Pyszne pierogi chłopskie – z serem i kiełbasą, to nasza propozycja na klasykę w bardziej swojskim wydaniu. Przepis wywodzi się podobno z kuchni podkarpackiej. Piszemy podobno, ponieważ spotkaliśmy się z co najmniej trzema rodzajami tego dania. Pierogi z farszem z ziemniaków, wędzonej kiełbasy i boczku, pierogi z ziemniakami i boczkiem, oraz z ziemniakami, serem i kiełbasą. I właśnie te ostatnie postanowiliśmy przygotować.
Pomysł okazał się niewątpliwie strzałem w 10! Pierogi z tym rodzajem farszu są naprawdę wyjątkowo smaczne i aromatyczne. A jeszcze bardziej po podsmażeniu. Dlatego to właśnie w wersji podsmażonej zdecydowaliśmy się je przedstawić i polecić.
Nadzienie pięknie przechodzi zapachem wędzonki, którą zaskakująco dobrze, przejmuje też ser. Wszystkie smaki i aromaty doskonale się uzupełniają. Tak jakby nie było tu przypadkowości. Naszym zdaniem to bez wątpienia jedne z lepszych pierogów, jakie występują w polskiej kuchni. Zapraszamy.
PIEROGI CHŁOPSKIE – Z SEREM I KIEŁBASĄ
Składniki:
Ciasto na pierogi —-> PRZEPIS
Farsz:
- ziemniaki: 5 szt.
- kiełbasa swojska: 200 – 300 g
- twaróg biały półtłusty: 250 g
- cebula: 1 szt.
- masło: ok. 1 łyżki
- sól i pieprz do smaku
PIEROGI CHŁOPSKIE – Z SEREM I KIEŁBASĄ
Wykonanie:
1. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ubijamy dokładnie tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę.
2. Z kiełbasy – jeśli to możliwe – zdejmujemy osłonkę i koimy w bardzo drobną kosteczkę. Jeśli ktoś chce, może ją zmielić. Następnie wrzucamy ją do ziemniaków. Dodajemy też rozgnieciony twaróg.
3. Do rozpuszczonego na patelni masła, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i przesmażamy, a na koniec dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy solą i pieprzem.
4. Blat lub stolnicę lekko oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na 1,5 – 2 mm. Wykrawamy krążki, na każdy nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi.
5. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez ok. 5 minut od momentu wypłynięcia.
6. Podajemy ze skwarkami lub podsmażone na wiejskim smalcu. W tej opcji są genialne 😊
Smacznego!