Blog posts

Makaron z pomidorami i mozzarellą

Makaron z pomidorami i mozzarellą

Dania bez mięsa, Obiady

Makaron z pomidorami i mozzarellą, to łatwy w przygotowaniu pomysł na pyszny bezmięsny obiad z piekarnika, który można przygotować zarówno ze świeżymi pomidorami malinowymi, koktajlowymi lub cherry, a także z pomidorami z puszki. Jest więc nie tylko idealnym przepisem na lato, gdy nie masz ochoty na wielogodzinne stanie w kuchni, ale też poza sezonem, gdy potrzebujesz koncepcji na szybki, 30 minutowy obiad! Wystarczy usmażyć pomidorki z czosnkiem na oliwie z oliwek, a następnie wymieszać z makaronem oraz kulkami mozzarelli i wstawić na chwilę do piekarnika. aby ser się roztopił. Ten zapiekany makaron jest tak pyszny, że z pewnością zadowoli zarówno wegetarian jak i mięsożerców!

Nasze smażone pomidory z makaronem zapiekane w piekarniku, to przepis, który pokocha cała rodzina! Podobnie jak nasze wcześniejsze przepisy na pachnący prażonymi pestkami makaron z dynią, szybki makaron z serkiem mascarpone i kremowy makaron z sosem Alfredo, jest daniem bez dodatku mięsa. A także idealnym pomysłem wówczas, gdy masz mało czasu, a nie chcesz rezygnować z dobrego, domowego jedzenia! Zapiekane pomidory są słodkie, soczyste i doskonale wyeksponowane czosnkiem oraz oliwą z oliwek. Uzupełnione kremową mozzarellą oraz wybranym przez Ciebie makaronem tworzą cudowne danie o śródziemnomorskich smakach. Z kolei symboliczna ilość składników, to definicja najlepszych skrótów w gotowaniu, które pozwalają przygotować szybkie i pyszne jedzenie!

Ta prosta zapiekanka makaronowa z pomidorami i mozzarellą już nie raz zwiodła innych swoją prostotą. Jest to jednak wyjątkowe danie, które sprawdzi się nie tylko w dni, gdy nie masz czasu na gotowanie. Ten makaron możesz podać jako samodzielny posiłek bezmięsny lub jako dodatek do dań mięsnych. Do przygotowania tego przepisu polecamy użyć pomidorków koktajlowych, które podczas smażenia pękają i cudownie karmelizują się w oliwie z oliwek. Wytwarzając przy tym pełen smaków sos, który tworzy idealną polewę do makaronu. Jeśli ktoś z Was spotkał się kiedyś z daniem o nazwie makaron Caprese, z pewnością znajdzie tu naszą zapiekaną interpretację tego przepisu. Polecamy nie tylko na szybki obiad w tygodniu, ale też na kolację we dwoje!

Makaron z pomidorami i mozzarellą


Makaron z pomidorami 

Składniki:

  • oliwa z oliwek: 1 – 2 łyżki
  • pomidorki koktajlowe lub cherry: 350 – 400 g
  • mozzarella kulka: 125 g
  • czosnek: 1 ząbek
  • masło: 1 łyżka
  • makaron spaghetti, tagliatelle lub fettucine: 250g
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża bazylia do podania

Makaron z pomidorami i mozzarellą


Makaron z pomidorami przepis

Przygotowanie: 

Do przygotowania tego dania potrzebne będą też: patelnia, garnek do ugotowania makaronu oraz naczynie do zapiekania.

W naszym przepisie użyliśmy makaronu spaghetti, ale tak naprawdę sprawdzi się każdy, który akurat masz pod ręką.

Wybierz też najświeższe pomidory. Jeśli nie masz małych pomidorków tj. koktajlowych, cherry lub daktylowych, możesz użyć też klasycznych pomidorów np. malinowych. Duże pomidory należy wówczas pokroić w kostkę.

Makaron ugotuj w odpowiedniej ilości osolonej wody zgodnie z przepisem na opakowaniu.

W trakcie, gdy gotuje się makaron, rozgrzej piekarnik do 200 °C.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodaj dokładnie umyte i osuszone pomidorki oraz szczyptę soli. Smaż na średniej mocy palnika, co pewien czas mieszając przez ok. 10 – 15 minut, aż pomidory zmiękną.

Gdy makaron się ugotuje, odlej 100 ml płynu z gotowania. Makaron odcedź, przełóż na patelnię, dodaj łyżkę masła i wlej wodę z gotowania makaronu. Wymieszaj z pomidorkami i powstałym sosem. Chwilę przesmaż razem, aż masło się rozpuści, a następnie przełóż się do naczynia żaroodpornego.

Mozzarellę pokrój na plastry i rozłóż na makaronie. Naczynie wstaw do piekarnika i zapiekaj ok. 7 – 10 minut, aż mozzarella się stopi.

Po wyjęciu z piekarnika, posyp listami bazylii, świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Podawaj na gorąco.

Smacznego!

Makaron Caprese 

Pomidory i mozzarella, to połączenie smaków, które nigdy nie zawodzi. Wszyscy wiemy, że latem, gdy pomidory są w szczycie sezonu, mają cudowny, bezkonkurencyjny smak. Z kolei zimą, mimo tego, że wciąż wyglądają jak pomidor, często nas rozczarowują, a wręcz zniechęcają. Pieczenie koncentruje smak pomidorów, wzmacniając ich naturalną słodycz. Podsmażanie ich na oliwie z oliwek zwiększa jeszcze wartość wchłaniania składników odżywczych. Dzięki temu w prosty sposób możemy poprawić smak pozasezonowych pomidorów. Albo zamiennie użyć do przepisu na makaron Caprese pomidorów z puszki. Jeśli wolisz jednak bardziej treściwy obiad jednogarnkowy z pewnością spodoba Ci się nasza zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym lub zapiekanka makaronowa z kiełbasą.

Dziękujemy, że przeczytałeś ten artykuł do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl

Napisz komentarz