Blog posts

Pieczone ziemniaki – sprawdzony przepis

Pieczone ziemniaki – sprawdzony przepis

drugie danie, Grill, Obiady, Przekąski, Z piekarnika, Ziemniaki

Ziemniaki z piekarnika – sprawdzony przepis na chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku pieczone ziemniaki do obiadu. Pyszne ziemniaki z blachy to jeden z naszych ulubionych dodatków do wielu dań zarówno mięsnych jak i wegetariańskich. Pieczone ziemniaczki w czosnkowo – ziołowej marynacie, obgotowane wcześniej w wodzie z dodatkiem sody, to pomysł na pyszne dopełnienie rodzinnego obiadu. Jak zrobić chrupiące ziemniaki w piekarniku? Jakie ziemniaki wybrać do zapiekania w piekarniku?

Pieczone ziemniaki z piekarnika po uprzednim obgotowaniu w wodzie z dodatkiem sody są bardziej chrupiące. Dlaczego? Soda wpływa na pH wody, alkalizując ją. Dzięki temu zewnętrzna warstwa ziemniaków staje się bardziej krucha. Wpływa to na jej chrupkość po upieczeniu. Wewnątrz, ziemniaki są wyjątkowo kremowe, delikatne i bardzo aromatyczne. Ziemniaki pieczone odpłacą się nam wyjątkowym smakiem, jeśli zadbamy o ich dobrą i sprawdzoną jakość. Byle(jakość) zemści się i z dania zadowoleni nie będziemy.

Pieczone ziemniaki w piekarniku – z czym podać? To bez wątpienia świetny dodatek do kurczaka, żeberek, ryby, golonki w kapuście i do pieczonej karkówki z grilla. Bardzo dobrze sprawdza się jako samodzielne danie np. jako obiad bezmięsny. Pieczone ziemniaki przepis, który dopełni również smak wielu sałatek zarówno na ciepło i na zimno. Zastosowanie ziemniaków pieczonych ogranicza chyba tylko nasza wyobraźnia:)

Ziemniaki zapiekane w piekarniku przepis, który cieszy się niesłabnącą popularnością. To nasze polskie smaki, do których zawsze chętnie wracamy. Oczywiście nie dorównają one nigdy smakiem ziemniakom pieczonym w ognisku. Ale też nie o konkurencję z nimi tu chodzi. Raczej o to, byśmy szukali nowych inspiracji. Dzięki temu naszej kuchni nigdy nie będzie nudno, cały dom wypełnią piękne zapachy, a nawet prosty obiad stanie się wyjątkową ucztą. Czego rzecz jasna wszystkim serdecznie życzymy 🙂

Pieczone ziemniaki - sprawdzony przepis


Pieczone ziemniaki – sprawdzony przepis

Składniki: 

Na 4 osoby: 

  • ziemniaki: 1kg
  • olej: 5 łyżek
  • czosnek: 3 ząbki
  • oregano: 1 łyżka
  • ostra papryka mielona: 0,5 łyżeczki
  • soda: 1 płaska łyżeczka
  • sól: 1 łyżka
  • woda: 2 litry
  • posiekany świeży koperek: 1 łyżka

Pieczone ziemniaki - sprawdzony przepis


Pieczone ziemniaki – sprawdzony przepis

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i pokrój w zależności od ich wielkości na połówki lub ćwiartki.

Do rondelka wlej wymieszany olej, dodaj oregano, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz ostrą paprykę.

Pieczone ziemniaki - sprawdzony przepis

Podsmaż na średnim ogniu, aż czosnek zacznie się lekko rumienić. Zdejmij z palnika i przecedź. Zioła wraz czosnkiem zachowaj na później. Olej wlej do głębokiej miski.

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni na górną grzałkę.

Między czasie w garnku zagotuj wodę. Kiedy już będzie wrzeć dodaj łyżkę soli i łyżeczkę sody. Do wrzątku wrzuć ziemniaki i gotuj na małym ogniu do momentu, aż będą al dente.

Ziemniaki odcedź, przez chwilę odparuj i włóż do miski z olejem. Dokładnie wymieszaj. Ziemniaki powinny wyglądać jak na zdjęciu.

Pieczone ziemniaki - sprawdzony przepis

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż obok siebie ziemniaki, ale tak, aby się nie stykały.

Pieczone ziemniaki - sprawdzony przepis

Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po tym czasie obróć wszystkie ziemniaki na drugą stronę i piecz, aż ładnie się zrumienią.

Następnie wyjmij z piekarnika, dodaj zioła, które zostały z aromatyzowania oleju. Dodaj posiekany koperek i dokładnie wymieszaj. Podawaj na gorąco.

Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na pieczone ziemniaki. Polecamy: pieczone ziemniaki faszerowane serem i kiełbasą, pieczone ziemniaki z kurczakiem, pieczone ziemniaki z piekarnika oraz wybuchowe ziemniaki pieczone.

Życzymy smacznego!

Pieczone ziemniaki - sprawdzony przepis

1 Comment

  1. Sandra
    7 września 2021 at 09:49
    Reply

    Uwielbiam pieczone ziemniaki, samemu daje zawsze dużo przypraw. Mocno posypuje papryką słodką, wędzoną i ostrą oraz majeranek, tymianek, trochę imbiru. Robię też często w smaku podobne jak te wyciągane z ogniska, aby to wykonać trzeba trochę więcej roboty ale także polecam do wypróbowania. Przepis jaki podajesz jest super nawet jak się czyta to już pobudza się smakowa wyobraźnia.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *