Blog posts

Zupa porowa przepis

Zupa porowa przepis

Jednogarnkowe, Obiady, Warzywa, Zupa

Zupa porowa na rosole, z mięsem mielonym i grzankami, to łatwy w przygotowaniu i skuteczny przepis na pyszny obiad. Zupa porowa nie krem nie zawiera śmietany, ani serków topionych. Dzięki temu jest przyjemnie lekka, a warzywa wyraźnie wyczuwalne. Idealna domowa zupa na chłodniejsze jesienne dni.

Ten łatwy przepis na zupę porową z pewnością spodoba się wszystkim, którzy nie przepadają za zmiksowaną wersją tej pysznej zupy. Zawsze warto pamiętać, aby dobrze wyczyścić pory, ponieważ piasek bardzo często dostaje się pomiędzy warstwy. Pokrojonego pora najlepiej umieścić na sitku i spłukać go zimną wodą pocierając opuszkami palców. Można go również umieścić w pojemniku i zalać wodą. Dokładnie wypłukać i wyjąć łyżką cedzakową. Wymienić wodą i powtórzyć czynność jeszcze co najmniej raz, aż do momentu, kiedy przestanie pojawiać się piasek. Pora zostawić do odsączenia i osuszenia. To pozwoli nam na przygotowanie zupy z pora, a nie zupy piaszczystej 🙂

Zupa z porów i mięsa mielonego nie była by tak pyszna bez podsmażonych na maśle warzyw. To właśnie masło cudownie aromatyzuje składniki i sprawia, że zupa jest bardziej kremowa. Przepisy na zupę porową z pieczarkami, pulpetami, serkiem topionym lub boczkiem, to również bardzo popularne propozycje na przygotowanie tego aromatycznego dania jednogarnkowego. Jak zrobić zupę porową z mięsem mielonym? Zapraszamy na przepis!

Zupa porowa przepis


Zupa porowa przepis

Składniki 

  • por: 2 – 3 szt.
  • cebula: 1 szt.
  • marchew: 1 szt.
  • czosnek: 2 ząbki
  • bulion: ok. 1 l
  • mięso mielone wieprzowe lub drobiowe: 500 g
  • masło: 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • grzanki

Zupa porowa przepis


Zupa porowa przepis 

Z porów odetnij końce z korzeniem oraz miejsce, w którym zaczyna się por bardzo zielony. Zostaw tylko białą i jasnozieloną część. Jak pisaliśmy we wstępie każdego pokrojonego pora należy dokładnie opłukać i wysuszyć.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i dodaj pokrojoną w małą kosteczkę cebulę i smaż do momentu, aż się zeszkli. Następnie wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili dodaj pokrojone pory. Smaż wszystko razem na średniej mocy palnika przez ok. 6 – 8 minut, nie zapominając o mieszaniu. Na koniec dodaj startą na grubych oczkach marchew i smaż jeszcze przez kilka minut.

Następnie przełóż warzywa do garnka, a na patelnię, na której się smażyły wlej odrobinę bulionu i zagotuj. Bulion zbierze wszystkie smaki z patelni. Przelej do garnka z warzywami oraz dodaj pozostały, najlepiej gorący bulion. Zupę doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj pod przykryciem na niskiej mocy palnika przez ok. 10 minut.

Po 10 minutach dodaj do zupy rozdrobnione mięso mielone i gotuj jeszcze przez ok. 10 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj z domowymi grzankami czosnkowymi.

Pyszna jest także nasza surówka z białej kapusty i pora oraz sałatka jajeczna z porem i jajkiem. Super rozgrzewająca jest nasza zupa gulaszowa, a zupa gołąbkowa z pulpetami będzie idealną propozycją na jesienne i zimowe dni.

Życzymy smacznego!

Zupa porowa przepis

Zupa porowa przepis

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *