Blog posts

Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami

Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami

Dania mięsne, Jednogarnkowe, Obiady, Zupy

Pyszna fasolowa przyjemność, czyli pachnąca zupa z żółtej fasolki szparagowej z ziemniakami na wędzonym kurczaku. Ta doskonała zupa, to idealny pomysł na szybki obiad, ponieważ przygotujesz ją w nie więcej niż 45 minut, a poza świeżą, możesz też użyć fasolki szparagowej mrożonej lub fasolki z puszki. To bonus, dzięki któremu zupę możesz ugotować nie tylko w sezonie na świeżą fasolkę, ale praktycznie o każdej porze roku!

Na naszym Blogu niejednokrotnie pojawiały się przepisy na domowe zupy z ziemniakami. Tym samym dzisiejszy przepis na zupę z fasolki szparagowej z ziemniakami, znalazł się wśród innych jednogarnkowych dań, jak wcześniejsze nasze propozycje na wielowarzywną zupę prezydencką, czy też zupę ogórkową z koperkiem. Pierwsza z wymienionych była jednak daniem bezmięsnym, z kolei druga korzystała z dodatku śmietany. Za to dziś proponujemy pożywną zupę fasolkową na pysznym rosole mięsnym, ale nie przyprawionej śmietaną.

Nasza zupa z kurczakiem, fasolką i ziemniakami, to danie, które warto ugotować nie tylko dla wyjątkowego smaku, ale też cudownego aromatu wędzonych udek, który wypełni cały dom i bez jednego Twojego słowa skrzyknie rodzinę do stołu! Ale to tylko jeden z czynników, które zasługują na wyróżnienie tej pysznej zupy. Aby się jednak o tym przekonać, sprawdź osobiście ten przepis i potwierdź lub zaneguj zaproponowane przez nas połączenie smaków.

Kluczowym składnikiem, który pozwoli ugotować pyszną zupę z fasolką szparagową z ziemniakami jest rzetelnie uwędzone mięso. Oprócz dobrej jakości kurczaka, warto również podczas gotowania zwróć uwagę na ostrożne gospodarowanie solą. Z racji tego, że wędzone udka z zasady są już słone, zupę polecamy doprawić dopiero pod koniec gotowania. Dzięki wszystkim zawartym poniżej wskazówkom możesz w pełni wykorzystać potencjał tej doskonałej zupy, dlatego polecamy zapoznać się na początku z całym wpisem. Zapraszamy!

Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami


Zupa z fasolki szparagowej i ziemniaków

Składniki: 

  • żółta fasolka szparagowa: 300 g
  • ziemniaki: 4 – 5 szt.
  • udko wędzone z kurczaka: 2 szt. (pałki wędzone co najmniej 4 szt.)
  • cebula: 1 szt.
  • czosnek: 2 ząbki
  • olej: 2 łyżki
  • ziele angielskie: 2 – 3 ziarna
  • liść laurowy: 2 szt.
  • słodka papryka w proszku
  • ostry sos chili do smaku
  • płatki papryki czerwonej: 1/2 łyżeczki
  • sól i pierz do smaku
  • świeży koperek do podania


Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami przepis

Przygotowanie: 

Do przygotowania przepisu potrzebne będą oprócz w/w składników również: garnek o pojemności 2,5 – 3 l, przefiltrowana woda oraz podstawowe akcesoria kuchenne. Z podanych przez nas składników wyszło 5 porcji zupy.

Przepis możesz przygotować z większej lub mniejszej ilości składników, zachowując przy tym odpowiednie proporcje i w ten sposób dostosować go do swoich potrzeb.

Nie polecamy zamiany mięsa wędzonego na surowe. To właśnie wędzony kurczak nadaje odpowiedniego smaku i spójności gotowej zupie. Jeżeli wolisz, mięso możesz oddzielić od kości już przed smażeniem, ale warto pamiętać, że bogaty smak zupy bierze się właśnie z mięsa z kością.

Jeśli planujesz użyć fasolki szparagowej mrożonej, dodaj ją w stanie zamrożonym w tej samej fazie gotowania, co fasolkę świeżą i gotuj do miękkości. W przypadku fasolki z puszki, należy ją dodać na sam koniec gotowania, upewniając się wcześniej, że ziemniaki i kurczak są już miękkie.

Zupa jest bardzo łatwa do odgrzania zawsze wtedy, gdy masz na nią ochotę. Możesz ją przechowywać w lodówce nawet do 5 dni lub jeśli chcesz, zamrozić.

Jak ugotować zupę z żółtej fasolki szparagowej z ziemniakami 

Pierwszym elementem, który należy wykonać w tym przepisie jest zrumienienie kurczaka. Ma to niebagatelny wpływ na końcowy smak zupy. W tym celu w dużym garnku rozgrzej olej i dodaj mięso. Smaż, obracając z każdej strony, aż się zrumieni. Następnie wrzuć pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i zblanszuj, cały czas mieszając, aby się nie przypaliła. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką paprykę mieloną. Chwilę razem podsmaż i wlej wodę. Płyn powinien przykryć podsmażone mięso. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Garnek przykryj, zmniejsz moc palnika I gotuj do miękkości mięsa. W czasie gdy kurczak się gotuje, obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Umyj i obetnij końcówki fasolce i pokrój ją na mniejsze kawałki. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je z garnka i odstaw do lekkiego wystygnięcia. Natomiast do wywaru dodaj pokrojone ziemniaki oraz fasolkę szparagową. Jeśli wywar za bardzo odparował, dodaj odpowiednią ilość gorącej wody, aby nie przerywać procesu gotowania.

Przestygnięte mięso z kurczaka obierz od kości, podziel na mniejsze kawałki i dodaj ponownie do wywaru. Gotuj do miękkości warzyw. Na koniec zupę dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, płatkami papryki oraz ostrym sosem.

 Zupę podawaj na gorąco posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Zupa z fasolką szparagową i ziemniakami na wędzonce 

Jedyny zarzut jaki można wysunąć wobec tej zupy odnosi się chyba tylko do naszej świadomości o jakości wędzonych udek lub pałek, które są w sprzedaży. Trudno się nie zgodzić, że większości przypadków jest to prawda. Aby nie zaprzepaścić więc potencjału tego dania, warto poszukać dobrego, sprawdzonego źródła zakupionej wędzonki. Oczywiście największym darem jest posiadanie własnej wędzarni i przygotowanie wędzonego kurczaka od podstaw. Nie jest to jednak czynnik, który może całkowicie zniweczyć plany przygotowania dobrej zupy w wydaniu, które dziś proponujemy. Można bowiem bez problemu kupić w bardzo przystępnych cenach prawdziwie wędzonego, a nie kąpanego w płynie wędzarniczym kurczaka. Złośliwi zapewne stwierdzą, że to tylko formalna poprawność, ponieważ zawsze można doszukać się słabej prozdrowotnej kondycji któregoś z pozostałych składników. Cóż, jeśli można mieć wpływ chociaż na jeden z nich, warto od tego zacząć, a zupa z fasolką szparagową i ziemniakami na wędzonce odpłaci się lepszym smakiem!

Zupa fasolkowa z ziemniakami 

Jeśli chcesz, aby Twoja zupa fasolkowa z ziemniakami zyskała jeszcze więcej smaku, zamiast proponowanej przez nas wody, do garnka z mięsem dodaj bulion. Polecamy, abyś do zupy dodał swoją sprawdzoną odmianę ziemniaków. Doskonale rozumiemy, że jedni wolą, gdy ziemniaki w wywarze są kremowe i delikatne, inni preferują ziemniaki półtwarde. Zastosuj tę, która najbardziej Ci odpowiada. Nie jest to z pewnością tak łagodna propozycja jak chociażby nasza lekka zupa z fasolki szparagowej, czy też zupa kalafiorowa z pomidorami. Domowe zupy, które proponujemy na naszym Blogu, zarówno te pikantne jak i delikatne zawsze są proste w przygotowaniu i tradycyjnie smaczne. Staramy się, aby większość składników, których potrzebujesz, znajdowała się w Twojej spiżarni lub lodówce. Oprócz przepisów na szybkie i łatwe letnie zupy, na lekką przekąskę sprawdzi się też nasza sałatka z fasolki szparagowej lub makaron z fasolką szparagową i kurczakiem. Na zimę zaś proponujemy naszą sprawdzoną fasolkę szparagową do słoików.

Smacznego!

Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami

Dziękujemy, że przeczytałeś ten artykuł do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl 

Napisz komentarz