Blog posts

Pierogi chłopskie – z serem i kiełbasą

Pierogi chłopskie – z serem i kiełbasą

Obiady, Wędlina, Wieprzowina, Ziemniaki

Pyszne pierogi chłopskie – z serem i kiełbasą, to nasza propozycja na klasykę w bardziej swojskim wydaniu. Przepis wywodzi się podobno z kuchni podkarpackiej. Piszemy podobno, ponieważ spotkaliśmy się z co najmniej trzema rodzajami tego dania. Pierogi z farszem z ziemniaków, wędzonej kiełbasy i boczku, pierogi z ziemniakami i boczkiem, oraz z ziemniakami, serem i kiełbasą. I właśnie te ostatnie postanowiliśmy przygotować. 

Pomysł okazał się niewątpliwie strzałem w 10! Pierogi z tym rodzajem farszu są naprawdę wyjątkowo smaczne i aromatyczne. A jeszcze bardziej po podsmażeniu. Dlatego to właśnie w wersji podsmażonej zdecydowaliśmy się je przedstawić i polecić.

Nadzienie pięknie przechodzi zapachem wędzonki, którą zaskakująco dobrze, przejmuje też ser. Wszystkie smaki i aromaty doskonale się uzupełniają. Tak jakby nie było tu przypadkowości. Naszym zdaniem to bez wątpienia jedne z lepszych pierogów, jakie występują w polskiej kuchni. Zapraszamy. 

PIEROGI CHŁOPSKIE - Z SEREM I KIEŁBASĄ


PIEROGI CHŁOPSKIE – Z SEREM I KIEŁBASĄ

Składniki:

Ciasto na pierogi —-> PRZEPIS

Farsz: 

  • ziemniaki: 5 szt.
  • kiełbasa swojska: 200 – 300 g
  • twaróg biały półtłusty: 250 g
  • cebula: 1 szt.
  • masło: ok. 1 łyżki
  • sól i pieprz do smaku 

PIEROGI CHŁOPSKIE - Z SEREM I KIEŁBASĄ


PIEROGI CHŁOPSKIE – Z SEREM I KIEŁBASĄ

Wykonanie:

1. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ubijamy dokładnie tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę.

2. Z kiełbasy – jeśli to możliwe – zdejmujemy osłonkę i koimy w bardzo drobną kosteczkę. Jeśli ktoś chce, może ją zmielić. Następnie wrzucamy ją do ziemniaków. Dodajemy też rozgnieciony twaróg.

3. Do rozpuszczonego na patelni masła, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i przesmażamy, a na koniec dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy solą i pieprzem.

4. Blat lub stolnicę lekko oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na 1,5 – 2 mm. Wykrawamy krążki, na każdy nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi. 

5. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez ok. 5  minut od momentu wypłynięcia. 

6. Podajemy ze skwarkami lub podsmażone na wiejskim smalcu. W tej opcji są genialne 😊

Smacznego! 

PIEROGI CHŁOPSKIE - Z SEREM I KIEŁBASĄ

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *