Pomysł na smaczny i łatwy w przygotowaniu obiad, czyli zapiekanka kebab gyros z makaronem i kurczakiem. Kompletne danie z jednego naczynia, w którym znajdziesz pyszne mięso, warzywa, makaron oraz aromatyczny sos śmietanowo – serowy. Jeśli nie masz więc pomysłu na urozmaicenie domowych obiadów, koniecznie zobacz nasz przepis!
Zapiekanka kebab gyros z makaronem przepis, który możesz również wykorzystać jako gorące danie na imprezę. Naszym zdaniem do zapiekanki idealnie sprawdza się makaron penne. Tak samo dobrze będzie smakować z kolankami oraz świderkami. Co do dodatkowych składników, to wybór należy do Ciebie. W przepisie podaliśmy pół główki kapusty pekińskiej. Jeśli lubisz, możesz dodać całą główkę, jeśli nie przepadasz, po prostu ją pomiń.
Przepis na zapiekankę kebab gyros z makaronem, to jeden z wielu pomysłów na pyszne obiady, które znajdziesz na naszym Blogu. Zobacz również przepis na kapsalon, czyli niderlandzki kebab oraz na domowy kebab w bułce. Doskonale smakuje i prezentuje się także wiejska zapiekanka z mięsem mielonym, a gyros w bułce z pewnością zainteresuje fanów domowych fast foodów. Jak zrobić zapiekankę kebab gyros z makaronem? Zapraszamy na przepis!
Zapiekanka kebab gyros z makaronem
Składniki
- pierś z kurczaka: 600 g
- makaron penne: 200 g
- papryka czerwona: 1 szt.
- papryka zielona: 1 szt.
- kukurydza konserwowa: 400 g
- cebula dymka: 4 – 5 szt.
- kapusta pekińska: 1/2 główki
- przyprawa gyros: 2 łyżeczki
- śmietana kremówka: 200 g
- majonez: 2 łyżki
- ketchup: 2 – 3 łyżki
- ser żółty: 100 g + 30 g do posypania
- czosnek: 3 ząbki
- odrobina oleju do smażenia
Zapiekanka kebab gyros z makaronem
Przygotowanie
Pierś kurczaka kroimy w paski, przekładamy do miseczki i posypujemy przyprawą gyros i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilkanaście minut.
Makron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.
Papryki kroimy w paski, kapustę szatkujemy, a dymkę kroimy w piórka. Dymkę można zastąpić zwykłą cebulą. Kukurydzę odsączamy z zalewy i osuszamy.
Kurczaka podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Zdejmujemy z patelni. Na tym, co zostało ze smażenia piersi, podsmażamy paprykę, kapustę oraz cebulkę. Smażymy kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną.
Do dużej miski wlewamy śmietanę, dodajemy majonez, ketchup, straty żółty ser oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy. Dodajemy przesmażoną pierś, warzywa, kukurydzę oraz makaron i mieszamy z sosem.
Przelewamy do naczynia do zapiekania i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 25 – 30 minut. Pod koniec zapiekankę posypujemy startym serem i wstawiamy jeszcze na chwilę do piekarnika. Zapiekanka a’la kebab gyros gotowa!
Życzymy smacznego!