Blog posts

Kotlety ziemniaczane z serem

Kotlety ziemniaczane z serem

Bez mięsa, drugie danie, Obiady, Ziemniaki

Sprawdzony przepis na pachnące kotlety ziemniaczane w pysznej chrupiącej panierce. To idealna propozycja na swojski domowy obiad z bardzo prostych składników. My proponujemy je w wersji bezmięsnej, ale zapewniamy, że są naprawdę pyszne! Z pewnością jest to świetny pomysł na danie wegetariańskie, które będzie smakować bardzo tradycyjnie. Polecamy!

Przepis na kotlety ziemniaczane nadziewane serem żółtym znajduje na naszej rodzinnej liście ulubionych. Kotlety ziemniaczane przepisy, które z pewnością bardzo często goszczą na naszych stołach. Kotlety z ziemniaków z pieczarkami, z boczkiem, z kiełbasą, a także kapustą i twarogiem. To bardzo popularne i ekonomiczne danie, do którego możemy wykorzystać końcówki wędlin, sera lub twaróg, któremu kończy się termin przydatności.

Kotlety ziemniaczane w panierce przepis, który polecamy również jako świetny pomysł na ziemniaki gotowane. Często zostają nam przecież ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia i zastanawiamy się, jak je wykorzystać. Dzięki takim pomysłom, możemy w kilka minut przygotować pyszne danie dnia dla całej rodziny. Zobacz także jak zrobić smaczne kotlety z jajek. Sprawdź również nasz przepis na aromatyczne kotlety z mortadeli z frytkami. Jak zrobić kotlety ziemniaczane? Zapraszamy na przepis!

Kotlety ziemniaczane z serem 


Szklanka ma 250 ml

Z podanych składników uzyskasz 6 dosyć sporych kotletów.

Kotlety ziemniaczane z serem 

Składniki: 

Na kotlety: 

  • ziemniaki: 0,5 kg
  • mąka pszenna: 0,5 szklanki
  • jajka: 1 szt.
  • sól: 1/3 łyżeczki
  • pieprz: 1/3 łyżeczki
  • ser żółty starty: 1 szklanka
  • olej do smażenia

Panierka:

  • bułka tarta
  • jajko: 1 szt.
  • szczypta soli

Kotlety ziemniaczane z serem 


Kotlety ziemniaczane z serem 

Przygotowanie: 

Jak zrobić kotlety z ziemniaków?

Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dobrze rozgniatamy tłuczkiem. Zostawiamy do wystudzenia.

Do zimnych ziemniaków dodajemy mąkę, jajko, sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.

Masę dzielimy na 6 równych części. Z każdej formujemy kulkę, którą następnie rozpłaszczamy. Płaskie kotlety układamy na blacie lub desce.

Ser ścieramy na tarce. Na środek każdego placuszka nakładamy porcję sera, którą dobrze przykrywamy ciastem. Formujemy ładne, płaskie kotlety.

Każdy kotlet panierujemy w jajku oraz bułce tartej i smażymy na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor. Warto wspomnieć o tym, aby nie trzymać kotletów w jajku zbyt długo, ponieważ doprowadzi to do ich zbytniego zmiękczenia. Po prostu szybko zanurzamy w jajku i panierujemy w bułce.

Kotlety z ziemniaków z czym podawać? 

Doskonale smakują z sosami, np. pieczarkowym lub koperkowym. Świetnie komponują się również z sosami mięsnymi oraz gulaszem. Nam smakują podane tylko z domową mizerią. Kotlety z ziemniaków i sera są naprawdę pyszne!

Życzymy smacznego!

Kotlety ziemniaczane z serem 

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *