Blog posts

Ciasto marchewkowe przepis

Ciasto marchewkowe przepis

Ciasta i desery, Święta, Z piekarnika

Przepis na pyszne, wilgotne ciasto marchewkowe z cynamonem, orzechami i kremem mascarpone. Ciasto jest miękkie, soczyste i wypełnione orzechami oraz skórką pomarańczową. Jednak najwięcej smaku pochodzi z brązowego cukru, gałki muszkatułowej oraz cynamonu i imbiru. Żaden ze smaków nie jest w nim dominujący. Są idealnie zrównoważone. To proste ciasto marchewkowe na oleju i maślance, które zawsze wychodzi i z pewnością nigdy nie skończysz na jednej porcji!

Nasze ciasto marchewkowe jest z pianką z całych jajek, które należy ubić z cukrem na gładką i puszystą masę. Następnie bardzo wolno dodajemy olej, cały czas miksując, dzięki czemu ciasto będzie wilgotne od oleju, puszyste od jajek, ale nie tłuste. Do ciasta polecamy dodać koniecznie brązowy cukier, który nada mu pyszny lekko karmelowy smak. To ciasto marchewkowe przekładane idealnie uzupełnia nasz pyszny krem z mascarpone do tortu. Koniecznie wypróbuj!

Łatwe ciasto marchewkowe z orzechami i masą z serka to także świetna propozycja na tort. To ciasto, które doskonale smakuje również następnego dnia po przygotowaniu. Nadal jest bardzo wilgotne i pachnące. Do ciasta można dodać również inne bakalie, np. rodzynki lub żurawinę. Masę marchewkową możesz także wykorzystać do przygotowania pysznych babeczek. Jak upiec ciasto marchewkowe z bakaliami? Zapraszamy na sprawdzony przepis!

Forma do pieczenia: 25 x 25 cm

Ciasto marchewkowe


Ciasto marchewkowe 

Składniki:

  • mąka pszenna: 200 g
  • jajka: 2 szt.
  • marchewka drobno starta: 200 g
  • olej roślinny: 150 ml
  • cukier brązowy: 180 g
  • maślanka: 1/3 szklanki
  • orzechy włoskie posiekane: 50 g + 15 do dekoracji
  • skórka pomarańczowa: 3 łyżki
  • proszek do pieczenia: 1 płaska łyżeczka
  • soda: 1 płaska łyżeczka
  • cynamon: 1 płaska łyżeczka
  • imbir: 1/4 łyżeczki
  • gałka muszkatułowa: 1/4 łyżeczki
  • szczypta soli

Oraz krem z mascarpone do tortu ==> PRZEPIS 

zdjęcie przedstawiające ciasto marchewkowe według przepisu z bloga kuchnia na wypasie


Ciasto marchewkowe przepis

Przygotowanie: 

Wszystkie składniki na ciasto marchewkowe muszą mieć temperaturę pokojową.

Jajka ubij do podwojenia objętości. Następnie dodaj do nich cukier i ubijaj do momentu, aż się masa stanie się gładka. Do masy cienkim strumieniem zacznij wlewać olej, cały czas ubijając, aż olej przestanie być widoczny. Dodaj maślankę i dokładnie wymieszaj.

Dodaj startą marchewkę, posiekane orzechy oraz skórkę pomarańczową. Bardzo delikatnie wymieszaj.

W oddzielnym naczyniu wymieszaj suche składniki, czyli przesiane razem: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę oraz imbir. Wsyp do miski z marchewką i dokładnie, ale delikatnie połącz składniki.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Wstaw do nagrzanego do 170 stopni i piecz ok. 40 minut. Stopień upieczenia ciasta najlepiej sprawdź wykałaczką. Jeśli jest czysta, ciasto jest gotowe, jeśli nie, kontynuuj pieczenie jeszcze kilka minut i ponownie sprawdź.

Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika, a po 10 minutach z formy. Zostaw do wystygnięcia.

Wystudzone ciasto przekrój na dwa cienkie placki. Według podanego przepis przygotuj krem z serka mascarpone. 3/4 kremu wyłóż na 1 część ciasta i przykryj drugim plackiem. Delikatnie dociśnij.

 

Resztą masy udekoruj ciasto i posyp orzechami. Ciasto możesz również udekorować polewą z czekolady.

Odstaw do lodówki, aż masa stężeje.

Zobacz również przepis na pyszne domowe ptasie mleczko, a także na sernik pomarańczowy na kruchym spodzie. Godna uwagi jest także nasza szarlotka szwedzka z cynamonem oraz ciasto marchewkowe bez mąki.

Życzymy smacznego!

Redakcja kuchnianawypasie.pl 

Ciasto marchewkowe

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *