Blog posts

Ciasto francuskie ze śliwkami

Ciasto francuskie ze śliwkami

Dla dzieci, Przekąski

Przepis na ciasto francuskie ze śliwkami na słodko, to prosty pomysł na szybki deser z 4 składników na bazie gotowego ciasta francuskiego. Soczyste, pieczone śliwki na cieście francuskim, to jeden z naszych ulubionych przepisów na coś słodkiego na szybko! Jeden arkusz ciasta francuskiego wystarczy aż na 8 – 12 ciastek w zależności od formatu jaki wybierzesz, a do nadzienia możesz użyć dowolnej odmiany śliwek! Ułóż zatem plastry świeżych, pachnących śliwek na kawałkach maślanego ciasta i posyp odrobiną brązowego cukru, a po wyjęciu z piekarnika ciesz cię słodkim, chrupiącym deserem!

Gotowe ciasto francuskie, to bardzo wygodny, szybki i uniwersalny składnik, który sprawdza się zarówno w przepisach na słono (jak w naszych paluszkach z ciasta francuskiego) oraz na słodko (jak w ciasteczkach francuskich z serem). Oczywiście nie jest ono gwiazdą, jak domowe ciasto francuskie, ale niech pierwszy rzuci kamień ten, kto nigdy z tego gotowca nie korzystał. Użycie gotowego ciasta skutkuje nie tylko prostotą przygotowania przepisu na ciasteczka francuskie ze śliwkami, ale też sprawia, że do jego wykonania nie potrzebujesz wyjątkowych umiejętności, ani specjalnych akcesoriów kuchennych.

Ciasto francuskie i śliwki, to połączenie, które odbija w przeciwną stronę niż kremowe knedle ze śliwkami, czy też tradycyjne racuchy ze śliwkami. Nie tylko sposobem przygotowania, ponieważ naszym ciastkom tu bliżej tu do ciasta drożdżowego ze śliwkami i kruszonką oraz domowej tarty ze śliwkami. Ciastka francuskie ze śliwkami wyróżnia szybkość i uniwersalność przepisu. Nie musisz czekać, aż ciasto wyrośnie, nie musisz gotować składników, ani też brudzić żadnych naczyń. To tani, ale skuteczny chwyt, a smakowo wcale nie tak jałowy, jak mogłoby się wydawać.

Ciasteczka z ciasta francuskiego ze śliwkami, to przepis, który polecamy nie tylko fanom tych pysznych i zdrowych owoców. Z uwagi na jego dużą elastyczność, ciasto francuskie możesz uzupełnić o smak innych, praktycznie dowolnych owoców. Warto również zadbać o dobrą jakość gotowego ciasta, które w składzie powinno mieć prawdziwe masło. To właśnie masło odpowiada za delikatność, łuszczącą się konsystencję oraz smak dobrego ciasta francuskiego. Pamiętaj też o tym, aby pracować tylko z zimnym ciastem i jak najzimniejsze wstawić do piekarnika. Zapraszamy na przepis!

Ciasto francuskie ze śliwkami


Ciasto francuskie ze śliwką

Składniki: 

  • ciasto francuskie: 1arkusz
  • śliwki pokrojone w cienkie półplasterki: 4 – 6 szt.
  • jajko: 1 szt.
  • cukier trzcinowy: 1 łyżka
  • opcjonalnie: 1/2 łyżeczki cynamonu


Ciasto francuskie ze śliwkami – przepis

Przygotowanie: 

Ciasto francuskie rozwiń delikatnie na równej powierzchni. Następnie przy pomocy ostrego noża lub noża do pizzy pokrój ciasto na równe prostokąty. Nam wyszło 8 sztuk. Jeśli chcesz większe lub mniejsze ciastka, odpowiednio zwiększ lub zmniejsz poszczególne kwadraty lub prostokąty oraz ilość pokrojonych śliwek.

Warto pamiętać, aby z ciastem francuskim pracować szybko. Im ciasto będzie zimniejsze podczas wstawiania do piekarnika, tym gotowe ciastka będą bardziej kruche. Dlatego jeśli chcesz przygotować ciasto na dwóch blachach, jak najdłużej trzymaj drugi arkusz w lodówce.

Kawałki ciasta przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, zostawiając pomiędzy nimi odstępy ok. 1 – 2 cm.

Za pomocą małego pędzelka posmaruj każdy kawałek ciasta roztrzepanym jajkiem.

Warto uważać, aby nie smarować bocznych krawędzi pokrojonego ciasta, ponieważ jajko może je skleić. A to z kolei może uniemożliwić odpowiednie podnoszenie się poszczególnych warstw ciasta podczas pieczenia.

Na każdy kwadrat nałóż kilka plasterków śliwki, zostawiając ok. 1 cm wokół krawędzi oraz równomiernie posyp brązowym cukrem oraz opcjonalnie odrobiną cynamonu. Blachę wstaw do nagrzanego do 220 °C i piecz przez 20 – 25 minut do momentu, aż brzegi ciastek wyrosną i ładnie się zrumienią. Wyjmij z piekarnika i lekko ostudź przed podaniem.

Ciastka najlepiej smakują w ciągu kilku godzin od upieczenia. Wówczas są najbardziej chrupiące i aromatyczne. Potem śliwki zmiękczą ciasto i nie będzie już ono tak kruche.

Smacznego!

Ciasto francuskie ze śliwkami

Ciasto francuskie ze śliwkami

Ciasto francuskie ze śliwkami

Dziękujemy, że przeczytałeś ten artykuł do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl

Napisz komentarz