Blog posts

Chrupiące kanapki z pieczarkami i serem

Chrupiące kanapki z pieczarkami i serem

Dla dzieci, Grzyby, Kanapki, Obiady, Przekąski, Śniadanie, Z piekarnika

3 – składnikowe, bardzo aromatyczne i idealnie chrupiące kanapki z pieczarkami i serem. Takie chrupiące kanapki to świetny pomysł na bardzo szybką i pyszną przekąskę. Wystarczy kromki chleba posmarować farszem ze startych pieczarek, żółtego sera i łyżki śmietany. Niczego nie musisz podsmażać! 15 minut w piekarniku wystarczy, żeby wszystko się dobrze zapiekło i zrumieniło. Kromeczki pachną fantastycznie, a smakiem do złudzenia przypominają zapiekanki z dawnych lat. Tych, w których nie żałowano pieczarek, a pieczywo było pachnące i super chrupiące. Zapraszamy zatem na przepis na chrupiące kanapki z piekarnika i mamy nadzieję, że nie będzie to pomysł tylko na raz 🙂.

Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na proste dania z piekarnika. Min. hit naszego bloga, czyli zapiekanki gyros, oryginalne zapiekanki „kominy” z bagietki, oraz ekspresowe zapiekanki z chleba tostowego.

Chrupiące kanapki z pieczarkami i serem


Chrupiące kanapki z pieczarkami i serem

Składniki:

  • chleb: 6 kromek
  • pieczarki średniej wielkości: 8 -10 szt.
  • ser żółty: 100 g
  • śmietana gęsta: 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku
  • papier do pieczenia

Chrupiące kanapki z pieczarkami i serem


 

Chrupiące kanapki z pieczarkami i serem

Wykonanie:

1. Połowę pieczarek ścieramy na małe, a drugą na duże pazurki. Ser ścieramy na małych oczkach. Pieczarki i ser wkładamy do miski, a następnie dodajemy śmietanę, oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni góra/dół.

3. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę układamy chleb. Następnie na każdą kromkę nakładamy odpowiednią ilość farszu. Nie powinno go być zbyt grubo, ale też nie za cienko. Po zapieczeniu mamy wyraźnie czuć, że jest to farsz pieczarkowy, a nie tylko „pachnący” pieczarką 😉🙂.

4. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po upływie tego czasu, podnosimy temperaturę do 200 stopni i włączamy górną grzałkę. Dopiekamy 2 minuty i wyjmujemy z piekarnika.

5. Podajemy polane keczupem lub innym ulubionym sosem.

Smacznego!

Chrupiące kanapki z pieczarkami i serem

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *