Blog posts

Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa

Wielkanoc, Zupy

Tradycyjna zupa chrzanowa z białą kiełbasą, jajkiem i ziemniakami, najprostsza, a jednocześnie najlepsza, w wersji ze świeżo startym chrzanem. To właśnie świeży chrzan nadaje naszej zupie odpowiedniej pikantności, a śmietana niezbędnej kremowości i konsystencji. Podana z niewielką porcją białej kiełbasy, wiejskim jajkiem oraz świeżą natką pietruszki tworzy prawdziwy rarytas! To pyszna i nieszablonowa propozycja na Wielkanoc lub inny wiosenny dzień! Prawdziwe polskie danie z tradycyjnymi składnikami i smakami. Czego oprócz chrzanu potrzebujesz do przygotowania tej wyjątkowej zupy? Oczywiście dobrej jakości, domowej białej kiełbasy, a także kilku klasycznych warzyw, aby ugotować podstawę zupy, czyli pyszny bulion. Najczęściej spotykane przepisy na zupę chrzanową, przygotowywane są na wędzonce lub rosole. My proponujemy aromatyczny wywar na surowej białej kiełbasie. Jak zrobić pyszną, domową zupę chrzanową? Zapraszamy na przepis!

Zupa chrzanowa przepis


Zupa chrzanowa

Składniki: 

  • pietruszka: 1 szt.
  • kawałek selera
  • cebula: 1 szt.
  • biała część pora
  • kawałek marchewki
  • ziemniaki: 3 szt.
  • czosnek: 2 ząbki
  • suszone grzyby leśne – borowiki, podgrzybki lub mieszane: 10 – 15 g
  • liść laurowy: 2 szt.
  • ziele angielskie: 2 – 3 ziarna
  • masło: 1 łyżka
  • biała kiełbasa surowa: 500 g
  • ugotowane na twardo jajka: 3 szt.
  • śmietanka 30 % słodka: 3 – 4 łyżki
  • świeży chrzan tarty: 1 – 2 łyżki w zależności od upodobań
  • suszony majeranek lub tymianek: 1 łyżeczka
  • drobno posiekana natka pietruszki: 1 łyżka
  • sok z cytryny do smaku
  • sól i pieprz do smaku

Powyższe składniki na zupę chrzanową możesz rzecz jasna dostosować do swoich upodobań smakowych. W składnikach uwzględniliśmy świeży chrzan tarty. ale równie dobrze sprawdzi się chrzan ze słoika. W jednym i drugim przypadku warto dodawać go zupy stopniowo i kontrolować jej smak.

Zupa chrzanowa przepis


Zupa chrzanowa – przepis

Przygotowanie: 

Do przygotowania tego przepisu potrzebne będą: garnek o pojemności około 4 litrów, deska do krojenia, tarka do warzyw oraz podstawowe akcesoria kuchenne. Czas przygotowania składników, to około 10 – 15 minut. Czas gotowania, to 40 – 45 minut.

Przepis na zupę chrzanową zaczynamy od przygotowania składników. Obrane warzywa, czyli ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, cebulkę, białą część pora i selera kroimy w niewielką kostkę. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.

W szerokim garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy resztę pokrojonych warzyw (oprócz czosnku). Warzywa możemy podlać odrobiną wody lub bulionu. Po kilku minutach smażenia, warzywa zalewamy 1,5 l przefiltrowanej ciepłej wody, dodajemy suszone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu.

Gdy warzywa będą al dente dodajemy nakłutą w kilku miejscach białą kiełbasę i doprowadzamy do pierwszej fazy wrzenia, ale nie zagotowujemy. Zmniejszamy moc palnika i parzymy (nie gotujemy) przez około 20 – 25 minut pilnując, aby wywar się nie zagotował. W tym czasie biała kiełbasa się zaparzy, a warzywa zmiękną.

Podczas parzenia kiełbasy gotujemy na twardo jajka oraz ścieramy na drobnych oczkach obrany, świeży chrzan. Jeśli jest taka możliwość warto  zetrzeć go na zewnątrz. Do zupy można też dodać gotowy chrzan ze słoika. Należy go wówczas dodać więcej niż w przepisie.

Zaparzoną białą kiełbasę wyjmujemy z garnka. Do zupy dodajemy starty chrzan (najlepiej stopniowo, aby kontrolować ostrość) oraz czosnek i otarty majeranek. Zupę chrzanową zagęszczamy zahartowaną śmietanką. Jeśli według Ciebie, zupa nie jest jednak wystarczająco gęsta, możesz ją zaprawić odrobiną mąki rozprowadzonej w niewielkiej ilości płynu.

Na koniec zupę doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Zupę chrzanową podajemy z pokrojoną w plasterki białą kiełbasą, pokrojonym w połówki lub ćwiartki jajkiem oraz posiekaną natką pietruszki.

Zobacz też przepis na zupę chrzanową krem.

Zupa chrzanowa przepis

Dziękujemy, że przeczytałeś ten tekst do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl

Napisz komentarz