Cukinia pieczona w piekarniku to prosty przepis na pyszne danie z kilku składników. Wszystko czego będziesz potrzebować to cukinia, żółty, ser, trochę wędliny, kawałek papryki oraz śmietana. To pomysł nie tylko na obiad, ale również na kolację lub dość szybką w przygotowaniu przekąskę. Przepis na cukinię z piekarnika nacinaną jest inspiracją z coraz bardziej znanych u nas ziemniaków hasselback. W naszym domu gości coraz częściej, szczególnie, kiedy pojawia się młoda cukinia bez pestek.
Cukinia z piekarnika jest bez wątpienia jednym z najpopularniejszych sposobów przyrządzania tego lubianego przez nas warzywa. Z pewnością każdy ma swój ulubiony przepis na pieczoną cukinię. Warto jednak szukać nowych inspiracji i pomysłów. Dzięki temu rodzinne obiady nigdy nie będą nudne i każdy znajdzie w nich coś dla siebie.
Cukinia zapiekana to jeden z wielu pomysłów na przekąski z piekarnika, które znajdziesz na naszym Blogu Kulinarnym. Zobacz przepis na chrupiące frytki z cukinii z piekarnika, a także na pysznego kalafiora pieczonego w panierce. Polecamy także przepis na chimichangę. Mamy nadzieję, że Wy również polubicie tę letnią propozycję na cukinię w piekarniku. Polecamy, bo przepis jest banalnie prosty, a jednocześnie pyszny. Jak zrobić cukinię w piekarniku? Zapraszamy 🙂
Cukinia pieczona w piekarniku
Składniki:
- cukinia młoda: 4 szt.
- ser żółty: ok. 100 g
- wędlina: ok. 100 g
- śmietana 18 %: 2 łyżki
- papryka czerwona: 0,5 szt.
- szczypiorek posiekany: 1 -2 łyżki
- czosnek: 1 ząbek
- sól i pieprz do smaku
Cukinia pieczona w piekarniku
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
Z każdej cukinii odkrój końce i wyrzuć. Następnie cukinie przekrój na pół.
Do nacięcia cukinii przydadzą się np. dwie pałeczki do sushi. Jeśli nie masz, pod cukinię możesz podłożyć noże obiadowe. Cukinię połóż pomiędzy pałeczki i ostrym nożem zrób nacięcia w taki sposób, aby nie przeciąć cukinii do końca. Zasada identyczna jak podczas przygotowania ziemniaków hasselback.
Tak przygotowane cukinie (nie solone!) przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstaw do piekarnika (góra/dół – środkowa półka). Piecz do momentu, aż nacięcia w cukinii zaczną się rozchylać, ok 20 – 25 minut.
W tym czasie przygotuj farsz. Ser zetrzyj na tarce, wędlinę pokrój w bardzo małą kosteczkę, paprykę również. Czosnek przeciśnij przez praskę. Składniki przełóż do miseczki, dodaj śmietanę, szczypiorek i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wszystko wymieszaj. Farsz powinien być dość wyraźny w smaku.
Cukinie wyjmij wraz z blachą z piekarnika. Pomiędzy każdy plasterek cukinii nałóż niewielką ilość farszu. Cukinie wstaw ponownie do piekarnika na ok. 5 minut, aby ser się rozpuścił.
Życzymy smacznego!