Blog posts

Surówka z młodej kapusty z kukurydzą

Surówka z młodej kapusty z kukurydzą

Grill, Sałatki, Zdrowie

Prosta w przygotowaniu, wiosenna surówka obiadowa z młodej kapusty, kukurydzy i świeżego ogórka. To sprawdzony przepis na surówkę z młodej kapusty bez dodatku octu, majonezu i bez śmietany. Składniki łączy klasyczny sos koperkowy na bazie oleju i soku ze świeżo wyciśniętej cytryny. Idealna surówka do klasycznego schabowego, do kurczaka z piekarnika oraz do smażonej lub pieczonej ryby. Doskonale sprawdzi się również jako warzywny dodatek do domowego kebaba oraz kiełbasy i karkówki z grilla.

Surówka z młodej kapusty na surowo jest soczysta, chrupiąca i aromatyczna. W sezonie, to bez wątpienia jedna z najlepszych surówek z młodych warzyw. A do tego bardzo prosta w wykonaniu i dużą ilością witamin. Świetnie komponuje się jako dodatek do pieczonych młodych ziemniaków. Nasza surówka z młodej kapusty jest bez marchewki, ale oczywiście jeśli chcesz i lubisz możesz ją dodać. Surówka będzie jeszcze bardziej kolorowa.

Klasyczne surówki z młodej kapusty to bardzo szybkie w przygotowaniu i zdrowe przekąski z ogólnodostępnych produktów. Najczęstszym dodatkiem do kapusty jest młoda marchewka, por, rzodkiewka oraz ogórek i koperek. Ten ostatni jest wręcz uzupełnieniem obowiązkowym. Szukasz pomysłu na aromatyczną i chrupiącą surówkę do obiadu lub grilla? Zapraszamy na naszą surówkę z młodej kapusty pysznym sosem koperkowym. Polecamy 🙂

Surówka z młodej kapusty z kukurydzą


Surówka z młodej kapusty z kukurydzą 

Składniki

  • młoda kapusta: 1/2 główki
  • kukurydza: 1 puszka
  • ogórek zielony: 1 szt.
  • czosnek: 1 ząbek
  • posiekany koperek: 1 łyżka
  • olej: 3 łyżki
  • sok z cytryny: 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku

Surówka z młodej kapusty z kukurydzą


Surówka z młodej kapusty z kukurydzą 

Przygotowanie

Jak zrobić pyszną surówkę z młodej kapusty?

Kapustę umyj i drobno poszatkuj. Kukurydzę odsącz z zalewy i dokładnie osusz. Ogórka umyj i pokrój razem ze skórką w niewielkie paski. Wszystkie składniki przełóż do miski.

Z oleju, soku z cytryny, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz koperku przygotuj sos. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj ze składnikami sałaki. Jeśli trzeba dopraw jeszcze ewentualnie solą i pieprzem.

Podawaj jako dodatek mięs drobiowych, wieprzowiny, ryb oraz jako samodzielną zdrową przekąskę. Ta prosta surówka z młodej kapusty do obiadu będzie świetnie smakować również z sosem czosnkowym.

Polecamy również przepis na młodą kapustę z koperkiem i kiełbasą, a także sposób na pyszną karkówkę pieczoną na młodej kapuście. Zobacz też aromatyczną młodą kapustę smażoną w cieście.

Życzymy smacznego!

Surówka z młodej kapusty z kukurydzą

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *