Pyszna, bardzo prosta w przygotowaniu sałatka wiejska z ziemniakami, jajkiem i boczkiem. Do przygotowania tej wyjątkowej sałatki zainspirował mnie Remigiusz Rączka i jego przepis na wiejski szałot z gotowanymi ziemniakami i jajkiem, ale w wyjątkowym wydaniu. To co wyróżnia tę sałatkę, to właśnie sposób przygotowania jajek, które nie są gotowane, ale smażone wraz z wędzonym boczkiem i po pokrojeniu wymieszane z ziemniakami i domowym ogórkiem kiszonym. Na koniec sałatkę doprawiamy odrobiną octu, a także solą oraz pieprzem i gotowe!
Sałatka świetnie smakuje podana zarówno na ciepło jak i w temperaturze pokojowej. Podobnie jak sałatka z ziemniakami i jajkiem oraz sałatka ziemniaczana z rzodkiewką dobrze komponuje się z daniami mięsnymi, ale może też być serwowana jako samodzielne danie. I chociaż jest bez majonezu, to jego dodatek pozostaje w tym wypadku kwestią gustu. Aby sałatka wyszła zawsze idealna, warto użyć ziemniaków o małej zawartości skrobi. Dzięki temu nie rozmokną i nie rozpadną po wymieszaniu z pozostałymi składnikami.
Ziemniaki możesz ugotować ze skórką lub bez. Cebulkę możesz dodać na surowo lub podsmażyć razem z boczkiem. Dzięki tym prostym zmianom sałatka za każdym razem będzie smakować nieco inaczej i kolejny raz zaskakiwać. Dzięki temu przepisowi być może odkryjesz smak sałatki ziemniaczanej na nowo! To propozycja, której z pewnością nie powinno jej zabraknąć w żadnym bufecie imprezowym. Lekko pikantna, soczysta i delikatnie kremowa. Polecam!
Sałatka wiejska
Składniki:
- ziemniaki: 1/2 kg
- średnia cebula: 2 szt.
- domowy ogórek kiszony: 4 szt.
- jajka od szczęśliwych kur: 5 szt.
- boczek wędzony: 150 – 200 g
- ocet do smaku
- posiekana natka pietruszki: 1 łyżka
- sól i pieprz do smaku
Sałatka wiejska przepis
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Lekko przestudź i pokrój w kostkę i przełóż do miski.
Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na złoty kolor na patelni. Gdy boczek się zrumieni, zdejmij z patelni i przełóż do pokrojonych ziemniaków. Z kolei na tłuszcz, który został ze smażenia dodaj pokrojoną w kostkę cebulkę. Smaż przez kilka minut, aż się zeszkli.
Podsmażoną cebulkę wraz z tłuszczem również przełóż do miski z ziemniakami i boczkiem. Dodaj pokrojone w kostkę ogórki.
Na patelnię po smażeniu wbij jajka i bez mieszania usmaż, aż żółtka lekko się zetną.
Smażony placek z jajek zdejmij z patelni, pokrój w kostkę i dodaj do pozostałych składników. Dodaj też posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku odrobiną octu oraz solą i pieprzem.
Sałatkę wiejską możesz przechowywać w lodówce przez około 3 dni.
Zobacz również przepis na zapiekankę chłopską.
Smacznego!
Dziękujemy, że przeczytałeś ten tekst do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl