Efektowne, bardzo proste wykonaniu ciasto skubaniec sypany – warstwowy, to nasza propozycja, żeby zaskoczyć gości jego bogactwem smaku i pięknym wyglądem. Doskonałe ciasto na weekend, a także do codziennej kawy. Ciasto bez wątpienia przykuwa uwagę delikatną różową pianką, która świetnie kontrastuje z pozostałymi składnikami. Pomiędzy słodką pianką i kakaowym ciastem napotkamy aroniowy dżem, który swoim kwaskowym smakiem idealnie przełamuje te słodkości.
A teraz taka mała ciekawostka. Otóż w Rosji ten wypiek nazywany jest „ciastem Gagarina”. Anegdota mówi, że Gagarin będąc w Polsce, został poczęstowany skubańcem i był nim tak oczarowany, że poprosił polskich przyjaciół o przepis. Godne uwagi jest to, że ciasto stało się w ZSRR popularne, a nazwę przyjęło od nazwiska znanego kosmonauty. Do dziś jest znane pod taką właśnie marką😉. Jeśli ktoś z Was posiada większą wiedzę w w/w temacie, będziemy wdzięczni za info 😊.
Jeśli szukasz więc szybkiego i pysznego ciasta, którego przygotowanie nie pobrudzi Ci rąk, ani pełnej zmywarki do naczyń. To nasz przepis jest właśnie dla Ciebie! Bez wątpienia ciasto odwdzięczy Ci się niebanalnym smakiem i wyglądem. Zapewniamy, że wielokrotnie będziesz wracać do tego przepisu. Polecamy.
Ciasto skubaniec sypany – warstwowy
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 100 gr. masła
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 galaretka wiśniowa
- 2 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 słoiczek (330 gr) kwaśnego dżemu
Ciasto skubaniec sypany – warstwowy
Wykonanie:
1. Oddzielamy białka od żółtek.
2. Żółtka, masło, mąkę, cukier i proszek razem miksujemy, aż powstanie żwirek.
3. Dwie trzecie powstałego ciasta odkładamy na bok, a do reszty dodajemy kakao i ponownie miksujemy. Jeśli masa jest zbyt sucha, możemy dodać odrobinę wody.
4. Tortownicę 20/22 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Następnie wykładamy 3/4 jasnej masy. Lekko uklepujemy łyżką. Na niej rozprowadzamy dżem, który pokrywamy ciastem z kakao.
5. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Kiedy masa już nie wypływa z naczynia, wtedy stopniowo dodajemy proszek galaretki, nie przerywając ubijania. Pianę wykładamy na ciasto, natomiast wierzch posypujemy resztą białego ciasta.
6. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, półkę niżej niż środek. Pieczemy ok 45 – 55 minut.
Smacznego!
KOLORgotowania
11 listopada 2020 at 2:21 pmBudową trochę przypomin apyszny pleśniaczek 😀
KuchniaNaWypasie
16 listopada 2020 at 9:46 amTak. Dokładnie to pleśniak 🙂
Basia Kalisz
15 maja 2021 at 5:43 pmPyszne ciasto, tak jak lubię kruche nie za słodkie. A pianka, po prostu bajeczna. Piekłam już dwa razy i zawsze jest za mało. 🙂
asgio
9 maja 2022 at 11:42 amCzym ciasto miksujemy ? Zwykłymi końcówkami do ubijania ?
KuchniaNaWypasie
12 maja 2022 at 3:35 pmMiksujemy nożem do rozdrabniania.
Można zrobić również kruszonkę ręcznie.