pikantnym, ziemistym smakiem są warzywną odskocznią od codzienności. Pomysł na obiad ze szparagami i kurczakiem, to bezsprzecznie świetna okoliczność do zasmakowania tych pysznych warzyw!

Makaron ze szparagami z kurczakiem bez śmietany, to danie, w którym żaden ze składników nie wychodzi zdecydowanie na pierwszy plan. Gdy nadchodzi wiosna i temperatura na zewnątrz rośnie, mamy coraz większą ochotę na lekkie dania. Nic w tym dziwnego, tym bardziej że nie ma lepszego momentu na szykowanie przepisów, które zaprezentują świeże warzywa z jak najlepszej strony! Szparagi, to jedne z naszych ulubionych warzyw wiosennych i lubimy je łączyć z innymi składnikami.

Szybkie i łatwe w wykonaniu dania nigdy nie wyjdą z mody. Tym bardziej te, które zapaćkają jak najmniej garnków i patelni! Jest to więc kolejny powód, aby przygotować makaron ze szparagami i piersią kurczaka. Jeśli więc zastanawiasz się co zrobić ze szparagów zielonych lub co zrobić ze szparagów i makaronu na obiad, być może ten pomysł jest właśnie dla Ciebie! Polecamy dokładnie zapoznać się z całym przepisem przed przystąpieniem do pracy w kuchni. Zapraszamy i gorąco polecamy!

Makaron ze szparagami i kurczakiem 


Makaron ze szparagami i kurczakiem 

Składniki:

  • makaron penne: 200 g
  • szparagi zielone: 1 pęczek
  • filet z piersi kurczaka: 1 szt.
  • przeciśnięty przez praskę czosnek: 2 ząbki
  • woda z gotowania makaronu: 1 szklanka
  • olej do smażenia: 1 łyżka
  • masło: 1 łyżka
  • suszone pomidory w płatkach: 1 łyżka
  • estragon suszony: 1/2 łyżeczki
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku


Makron ze szparagami i kurczakiem przepis

Przygotowanie: 

Dokładnie umyty i oczyszczony filet drobiowy posiekaj drobno ostrym nożem. Niektórzy lubią doprawić kurczaka tylko solą i pieprzem, podczas gdy inni wolą użyć własnej ulubionej kompozycji przypraw. Dlatego w zależności od tego, co lubisz, dostosuj przyprawienie piersi z kurczaka według swoich upodobań.

Jeśli możesz, znajdź cienkie szparagi. Są zdecydowanie delikatniejsze i łagodniejsze w smaku. Odetnij najgrubsze części, ponieważ one są zawsze najtwardsze. Co więcej, cienkich szparagów do tego dania nie musisz gotować! Wystarczy, że wrzucisz je na patelnię. Jeśli nie zdołasz kupić smukłych szparagów, to grubsze polecamy wcześniej ugotować.

Przy pomocy obieraczki do warzyw, obierz szparagi ze zdrewniałej i włóknistej skórki. Zasada jest taka, aby robić to od górnej części warzywa do dolnej. Nie obieramy całego szparaga, tylko od ok. 2/3 jego długości. Następie każdy szparag pokrój pod kątem na ok. 3 – 4 cm kawałki.

Oczywiście smak dania nie będzie zależeć od precyzyjnego pokrojenia szparagów, ale przygotowane w ten sposób warzywa będą lepiej komponować się z makaronem.

Użyj dowolnego rodzaju makaronu. My lubimy dodawać penne lub świderki, ponieważ są w sam raz na kęs, a gdy pokroimy szparagi tak, aby były tej samej wielkości, co makaron, świetnie razem smakują w ustach. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pamiętaj, aby zostawić ok. 1 – 1,5 szklanki wody z gotowania makaronu.

Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj posiekaną, doprawioną pierś z kurczaka. Smaż, od czasu do czasu mieszając, aż mięso lekko się zrumieni. Następnie dodaj pokrojone szparagi, masło, sok z cytryny, estragon oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę przesmaż i dodaj 1 szklankę wody z makaronu. Gotuj na średniej mocy palnika przez 5 – 6 minut, aż szparagi będą na tzw. kęs, a sos się zredukuje.

Dodaj ugotowany, odsączony makaron i dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Danie posyp suszonymi pomidorami.

Szparagi z makaronem warto potraktować odrobiną soku z cytryny, który nada potrawie świeżego smaku. Podawaj natychmiast ze startym parmezanem, świeżymi plasterkami cytryny i świeżą natką pietruszki lub bazylią.

Jeśli szparagi nie są Twoim ulubionym warzywem, świetnym ich zamiennikiem w tym przepisie będzie brokuł, cukinia, fasolka szparagowa lub zielony groszek.

Sprawdź również nasz przepis na pyszne szparagi z piersią kurczaka w sosie serowym, a także przepis na białe szparagi. Jako danie obiadowe świetnie sprawdzi się także zupa krem z białych warzyw, a także szparagi na maśle z czosnkiem.

Życzymy smacznego!

Makaron ze szparagami i kurczakiem 

Makaron ze szparagami i kurczakiem 

Napisz komentarz