Blog posts

Cukinia zasmażana do obiadu

Cukinia zasmażana do obiadu

Dania bez mięsa, drugie danie, Obiady, Warzywa

Cukinia zasmażana z cebulą i czosnkiem, to idealny sposób na przygotowanie prostego dodatku do dania głównego. To nasz ulubiony przepis na cukinię smażoną na maśle, który nie tylko wydobywa jej naturalne walory smakowe. Ale też dowodzi, że nie trzeba mocno komplikować potraw, aby przygotować coś naprawdę dobrego. Podaj ją do tego, co najbardziej lubisz: do ryby, kurczaka, steku z grilla lub do pieczonych ziemniaków! Do przepisu potrzebujesz tylko prostych produktów, które z pewnością masz w swojej kuchni. A jako główny składnik możesz wykorzystać zarówno młodą jak i bardziej wyrośniętą cukinię, dzięki czemu bez problemu dostosujesz przepis do swoich potrzeb. Łatwość z jaką przygotujesz ten dodatek, równa się naszej szybkiej surówce z cukinii i marchewki do obiadu lub cukinii duszonej do obiadu. Jeśli szukasz więc pomysłu na to, jak smacznie usmażyć cukinię lub jak zrobić cukinię do drugiego dania, nasz przepis okaże się strzałem w dziesiątkę! Zapraszamy!

Cukinia zasmażana


Cukinia zasmażana do obiadu

Składniki: 

  • średniej wielkości cukinia: 3 szt.
  • duża cebula: 1 szt.
  • czosnek: 1 ząbek
  • masło: 2 łyżki
  • mąka: 1 łyżka
  • kwaśna śmietana: 2 łyżki
  • ocet: 1 łyżka
  • woda lub bulion: 3/4 szklanki
  • świeżo posiekany koperek: 2 – 3 łyżki
  • sól i pieprz do smaku

Cukinia zasmażana


Cukinia zasmażana – przepis 

Przygotowanie: 

Do przygotowania przepisu potrzebne będą: mandolina lub tarka do warzyw, durszlak, deska do krojenia oraz garnek/patelnia i podstawowe przybory kuchenne.

Do przepisu najlepiej sprawdzi się cukinia młoda lub średniej wielkości, ale można wykorzystać również dużą cukinię. Jeśli zdecydujesz się na ten ostatni wariant, cukinię należy całkowicie obrać i usunąć z niej gniazda nasienne.

 

Dostosuj ilość octu oraz koperku do własnych preferencji. Ilości użyte w naszym przepisie są bardzo ostrożne, więc jeśli lubisz bardziej wyraziste w smaku dania, z powodzeniem możesz dodać ich nieco więcej

Cukinie umyj i odetnij końce. Z cukinii obierz większą część skórki, pozostawiając nieco zielonej części, aby nadać gotowej potrawie nieco koloru. Następnie używając mandoliny pokrój cienko cukinię, przełóż na durszlak, posyp solą, wymieszaj i zostaw na 15 – 20 minut. Jeśli wolisz, cukinię możesz zamiennie zetrzeć na tarce na dużych oczkach.

W trakcie, gdy cukinia „pozbywa się” wody, w garnku lub na patelni rozpuść masło i dodaj pokrojoną w małą kosteczkę cebulę, a następnie smaż do momentu, gdy cebula się zeszkli i będzie miękka. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę przesmaż.

Teraz do cebuli dodaj mąkę, smaż i mieszaj, aż całość nabierze jasnozłotego koloru. W trakcie smażenia obserwuj, czy zasmażka zbyt mocno się nie rumieni. Moment kiedy osiągnie blado złoty kolor, jest idealny aby dodać wodę lub bulion, a następnie dobrze odciśnięte z płynu cukinie.

Smaż przez kolejne 5 – 7 minut, często mieszając, a gdy reszta płynu oddanego przez cukinię połączy się z zasmażką, dodaj zahartowaną śmietanę oraz ocet. Na koniec dodaj posiekany koperek oraz dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Cukinię przełóż na talerz. Udekoruj koperkiem oraz szczyptą mielonej papryki. Podawaj na ciepło jako dodatek do dań obiadowych.

Cukinia smażona przepis

Ten prosty przepis na cukinię smażoną do obiadu kilka lat temu przywiózł nasz znajomy z Węgier. To tradycyjne węgierskie danie nieco zanikło w nowoczesnej kuchni. Choć można w nim znaleźć podobieństwa do naszej zasmażanej kapusty, to jednak jest to zupełnie inne danie, nie tylko z uwagi na główny składnik. Főzelék, bo tak nazywa się to potrawa, czerpie z najróżniejszych gatunkowo warzyw i zazwyczaj jest zagęszczana zasmażką oraz kwaśną śmietaną. Szatkowana cukinia z cebulą i czosnkiem, to jedna z wersji tej pysznej potrawy. Przepisowy związek w polskim wydaniu mogą mieć nasze zasmażane buraczki lub zasmażana młoda kapusta. Zarówno w pierwszym jak i w drugim wypadku w polskich przepisach spotyka się również śmietanę. Domowa, dobra cukinia smażona na maśle w naszym wydaniu jest więc  stylizowana na tym oryginalnym przepisie, ale pozostaje otwarta na polskie realia kulinarne. To taki mały kulinarny romans subtelnie dostosowany do polskiej kuchni w sensie praktycznym i ekonomicznym. 

Cukinia smażona z cebulą i czosnkiem

Ta pyszna cukinia smażona z cebulką i czosnkiem, to oczywiście tylko jeden z wielu sposobów na przygotowanie tego warzywa. Niemniej jednak, to właśnie smażenie jest najszybszą techniką przyrządzania cukinii. Nie jest żadną tajemnicą, że cukinia uwielbia masło i właśnie to połączenie smaków jest cudowne. A skoro masło, to i czosnek! Prawda? To jeden z niezrównanych trików, aby wydobyć z warzyw to, co najlepsze. W tym przepisie dominują świeże warzywa, a w zasadzie głównie cukinia. Jeśli chcesz z niego stworzyć pełnowartościowe danie, wymieszaj zasmażoną cukinię z ugotowanym makaronem i tu świetnie sprawdzą się muszelki. Przed podaniem posyp wszystko startym parmezanem i gotowe! Korzystajmy z sezonu na cukinię, ponieważ świeże, letnie produkty gwarantują łatwe przygotowanie i doskonały smak. Jeśli szukasz innych sposobów na cukinię, zobacz jak smakuje nasza cukinia słodko – kwaśna oraz placki z cukinii z wędzonym boczkiem.

Smacznego!

Cukinia zasmażana

Cukinia zasmażana

Dziękujemy, że przeczytałeś ten artykuł do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl

Napisz komentarz