Blog posts

Placuszki z serka wiejskiego – szybkie i łatwe

Placuszki z serka wiejskiego – szybkie i łatwe

Dania bez mięsa, Kolacja, Naleśniki i placki, Śniadanie

Sprawdzony przepis na szybkie i łatwe w przygotowaniu placuszki z serka wiejskiego. Serek wiejski mieszam z mąką, jajkiem, cukrem i odrobiną proszku do pieczenia i smażę na patelni na złoty kolor! W kilka chwil powstają pyszne, pachnące placki z chrupiącymi brzegami i delikatnym środkiem. W przeciwieństwie do naszego wcześniejszego przepisu na placki z kaszy jaglanej z jabłkami, tu nie potrzebny jest mikser! Wystarczy miska i łyżka do mieszania. Niezależnie od tego, czy szukasz szybkiego i łatwego pomysłu na śniadanie, obiad, czy kolację, przepis na te placki idealnie sprawdzi się jako pożywny posiłek tak dla dzieci jak i dorosłych. Zarówno w wersji na słono jak i na słodko, te pyszne placki są świetne nie tylko pod względem konsystencji. Dzięki dodatkowi pożywnego białka dostarczysz sobie odpowiedniej energii. I chociaż jest to jeden z najprostszych przepisów na placki, poniżej znajdziesz kilka wskazówek, dzięki którym Twoje placuszki będą jeszcze pyszniejsze! Mam nadzieję, że będą Ci smakować co najmniej tak samo jak nam! Jeśli zastanawiasz się więc nad tym, co zrobić z serka wiejskiego na śniadanie lub kolację, koniecznie zobacz ten przepis!

Placuszki z serka wiejskiego 


Placuszki z serka wiejskiego 

Składniki: 

  • serek wiejski: 200 g
  • jajka: 3 szt.
  • cukier z prawdziwą wanilią: 2 łyżki
  • proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
  • mąka pszenna: 5 łyżek
  • szczypta soli
  • olej do smażenia


Placki z serka wiejskiego – przepis

Przygotowanie:

Poza wymienionymi powyżej składnikami, do przygotowania placuszków potrzebne też będą: Patelnia z nieprzywierającą powłoką, większa i mniejsza miska, łyżka oraz sitko. Do smażenia placuszków użyj oleju rzepakowego, oliwy z oliwek lub oleju kokosowego. Z podanych składników wychodzi od 8 – 10 niewielkich placków.

Przygotowanie placuszków z serkiem wiejskim rozpocznij od wymieszania w miseczce przesianej mąki, proszku do pieczenia i małej szczypty soli. Odstaw na bok.

Następnie do drugiej miski przełóż dobrze odsączony serek wiejski oraz wbij jajka. Mokre składniki dobrze wymieszaj i dodaj suchą mieszankę oraz cukier z wanilią. Mieszaj tylko do momentu połączenia się składników. Masa powinna mieć dość gęstą konsystencję z widocznymi granulkami twarogu.

Bardzo ważne jest, aby tak przygotowane ciasto na placki z serkiem odstawić na ok. 10 minut. Ten zabieg pozwoli składnikom odpowiednio się nawodnić, rozluźnić gluten oraz aktywować środki spulchniające. W rezultacie gładsze, bardziej spójne, a same placuszki delikatniejsze i bardziej puszyste.

Smażenie placków zacznij od rozgrzania na patelni niewielkiej ilości tłuszczu. Ciasto nabieraj łyżką i nakładaj na rozgrzany olej. Smaż na niskiej mocy palnika z obu stron na złoty kolor.

Gotowe placuszki układaj na ręcznikach papierowych, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.

Lekko wystudzone placuszki podajemy posypane cukrem pudrem. Świetnie smakują też ze śmietaną oraz dżemem. Najlepiej jeśli te dwa dodatki będą razem. Możesz też je podać po prostu z mlekiem. Życzę smacznego i pysznych placuszków!

Zobacz też przepis na fit placki twarogowe bez mąki pszennej.

Placuszki z serka wiejskiego 

Placuszki z serka wiejskiego 

Placuszki z serka wiejskiego 

Dziękujemy, że przeczytałeś ten artykuł do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl

Napisz komentarz