Blog posts

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym

Dania mięsne, Jednogarnkowe, Obiady, Wielkanoc

Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym, to doskonałe połączenie smaków i aromatów w jednym, pysznym daniu. Idealny pomysł na pachnący obiad lub śniadanie wielkanocne na ciepło. Ale pieczona biała kiełbasa z sosem chrzanowym sprawdzi się też jako danie na co dzień. Do podstawowych składników można dodać na przykład ziemniaki, jajka lub makaron i przygotować sycące domowe jedzenie z piekarnika. Jak w każdym domowym daniu, warto wcześniej zadbać o dobrej jakości składniki.

Przepis na białą kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym jest znany w niemal każdym polskim domu. Są osoby, które mają zapewne własne ulubione proporcje składników na domowy sos chrzanowy. Dlatego naszą propozycję możesz dostosować do własnych upodobań smakowych. Jeśli natomiast chcesz skorzystać z naszego wariantu, to poniżej znajdziesz dokładny przepis krok po kroku wraz ze zdjęciami. Zapraszamy i mamy nadzieję, że to pyszne danie zagości na niejednym, nie tylko wielkanocnym stole.

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym


Biała kiełbasa w sosie chrzanowym 

Składniki: 

  • kiełbasa biała parzona: 6 szt.
  • cebula: 2 szt.
  • masło: 2 łyżki
  • mąka: 2 łyżki
  • mleko: 300 ml
  • śmietanka 30 %: 150 – 200 g
  • sok z cytryny: 2 łyżki
  • chrzan tarty: 3 – 4 łyżki
  • sól i pieprz do smaku

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym


Biała kiełbasa w sosie chrzanowym – przepis

Przygotowanie: 

Sprawdzony przepis na białą kiełbasę znajdziesz na naszym Blogu Kulinarnym, dlatego gorąco zapraszamy do jej przygotowania w domowych warunkach. Jeśli zdecydujesz się na kupno wędliny w sklepie, szukaj kiełbasy z prostym składem (mięso wieprzowe, sól i przyprawy) i krótkim terminem przydatności do spożycia. Dobra jakościowo kiełbasa parzona powinna być koloru szarego, a nie różowego.

Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy, aż się zeszkli. Do podsmażonej cebuli dodajemy mąkę i chwilę razem smażymy cały czas mieszając. Do cebuli i mąki stopniowo dodajemy podgrzane mleko wymieszane ze śmietanką, energicznie mieszając składniki. Na koniec uzupełniamy sos tartym chrzanem i sokiem z cytryny. Na początek polecamy dodać 2 – 3 łyżki chrzanu i sprawdzić, czy opowiada nam smak. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odpowiednią ilość.

Pamiętajmy, że chrzan ze słoika jest chrzanowi nie równy. Zdarza się, że jest dobrej jakości i wówczas potrafi być naprawdę ostry. Dlatego warto dodawać go w kilku etapach i kontrolować smak sosu. Jeśli użyjemy świeżo startego chrzanu, będzie jeszcze mocniejszy, ale i jednocześnie najbardziej aromatyczny.

Białą kiełbasę nacinamy z jednej strony w szyszkę lub na skos. Sos przekładamy do naczynia do zapiekania (u nas 25 x 15 cm). Na wierzch układamy kiełbasę stroną naciętą do góry. Oczywiście jeśli wolisz możesz kiełbasy nie nacinać i zapiec zanurzoną w sosie. Ostateczny wybór należy do Ciebie.

Białą kiełbasę w sosie chrzanowym wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach (góra/dół) przez ok. 25 – 30 minut bez przykrycia. W trakcie pieczenia warto sprawdzić, czy kiełbasa zbyt mocno się nie przypieka. Jeśli tak się dzieje, wystarczy umieścić od góry blachę piekarnikową. Danie podajemy na ciepło.

Sprawdź również jak smakuje nasza biała kiełbasa pieczona z cebulą oraz biała kiełbasa pieczona w piwie. Polecamy też sprawdzony przepis na kotlety z białej kiełbasy, a także na pierogi z białą kiełbasą.

Życzymy smacznego!

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym

Napisz komentarz