Pierś z kurczaka w sosie serowym z pachnącymi pieczonymi pomidorkami, to propozycja na pyszny i aromatyczny obiad. Przepis na filet kurczaka w sosie serowym to baza, którą można wykorzystać do podania np. z makaronem, ryżem, kaszą kuskus lub z kluskami. Świetnie sprawdzą się grzanki lub pieczywo czosnkowe. Kurczak w sosie serowym to bez wątpienia godny uwagi pomysł na pyszne drugie danie. Jak zrobić pierś z kurczaka z serem? Jak zrobić kurczaka w sosie serowym?
Piersi z kurczaka w sosie serowym przygotujesz bezpośrednio na patelni. W naszym przepisie znajdziesz dodatkowo pomidorki koktajlowe, które zapiekliśmy w ziołach w piekarniku. Dzięki nim sos serowy zyskał wyrazistości. Poza tym pomidorki stały się dodatkiem podkreślającym kolor sosu.
Pierś z kurczaka w sosie serowym przepis, który z pewnością posmakuje koneserom delikatnego mięsa drobiowego. Zamarynowany filet podsmażyliśmy na patelni grillowej, a następnie dusiliśmy wraz z sosem na wolnym ogniu. Nasz sos serowy jest wyjątkowo aromatyczny, ponieważ dodaliśmy do niego ziołowy wywar, który powstał z pieczenia pomidorów.
Kurczak w sosie przepisy, które często szykujemy, to pierś z kurczaka w sosie curry, filet w sosie koperkowym, w sosie pieczarkowym, czy też pierś w sosie pomidorowym. Filet z kurczaka w sosie serowym to jedna z wielu propozycji na przyrządzenie pysznego i soczystego kurczaka. Mamy nadzieję, że nasz przepis również przypadnie Wam do gustu. Polecamy!
Pierś z kurczaka w sosie serowym
Składniki:
Mięso:
- pierś z kurczaka: 1 podwójny filet
- czosnek: 2 ząbki
- sól i pieprz do smaku
- odrobina oleju do smażenia
Sos serowy:
- żółty ser: 200 g
- mleko: 150 ml
- musztarda: 1 łyżeczka
Pomidorki:
- pomidorki koktajlowe: 1 op. ( 250 g )
- czosnek: 2 ząbki
- cukier: 1 łyżeczka
- oregano: 1 łyżeczka
- bazylia suszona: 1 łyżeczka
- olej: 1 łyżeczka
- ocet balsamiczny: 2 łyżeczki
Pierś z kurczaka w sosie serowym
Przygotowanie:
Czystą pierś z kurczaka kroimy na pół. Usuwamy wszystkie chrząstki i ewentualne kostki. Nacieramy marynatą z przeciśniętego przez praskę czosnku, oraz soli i pieprzu. Odstawiamy na pół godziny.
Następnie filet obsmażamy z obu stron na patelni grillowej lub zwyklej. Zdejmujemy kurczaka, a na patelnię wlewamy mleko oraz starty ser. Wolno podgrzewamy, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego się sosu wkładamy mięso, przykrywamy pokrywką i bardzo wolno dusimy przez ok. 10 – 15 minut.
Pomidorki układamy w naczyniu do zapiekania. Olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet balsamiczny, cukier, oregano i bazylię mieszamy razem. Powstałym sosem polewamy pomidorki, lekko oprószamy solą i pieprzem. Następnie wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekamy do momentu, aż pomidorki zaczną pękać.
Po 10 – 15 minutach duszenia, filety zdejmujemy z patelni. Do sosu serowego dodajemy pomidorki wraz z zawartością naczynia. Delikatnie mieszamy. Można również jak my, pomidorki oddzielić i na koniec poukładać na sosie dla lepszego efektu 🙂
Filety z kurczaka możemy ponownie włożyć do sosu lub pokroić i podawać polane sosem serowym.
Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na mięso z kurczaka. Polecamy: pyszne i aromatyczne roladki z udek kurczaka, przepis na panierkę jak z KFC, udka z kurczaka pieczone na kapuście z grzybami oraz sałatka kurczak słodko – kwaśny.
Życzymy smacznego!
Monika
7 lipca 2022 at 8:03 pmDzień dobry nie podała Pani jaki to rodzaj sera mój się nie rozpuścił
KuchniaNaWypasie
15 lipca 2022 at 4:39 pmTak, ser nie jest podany dlatego, że każdy z nas lubi inny ser. Jedni lubią bardziej wyraźne, inni łagodne. Kiedyś podaliśmy w przepisie konkretny ser i Pani napisała, że z tym serem jest niedobre, inny lepszy, bardziej pasuje. I stąd nasze niedopowiedzenie. Jeżeli nie ma się sprawdzonego sera, który ładnie się rozpuszcza warto zapytać w sklepie o taki. Są ”sery” które w ogóle się nie rozpuszczą i tych lepiej unikać, to tylko kostka tłuszczowa.